Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Putino „Trojos arklio“ tinklas siekė ir Estiją – žinomoje įmonėje buvo įsitaisęs prokremliškas bankininkas

Taline įsikūrusiai investicijų bendrovei „Summus Capital“ priklauso vienas didžiausių nekilnojamojo turto portfelių Baltijos šalyse – taip pat ir Lietuvoje. O šios įmonės valdyboje dar visai neseniai dirbo Elliottas Rowanas Aucklandas – britų ekonomistas, neseniai tapęs Tarptautinio investicijų banko, vadinamo Rusijos šnipų banku, finansų direktoriumi. Banko būstinė įsikūrusi Budapešte, praneša „Postimees“.
Kremlius
Kremlius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vasario 24 dieną pasaulį sukrėtė Rusijos invazija į Ukrainą. Šį poveikį pajuto ir Tarptautinis investicijų bankas (IIB), kai jo veikloje dalyvavusios kai kurios Rytų Europos šalys (išskyrus Vengriją) nutraukė ryšius su šia institucija.

Šis bankas, prieš kelerius metus su Vengrijos vyriausybės pagalba perkėlęs savo būstinę iš Maskvos į Budapeštą, yra vadinamas „Putino Trojos arkliu“ ir „Rusijos šnipų banku“.

Unsplash nuotr./Budapeštas, Vengrija
Unsplash nuotr./Budapeštas, Vengrija

Tuo tarpu Oksforde išsilavinimą įgijusiam ir Rusijai simpatijų neslepiančiam britui E.R.Aucklandui dėl karo kilęs chaosas IIB buvo galimybė pakilti karjeros laiptais. Magistro laipsnį Oksforde įgijęs britas specializuojasi Rusijos ir buvusių socialistinių šalių ekonomikose, o IIB dirba nuo 2015 metų.

Šių metų balandį jis paskirtas IIB finansų vadovu. Tad, kuo čia dėta Estijos įmonė, Lietuvoje valdanti prekybos centrą ir biurus?

Išmintingas pasirinkimas

Darbas vadinamajame Rusijos šnipų banke, žinoma, nėra „atsitiktinumas“ ar „netyčinis karjeros kelio pasirinkimas“, kurį būtų galima paaiškinti IIB istorijos nežinojimu.

Savo pažiūrų E.R.Aucklandas neslepia ir socialinėje erdvėje. Socialiniuose tinkluose britas giriasi, kad yra paskiepytas „Sputnik“ vakcina ir kritikuoja Didžiosios Britanijos ambasadą Maskvoje už tai, kad iškėlė vaivorykštės vėliavas, kurios esą provokuoja Rusiją. Jis taip pat rengė ekonomines publikacijas Rusijos žiniasklaidai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius