-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš Kalėdas perka ne tik dovanas: kai kur 40 proc. išaugo greitųjų testų pardavimai

Artėjant žiemos šventėms, gyventojai šluoja ne tik eglutes ar Kalėdų dovanas – vaistinės pastebi, kad pastarosiomis dienomis gerokai išaugo klientų susidomėjimas greitaisiais testais. Šios prekės pardavimai, pasak kalbintų pašnekovų, išaugo 30–40 procentų. Greituosius testus graibsto ir įmonės – prieš artėjančius kalėdinius darbo vakarėlius perka ir po keliasdešimt, ir po kelis šimtus.
SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas
SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pastaruoju metu Lietuvoje ir pasaulyje nerimą sėja omikron atmaina. Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, per artimiausias savaites ji gali tapti dominuojanti.

Imago / Scanpix nuotr./Omikron atmaina
Imago / Scanpix nuotr./Omikron atmaina

Atmaina viso pasaulio šalis paskatino įvesti kelionių iš Pietų Afrikos šalių draudimus bei vėl nustatyti vidaus apribojimus, tačiau Lietuvoje kol kas didesnių viešojo gyvenimo apribojimų neplanuojama. A.Dulkys anksčiau tvirtino, kad apie judėjimo ribojimus šalyje, kokie buvo įvesti prieš praėjusių metų Kalėdas, „negali būti net kalbos.“

Panašu, kad baimindamiesi prastėjančios epidemiologinės situacijos ir gyventojai pastarosiomis dienomis į savo pirkinių krepšelį vis dažniau įsimeta greitųjų COVID-19 antigeno testų. Ir perka ne po vieną pakuotę.

Pardavimai šoktelėjo pastarosiomis dienomis

Kaip skelbė „Eurovaistinės“ atstovai, šios prekės pastarosiomis dienomis įsigyjama trečdaliu dažniau, palyginus su bendru gruodžio mėnesio vidurkiu. Klientai vis dažniau jų įsigyja ne tik sau, bet ir visiems šeimos nariams, namų vaistinėlei, taip pat planuodami per šventes vykti lankyti artimųjų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eurovaistinė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eurovaistinė

„Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė irgi pastebėjo panašią tendenciją. Tiesa, pasak jos, iki pat gruodžio 13 dienos nebuvo fiksuojami didesni nei įprasta šios prekės pardavimai, palyginus su lapkričio dienos vidurkiu – netgi buvo sumažėję beveik 25 proc. Vis dėlto šią savaitę situacija gerokai pasikeitė.

„Pastarosiomis dienomis greitųjų testų įsigyjama maždaug 30–40 proc. daugiau nei prieš savaitę, neatmestina, kad prieš šventes klientai pirks jų dar daugiau“, –15min informavo I.Tėvelienė.

Vertindama lapkričio duomenis, ji pažymėjo, jog lapkričio 4-ąją, kai daug gyventojų po Vėlinių grįžo namo, šių testų pardavimai buvo pasiekę rekordines apimtis – 5 kartus viršijo lapkričio dienos vidurkį. Labai tikėtina, kad panašus efektas bus matomas ir pokalėdinę savaitę, kai žmonės sugrįš į namus po susitikimų su artimaisiais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Camelia“ vaistinė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Camelia“ vaistinė

Vaistinių tinklo „Camelia“ komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė taip pat įvardijo, kad greitųjų testų pardavimai nuo šio pirmadienio išaugo apie 35 proc., nors lig tol buvo stabilūs.

Tuo metu vaistinių tinklo „Benu“ rinkodaros ir komunikacijos vadovas Mindaugas Urbas pastebėjo, kad šį mėnesį greitųjų testų paklausa išlieka stabili, tačiau augimas prognozuojamas kitą savaitę.

„Taip pat pastebėjome, kad savaitgaliais ši prekė yra paklausesnė. Paklausos padidėjimą pastebėjome ir paskutinę spalio savaitę prieš Vėlines. Galima daryti prielaidą, kad žmonės nori pasitikrinti prieš susitinkant su giminaičiais ar draugais, ir po tokių susibūrimų“, – situaciją įvertino M.Urbas.

Greitojo antigeno testo kaina vaistinėse svyruoja nuo 4 iki 7 eurų.

Įmonės perka šimtais

Pašnekovai sakė, kad vieno apsipirkimo metu pirkėjai įsigyja ne po vieną greitąjį COVID-19 testą, tačiau saujomis jų irgi nešluoja.

„Camelia“ ir „Gintarinės vaistinės“ pirkėjai, pasak atstovių, vidutiniškai įsigyja 2 greituosius testus vieno pirkimo metu.

Tačiau kitokia situacija stebima su įmonėmis.

„Reikia pažymėti, kad greituosius testus renkasi ne tik gyventojai, rūpindamiesi, jog artėjančių švenčių su artimaisiais, draugais ar bendradarbiais neapkartintų grėsmingos ligos užkratas. Žymiai išaugo ir šios prekės pardavimai verslo klientams – tuo tarpu įmonės perka ir po keliasdešimt, ir po kelis šimtus greitųjų testų. Galime neabejoti, kad šie testai yra naudojami darbuotojų savikontrolei prieš artėjančius kalėdinius vakarėlius darbovietėse“, – komentavo I.Tėvelienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas

Tuo metu „Benu“ vaistinėse, remiantis lapkričio ir gruodžio duomenimis, vienas pirkėjas įsigyja vidutiniškai 3,2 testo.

Nemano, kad testų pritrūks

Nors pardavimai ir gerokai išaugo, pašnekovai ramina, kad testų trūkumo pirkėjai pajusti neturėtų. Pasak I.Tėvelienės, nuolat bendraujama su didmeninės vaistų prekybos bendrovėmis, bet nerimo signalų iš jų negirdėti.

O M.Urbas pastebėjo, kad greitieji testai „Benu“ vaistinėse yra gana nauja prekė tinklo asortimente, tad vos jai pasirodžius paklausą buvo sunku prognozuoti. „Tačiau greitųjų testų atsargų visada turėjome pakankamai ir galėjome siūlyti įvairias akcijas“, – nurodė „Benu“ atstovas.

Ž.Juškytė taip pat nurodė, kad šiuo metu turimos pakankamos atsargos, poreikis patenkinamas.

Žiedūnė Juškytė
Žiedūnė Juškytė

Primena, kad tai – ne panacėja

Nors vaistinės ir giria gyventojų sąmoningumą, vis dėlto atkreipia dėmesį, kad plintant naujoms atmainoms žmogus jau gali būti užsikrėtęs, tačiau greitasis testas to neparodys.

„Būtina prisiminti, kad greitųjų antigeno testų naudojimas nėra panacėja, 100 proc. garantuojanti saugias šventes. Jie nėra tokie jautrūs kaip PGR tyrimas. Todėl po kontakto su užsikrėtusiu COVID-19 asmeniu ar tiesiog kilus rimtam įtarimui dėl galimo užsikrėtimo būtina registruotis profesionaliam PGR testui ir izoliuotis iki šio tyrimo rezultatų gavimo“, – priminė I.Tėvelienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Gintarinė vaistinė“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Gintarinė vaistinė“

Taip pat vaistininkai nurodė, kad iki švenčių reikėtų vengti masinių susibūrimo vietų, kur sunku laikytis saugaus atstumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius