Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusė užsienyje generuoto JAV įmonių pelno – mokesčių rojuose

Maždaug pusė užsienyje susižerto JAV tarptautinių įmonių pelno yra deklaruojama mokesčių rojuose, o populiariausių mokesčių rojų viršūnėje tarp amerikiečių bendrovių yra Airija, rodo naujas ekonominis tyrimas. 
JAV doleris
JAV doleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ekonomistų Thomaso Wrighto ir Gabrielio Zucmano atliktas tyrimas parodė, kad amerikiečių įmonės yra didžiausi mokesčių rojų „paslaugų“ naudotojai. Šiose valstybėse bendrovės moka vidutiniškai apie 7 proc. siekiančius mokesčių tarifus.

„Airija sutvirtino savo, kaip mokesčių rojaus nr. 1, poziciją. JAV įmonės Airijoje deklaruoja daugiau pelno nei Kinijoje, Japonijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Meksikoje kartu sudėjus. Airijos mokesčių tarifas: 5,7 proc.“, – tviteryje apie atliktą tyrimą rašė G.Zucmanas.

Tyrimas tapo įmanomas po gruodį priimtos JAV mokesčių reformos, kurioje buvo numatyta privaloma pelno repatriacija, leidusi tyrėjams suskaičiuoti galutinę įmonių sumokėtą mokesčių sumą.

Jokia kita išsivysčiusi ekonomika – neįskaitant pačių mokesčių rojų – mokesčių rojuose nedeklaruoja tokios didelės dalies savo užsienyje uždirbto pelno. Kaip jau minėta, daugiausiai pelno amerikiečių įmonės deklaruoja Airijoje (18 proc.), didelė dalis taip pat deklaruojama Šveicarijoje, Bermudoje bei Karibų jūros valstybėse (8-9 procentai).

Mokesčių reforma JAV pelno mokestį sumažino nuo 35 proc. iki 21 proc. Šiuo tarifu yra apmokestinamas pelnas, uždirbtas Jungtinių Valstijų teritorijoje.

Pagal reformą įmonės privalo sumokėti vienkartinę repatriacijos įmoką, kuri siekia 8 proc. arba 15,5 proc., priklausomai nuo to, ar grąžintas turtas yra grynieji pinigai, ar investicijos.

JAV įmonės, ypač technologijų ir farmacijos sektoriuose, ilgus metus savo pelną deklaruodavo ofšoruose, siekiant išvengti sąlyginai aukštų JAV mokesčių tarifų.

Pasak JAV Kongreso mokesčių komiteto, reformos priėmimo metu užsienyje deklaruotų pinigų kalnas sudarė 2,5 trln. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius