-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Dargis: verslui reikia paramos greičiau ir daugiau

Nuo koronaviruso sukeltos krizės nukentėjusio verslo skatinimo idėja yra gera, tačiau dėl biurokratinio proceso pagalba vėluoja, sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas. Pasak Roberto Dargio, paramai skirtų pinigų nepakanka, todėl ne visos įmonės galės ją gauti. 
Robertas Dargis
Robertas Dargis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Pabrėžėme, kad Vyriausybės priemonių paletė, parama verslui pakankamai instrumentuota gerai, priemonių yra tikrai gerų, klausimas kaip jas panaudosime. Labai stipriai biurokratizuotas procesas, sunku greitai pasiekti rezultatą“, – po nuotolinio susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda bei verslo asociacijų vadovais BNS sakė R.Dargis.

Pasak R.Dargio, paramos teikimą reikėtų automatizuoti ir sumažinti biurokratines procedūras.

„Jei įmonė 2019 metais veikė, mokėjo mokesčius, pelningai dirbo ir viskas su ja tvarkoj, tai kam dabar biurokratizuoti, atnešti pažymas, dar kažką pateikti. Tas atima labai daug laiko ir stabdo pagrindinį dalyką – efektyvią paramą“, – sakė R.Dargis.

Jis taip pat pabrėžė, kad pagalbai skirta pinigų suma yra nepakankama, todėl ne visos įmonės galės ja pasinaudoti. Jo žiniomis, iš 23 mln. eurų, skirtų palūkanų kompensavimui, jau išdalyta 10 mln. eurų, tokią paramą gaus tik apie tūkstantis įmonių.

„Pavyzdžiui, paskolų palūkanų kompensacijos priemonė, kuri jau pradėjo veikti, tai vakar dienos žiniomis, 300 kompanijų pateikė paraiškų, jau 8 mln. eurų išdalinta. Šiandien iki mūsų susitikimo 10 mln. eurų išdalinta, (...) bendra priemonės suma – 23 mln. eurų. Nereikia būti dideliu matematiku ir paskaičiuoti, kad gaus koks 1000 įmonių ir pasibaigs pinigai“, – sakė pramonininkų konfederacijos prezidentas.

Anot jo, didesnes paramos sumas reikia numatyti ir kitoms priemonėms – palūkanų kompensavimui ir portfelinėms garantijoms.

„Kitas niuansas, priklauso kaip veiks finansiniai tarpininkai, per ką tie pinigai pasieks, jie turi dar savo reikalavimus, jie žiūri atskirai nuo „Invegos“ priemonių, nes jie turi vertinti rizikas, susijusias su tomis įmonėmis, kurios gauna valstybės paramą ir klausimas prasideda garantijų finansiniams tarpininkams“, – sakė R.Dargis.

„Kol kas pas mus yra 80 proc. ir, matyt, ta priemonė nepakankama tiems, kurie ruošiasi aktyviai dalyvaut joje. Diskusija vyko, kad reikia kelti garantijų dydį iki 90 proc. arba net iki 100 procentų“, – pridūrė jis.

Pasak R. Dargio, su prezidentu aptarta ir galimybė paramą mokėti tiesiogiai darbuotojams tų įmonių, kurių veikla sustabdyta dėl karantino ir kurios visiškai negauna pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius