-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Problemos gėlių rojuje Žiežmariuose – darbuotoja algos negavo nuo vasaros, vadovė pandemiją prilygina košmarui

Pandemija ir per vienerius metus paskelbti du griežti karantinai parklupdė Kaišiadorių rajone veikiančią UAB „Žiežmarių gėlės“ – įmonė susiduria su finansiniais sunkumais. Šioje įmonėje augalų priežiūros specialiste iki spalio dirbusi Regina K. 15min pasakojo apie nuolat vėlavusią algą – „Žiežmarių gėlės“ skoloje jai liko 1777 eurus. Valstybinė darbo inspekcija patvirtino apie inicijuotus 5 darbo ginčus, tuo tarpu įmonės direktorė pripažino, kad tokio sunkmečio negalėjusi susapnuoti net blogiausiame sapne.
Gėlės
„Žiežmarių gėlės“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gruodžio 13 dieną 15min redakciją pasiekė Žiežmariuose gyvenančios Reginos K. pagalbos šauksmas: „Noriu pranešti, kad „Žiežmarių gėlės“ nenori atsiskaityti su darbuotojais. Žmonės dėl pastovaus atlyginimų vėlavimo išėjo iš darbo. Neįmanoma prisiskambinti, vis žada atsiskaityti, bet pinigų kaip nėra, taip nėra. Skolingi yra už 4 mėnesius.“

Tokį patį įrašą Regina paskelbė ir savo asmeninėje feisbuko paskyroje. Susisiekus 15min žurnalistei, moteris papasakojo darbą „Žiežmarių gėlėse“, kur buvo sutarta dėl minimalaus 447 eurų į rankas atlyginimo, buvusi priversta palikti spalio 26 dieną. Išdirbo šioje įmonėje 2,5 metų. Atlyginimų išmokėjimas, pasak Reginos, vėluodavo ir anksčiau, tačiau galiausiai viskas stodavo į savas vėžes.

Neišmokėta Reginai suma – 1 777 eurai.

„Būdavo, kad 1–2 mėnesius vėluoja išmokėti atlyginimą, apie 300 eurų kas mėnesį sumokėdavo. Nevienodai mokama būdavo – dalimis. Džiaugiausi, nes darbas šalia namų, niekur važiuoti nereikia, darbo laikas geras – 17 valandą namie jau būdavau, 8 darbo valandos. Tačiau šiemet atlyginimų išmokėjimas ėmė vėluoti vis dažniau.

Už 4 mėnesius beveik nesu gavusi atlyginimo. Rugpjūtį davė 200 eurų už balandžio, gegužės mėnesius. Po to pradėjo tik po 100 eurų mokėti. Štai rugsėjo 11 dieną 100 eurų į kortelę sumokėjo, po to viskas būdavo į rankas. Tiek mėnesių gyvenau maždaug iš 150 eurų pajamų“, – teigė Regina, prisipažinusi, kad kalba ne tik savo, bet ir kitų nukentėjusių darbuotojų vardu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žiežmarių gėlės“ įmonėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žiežmarių gėlės“ įmonėje

Žiežmariškei išeinant iš darbo, buvo pasirašyta neišmokėto atlyginimo suvestinė. Joje nurodyta neišmokėta Reginai suma – 1 877 eurai. 100 eurų buvusi darbuotoja iš darbdavės sulaukė prieš mėnesį. Tai buvo paskutinis mokėjimas, kurį ji gavo. Tad skolingos „Žiežmarių gėlės“ jai, kaip gruodžio 13 dieną teigė pašnekovė, 1 777 eurus.

Su direktore nebesusisiekė

Regina kreipėsi į „Žiežmarių gėlių“ direktorę Violetą Junevičienę. Ši pažadėjo mokėti skolą dalimis. Neva liepusi paskambinti jai trečiadienį (gruodžio 9 dieną – aut. past.) – gal bus pinigų, tačiau numatytą dieną telefonu direktorė jau neatsiliepė. Nekėlė ragelio ir gruodžio 10-ąją.

Parašė Regina instagramo žinutę ir bendrovės savininkei Rasai Stonienei, buvo pastarosios sekėja, tačiau ši buvusią darbuotoją užblokavo, taip jai nieko ir neatrašiusi. Toks nenoras bendrauti perpildė moters kantrybės taurę – dėl to Regina nusprendė kreiptis į žiniasklaidą.

„Pasitikėjome jais. Nesitikėjome tokio poelgio. Manėme, tikrai bus išmokami pinigai, juk visi darbuotojai – vietiniai, gyvenantys Žiežmariuose“, – nusivylusi kalbėjo Regina.

Jos žiniomis, iš darbo išėjo gal 7 žmonės, 4–5 jų nėra gavę atlyginimų už tam tikrą laikotarpį. Paklausta, kaip vadovybė teisinosi dėl neišmokėtų algų, Regina tikino nuolat girdėjusi kalbas apie didžiules skolas.

Rekvizitai.lt gruodžio 14 dieną buvo nurodyta „Sodrai“ susidariusi „Žiežmarių gėlių“ skola – gruodžio 8 dienos duomenimis, ji siekė 10 633,27 euro. Gruodžio 15 dieną šio įrašo nebeliko.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žiežmarių gėlės
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žiežmarių gėlės

„Kiek žinau, didžiulės skolos už elektrą, dujas. Nuo lapkričio atjungtas net dujinis šildymas. Tokiu metu pardavinėdavo kalėdines puansetijas, o šiais metais jas jau išmeta, nebebus kalėdinių gėlių. Temperatūra netinkama. Šiltnamiai tušti, kur augino gėles. Turi tik tiek gėlių, kiek prekybos salėje likę iš anksčiau – daugiamečių augalų. Apie bankrotą nieko nekalba. Kiek girdėjau, nežada skelbti“, – patikino Regina.

Paklausta, kaip įmonė dirbo per pirmąjį karantiną ir po jo, pašnekovė atsakė, kad virė didžiulis darbas.

„Nedaug mūsų dirbo tuo metu, vyresnės darbuotojos, kurios rizikos grupėje, nedarbingumą buvo pasiėmusios. Visu tempu dirbome. Gėlės žydėjo, prekyba gera buvo. Stebėjomės, kad vėluoja atlyginimai, nes gausybė gražiausių gėlių buvo pasodinta. Darbo buvo įdėta labai daug.

Planavau kreiptis į darbo ginčų komisiją, bet vis tikėjau, kad geranoriškai išmokės. Buvo žadėta, kad maždaug kas savaitę mokės skolą. Sutikau, kad bent po 100 eurų, o dabar kai dingo... Viena darbuotoja, žinau, kreipėsi į darbo ginčų komisiją“, – situaciją pateikė Regina.

Vadovybė tylėjo

Gruodžio 14 dieną 15min nepavyko susisiekti nei su „Žiežmarių gėlių“ savininke R.Stoniene, nei su direktore V.Junevičiene. Pastarosios telefono numeris buvo išjungtas, o R.Stonienė neatsakė nei telefonu, nei socialiniuose tinkluose į žinutes. 15min žurnalistė įmonės nurodytu el. paštu užklausą siuntė net tris kartus, tačiau bendrovės telefono numeriu atsiliepusi darbuotoja tikino, kad el. laiškas taip ir neatėjo. Ji pasiūlė skambinti direktorei kitą dieną.

Kitą dieną „Žiežmarių gėlių“ atstovė, atsiliepusi bendru įmonės telefonu, informavo, kad 15min žurnalistės užklausą vis dėlto gavo ir kad su ja direktorė yra susipažinusi, bet pakomentuos tik po kelių dienų – gruodžio 18-ąją, nes šiuo metu yra saviizoliacijoje.

Tą pačią gruodžio 18 dieną buvusi „Žiežmarių gėlių“ darbuotoja Regina žurnalistei pranešė, kad skolą, susikaupusią už neišmokėtus atlyginimus, atgavusi – 1777 eurai penktadienį buvo pervesti į moters banko sąskaitą. Ji tikino, kad yra dar buvusių kolegių, kurios nesulaukė pinigų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žiežmarių gėlės
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žiežmarių gėlės

Dėl pandemijos negavo pajamų

Gruodžio 18 dieną, kaip žadėta, „Žiežmarių gėlių“ direktorė V.Junevičienė, atsiprašiusi, kad teko ilgai laukti, atsiuntė žurnalistei komentarą apie tai, kas vyksta įmonėje. Ji atvirai pripažino susidariusias skolas, dėl pandemijos susiklosčiusią sunkią situaciją.

Pasak V.Junevičienės, pagrindinė „Žiežmarių gėlių“ veikla – vazoninių gėlių auginimas šildomuose šiltnamiuose. Nors gėlės ir dekoratyviniai augalai auginami ištisus metus, tokių įmonių veikloje, anot jos, buvo ir bus sezoniškumas.

Tūkstančius gėlių teko išmesti.

„Apie 70 proc. įmonės kaštų (sėklos, daigai, šildymas, elektra, atlyginimai, trąšos ir kt.) tenka lapkričio–kovo mėnesiams, kai prekyba beveik nevyksta, o 65 proc. pajamų įmonė gauna iš pavasarinės prekybos kovo–gegužės mėnesiais. Taigi žiemą beveik tik išlaidos, o pajamos pavasarį. Tradiciškai, tokiu scenarijumi viskas vyko ir šiemet. Įmonė užpirko sėklas, daigus, vazonėlius, trąšas, per žiemą šildė šiltnamius, mokėjo atlyginimus, mokesčius, augino gėles pavasariui.

Tačiau net neprasidėjus pavasarinei prekybai, gėlių prekyba iš šiltnamių buvo uždrausta dėl karantino. Išlaidos liko tradicinės – 70 proc., o pajamos, vietoj tradicinių 65 proc. – 0. Tūkstančius gėlių teko išmesti“, – išskirtinę šių metų situaciją nupasakojo V.Junevičienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Braškių derlius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Braškių derlius

Ieškant išeities iš susidariusios situacijos, anot „Žiežmarių gėlių“ vadovės, įmonė optimizavo kaštus, išplėtė veiklą, perdirbant užaugintą produkciją, sumažino auginamos produkcijos asortimentą. Buvo pasiektas susitarimas dėl vėluojančių atlyginimų.

„Buvome įpareigoti išlaikyti darbuotojus, jokios paramos iš valstybės negavome. Birželio–liepos mėnesiais buvo pasodintos rudeninės gėlės chrizantemos, kuriomis rudenį puošiamos kapinės. Vėl išlaidos sėkloms, trąšoms, elektrai, darbo užmokesčiui ir t. t.

Planavome iš šių gėlių prekybos dalinai kompensuoti patirtus praradimus, tačiau užauginti gausų chrizantemų derlių nuo spalio mėnesio vėl buvo uždrausta dėl antros viruso bangos. Natūralu, kad tokio sunkmečio įmonei nesusapnuosi ir blogiausiame sapne“, – pripažino įmonės vadovė.

Tokio sunkmečio įmonei nesusapnuosi ir blogiausiame sapne, – pripažino įmonės vadovė.

Tačiau įmonė, pasak jos, tikrai nesiruošė bankrutuoti. Kaip minėta anksčiau, išplėtė savo veiklą, padidino liofilizavimo cecho apimtis, atsisakė dalies sezoninių gėlių, pereita prie maisto vartojimui skirtos produkcijos. Pertvarkoma ir įmonės struktūra, optimizuojami kaštai.

„Ieškome galimybės gauti paramą, kompensuojant žalą, patirtą dėl COVID-19 viruso. Nesmagu, kad priversti per visuomenės ryšius aiškintis su darbuotojais dėl laiku neišmokėtų atlyginimų. Juo labiau kad atleistos darbuotojos ne vienus metus dirbo įmonėje. Matyt, pritrūko tarpusavio supratimo.

Neskaitant nelengvos situacijos, įmonė iš tikro deda visas pastangas pirmiausia atsiskaityti su darbuotojais. Su jūsų minima darbuotoja Regina įmonė atsiskaitė visiškai. Su likusiais darbuotojais taip pat atsiskaitėme iš dalies. Ateityje tikimės, kad galėsime jus sudominti ne tik problemomis, bet ir įmonės pasiekimais, gaminant lietuvišką produkciją“, – vylėsi V.Junevičienė.

Dukart skirta bauda

Užklausą dėl to, ar gauta iš „Žiežmarių gėlių“ darbuotojų skundų, žurnalistė nusiuntė ir Valstybinei darbo inspekcijai (VDI).

Paaiškėjo, kad 2020 metais VDI yra atlikusi du patikrinimus „Žiežmarių gėlėse“, kurių metu nustatyti pažeidimai dėl nelegalaus darbo bei darbo teisės (dėl darbo apmokėjimo sistemos) pažeidimai. Už juos surašyti administracinio nusižengimo protokolai ir skirtos baudos.

Dėl nelegalaus darbo administracinio nusižengimo protokolai (atskirai įmonei ir įmonės vadovui) surašyti 2020 metų kovo ir spalio mėnesiais. Skirta bauda įmonei – 1 736 eurai, įmonės vadovui – 1 100 eurų.

2020 metais Darbo ginčų komisijos (DGK), VDI patarėjos komunikacijai Jurgitos Kažukauskaitės-Sarnickienės teigimu, gavo 5 prašymus nagrinėti darbo ginčus su „Žiežmarių gėlėmis“ dėl neišmokėto darbo užmokesčio. 4 prašymai jau išnagrinėti, 1 – dar nagrinėjamas. 1 prašymas tenkintas darbuotojo naudai, 3 ieškovai atsisakė reikalavimų iki DGK posėdžio.

Skirta bauda įmonei – 1 736 eurai, įmonės vadovui – 1 100 eurų.

Darbo ginčai nagrinėti 2020 metų spalio ir lapkričio mėnesiais.

Kaune veikia 5 darbo ginčų komisijos. Per 9 šių metų mėnesius jos gavo 1 283 prašymus nagrinėti darbo ginčus. Šiuose prašymuose pateikta daugiau nei 2 200 reikalavimų, iš jų dėl darbo užmokesčio – 1 645, dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu – 186, dėl darbo sutarties sąlygų – 67.

Patenkinti ar iš dalies patenkinti 898 prašymai, sudaryta 250 taikos sutarčių. Kauno darbo ginčų komisijų priteista suma siekia 1 596 387 eurų, iš jų 1 595 431 – darbuotojų naudai.

„Prašymų nagrinėti darbo ginčus kasmet daugėja. Šiais metais, susiklosčius ekstremaliajai situacijai dėl pandemijos bei karantino, prašymų skaičius dar išaugo. Tačiau kasmet besikreipiančių į Darbo ginčų komisiją skaičius auga: ir dėl didėjančio komisijos žinomumo, ir dėl to, kad darbo ginčų nagrinėjimas komisijoje yra nemokamas, o pats procesas nuo prašymo iki sprendimo neužtrunka ilgiau nei mėnesį“, – tendencijas nubrėžė J.Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius