Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profsąjunga: nestreikuojantiems „Achemos“ darbuotojams už darbą apmokama dvigubai-trigubai

Jonavos azoto trąšų gamykloje „Achema“ tęsiantis streikui, profsąjunga teigia, kad prie streiko neprisijungusiems darbuotojams vadovybė už darbą apmoka dvigubu ir net trigubu tarifu. Tuo tarpu įmonės vadovas Ramūnas Miliauskas teigia, kad streikuojančių darbuotojų skaičius nuo 130 yra sumažėjęs iki 98 darbuotojų bei kartoja, kad neketina pasirašyti kolektyvinės sutarties, kurios reikalaujama streiku.
Piketas prie koncerno „Achemos grupė“ būstinės
Piketas prie koncerno „Achemos grupė“ būstinės / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pirmas džiugus žingsnis paskelbus streiką – dvigubas/trigubas apmokėjimas nestreikuojantiems. Iki streiko apmokėjimas buvo vykdomas pagal Darbo kodekse įtvirtintus minimalius dydžius, tuo tarpu streiko metu didinamas“, – rašoma profsąjungos pranešime spaudai.

Profsąjunga dalijasi „Achemos“ generalinio direktoriaus įsakymu, kuriame nurodyta kad nuo vasario 8 dienos iki atskiro vadovo nurodymo, „Achemos“ gamybinių ir aptarnaujančių padalinių darbuotojams, vykdantiems tiesioginį savo darbą ir dirbantiems jiems nustatytu darbo režimu arba iškviestiems pavaduoti, už darbą mokama dvigubai, skaičiuojant nuo darbuotojų darbo užmokesčio.

Erikas Ovčarenko/BNS/„Achemos“ darbuotojų mitingas
Erikas Ovčarenko/BNS/„Achemos“ darbuotojų mitingas

Pamaininiams darbuotojams, kurie padalinio vadovo nurodymu iškviesti į darbą savo poilsio dieną dirbti, pavaduojant kitą darbuotoją, už darbą poilsio dienomis mokama trigubai.

Be to, pasak profsąjungos, vasario 9 išmokami atlyginimai nestreikuojantiems, vasario 11 – streikuojantiems.

Tuo tarpu „Achema“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas įmonės išplatintame pranešime teigia, kad, šiandienos duomenimis, streikuojančių darbuotojų skaičius nuo 130 vasario 8 d. yra sumažėjęs iki 98 darbuotojų.

„Tai rodo, kad mūsų darbuotojai palengva grįžta į darbus ir mažėja palaikančiųjų streiką. Gamykla jau nuo vakar dirba taip, kaip dirbo iki streiko“, – teigia vadovas.

Kaltina atsivežant darbuotojus iš kitų įmonių

Profsąjunga vadovybę kaltina ir kitomis priemonėmis spaudžiant streikuojančius darbuotojus bei dalijasi vasario 7 dieną, streiko išvakarėse, išplatintu direktoriaus įsakymu, kuriame uždraudžiama darbuotojams streikuoti be suderinimo su tiesioginiu vadovu.

Bendrovės profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė taip pat pareiškė, kad siekiant užtikrinti nepertraukiamą gamyklos veiklą į ją atvežami darbuotojai iš Klaipėdos uosto krovos kompanijos „Klasco“.

„Tarsi komandiruojami stažuotei – o pastatomi dirbti į sandėlio darbininkų darbo vietas“, – rašoma profsąjungos pranešime.

„Achemos“ komunikacijos specialistė Jolita Macelytė kalbėdama su BNS tai paneigė – pasak jos, „Kasco“ darbuotojai į Jonavos įmonę atvyko pasiimti krovinio.

Bendrovės generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas kartoja, kad nesirengia kolektyvinės sutarties, nes ja esą reikalaujama išskirtinių sąlygų vienai darbuotojų grupei.

Neterminuotas „Achemos“ darbuotojų streikas prasidėjo antradienį ryte, reikalaujant bendrovės vadovybės pasirašyti dviejų metų trukmės kolektyvinę sutartį, kuri numatytų naujas darbo apmokėjimo sąlygas. Streikuoti žadama, kol darbdavys sutiks įvykdyti šį reikalavimą.

Pirmąją streiko dieną bendrovė buvo priversta sustabdyti amonio salietros cecho veiklą, ji vėliau atnaujinta.

„Achemos“ profsąjungai šiuo metu priklauso apie 37 proc. maždaug iš 1,3 tūkst. bendrovės darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius