Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramūno Karbauskio verslo flagmanas slepiasi gyvenamųjų namų kvartale

„Valstiečių“ lyderį Ramūną Karbauskį ir jo pavaduotoją Gretą Kildišienę ištikęs skandalas įtraukė ir vieną didžiausių Lietuvos įmonių grupių – R.Karbauskio įkurtą ir vadovaujamą „Agrokoncerno“ įmonių grupę. Būtent ji nupirko ir kitą dieną G.Kildišienės motinai už 1000 eurų per mėnesį išperkamosios nuomos būdu išnuomojo visureigį „Range Rover“, kurį vairavo Seimo narė. Kur yra šios verslo imperijos būstinė? Ten, kur R.Karbauskis deklaruoja gyvenantis, – privačių namų kvartale Kaune.
Agrokoncerno būstinė
Agrokoncerno būstinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kiekviena įmonė, rodos, nori savo administraciją įkurdinti moderniame statinyje, stūksančiame pačiame miesto centre, būti lengvai prieinama klientams, verslo partneriams, puoselėti sėkmingo verslo įvaizdį.

Tik ne UAB „Agrokoncernas“, kurį valdo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Dydis – sau, būstinė – sau

Politiku tapęs verslininkas ne kartą didžiavosi savo taupumu ir abejingumu prabangai. Jis gyrėsi, kad jam nereikia nei prabangių aksesuarų, nei automobilių, nei jachtų, nei lėktuvų, nei ištaigingų namų, nors galėtų sau tai leisti. Atrodo, kad kukliai gyvena ne tik R.Karbauskis, bet ir jo vadovaujamo „Agrokoncerno“ vadovai bei centrinės būstinės darbuotojai.

„Agrokoncerno“ įmonių grupė skelbia, kad yra viena didžiausių Lietuvos žemdirbių partnerių agrocheminio aptarnavimo, žemės ūkio produkcijos realizavimo ir kitose žemės ūkio verslo srityse.

Savo veiklą kompanija pradėjo 1990 metais kaip nedidelė, konsultavimo paslaugas teikianti, prekybos įmonė. Šiuo metu „Agrokoncerno“ įmonių grupė yra išaugusi į 50 dinamiškai besiplečiančių įmonių susivienijimą, galintį Lietuvos žemdirbiams konkurencingomis kainomis pasiūlyti geriausias paslaugas, pažangiausias technologijas ir kokybiškiausius produktus. Per 2014-2015 m. sezoną „Agrokoncerno“ įmonių grupė pardavė prekių ir suteikė paslaugų daugiau kaip už 400,7 mln. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Tačiau vieną didžiausių apyvartų šalyje pasiekiančios įmonių grupės centrinė būstinė įsikūrusi Kauno pakraštyje – Užnerio g., tarp privačių gyvenamųjų namų. Ten, kur savo gyvenamąją vietą deklaruoja ir įmonės savininkas R.Karbauskis.

Ir ji nė per nago juodymą neprimena tipinio milijoninę apyvartą vykdančios bendrovės administracijos pastato, neatspindi įmonės finansinių pajėgumų.

Versle įvaizdis yra viskas. O jei tavo įvaizdis – remontų ilgai nematęs, nepriklausomybės atkūrimo laikus menantis didžiulis pilkšvas pastatas su medinėmis lentelėmis iškaltomis sienomis viduje?

Iškaba – ant pastato šono

Jei centrinės būstinės vietos pasirinkimą dar galima pateisinti, šalia – prekybos centras „Mega“, greitkelis, tad ūkininkams iš visos Lietuvos paprasta atvykti pasirašyti sutarčių, o ir Vytėnų mikrorajonas – vienas prestižiškiausių Kaune, tačiau „išteisinti“ nykią pastato išvaizdą – sunku.

Važiuodamas pro Užnerio g. 15-ąjį namą net nepagalvotum, jog jame įsikūrusi šimtamilijoninę apyvartą skaičiuojančios „Agrokoncerno“ įmonių grupės centrinė būstinė.

Už menkutės metalinės, kiek surūdijusios tvoros stūkso 1990-ųjų metų stiliaus architektūros „šedevras“. Labiau gyvenamasis namas nei administracinis pastatas. Tiksliau, du gyvenamieji namai, sujungti į vieną, o trečias, lyg mažasis brolis, tame pačiame žemės sklype glaudžiasi nuo dičkio nutolęs per keletą metrų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

Nuo Užnerio g. nematyti jokio užrašo. Tai, kad šiuose pastatuose verda didžiulės įmonių grupės darbas, galima spręsti tik iš pro langus matomų vyrų, vilkinčių kostiumais, ir dokumentų aplankų spintų. Aplink išsirikiavę kauniečių gyvenamieji namai.

„Agrokoncerno grupė“ iškaba matoma įsukus į Vytėnų g. (pastatas įsikūręs šalia dviejų gatvių sankirtos). Įvažiavimas taip pat įrengtas iš šios gatvės. Vienas užkardas įrengtas prie pat gatvės, kitas – kieme. Jame – koks pusšimtis automobilių. „Range Rover“ – tik vienas. Daugelis kitų – kur kas senesni.

Įmonės automobilių parke, kuriame priskaičiuojamos 265 transporto priemonės, – nematyti anksčiau nei prieš septynetą metų pagamintų mašinų.

Ant natūraliai augančių eglučių vis dar kabo kalėdinės girliandos, o įėjimas nuo Užnerio g. – užmūrytas. Šoninis įėjimas taip pat nenaudojamas. Tenka eiti aplink pastatą, kol vidinėje kiemo pusėje aptinkame veikiančias duris.

Ekskursijos nesurengė

Įžengus į bendrovės centrinę būstinę, 15min žurnalistus pasitinka vienas „Agrokoncerno“ įmonių grupės atstovų, Augalų apsaugos produktų vadovas Egidijus Maršalka, ir paklausia, ko ieškome. Viduje medinių dailylenčių jau nematyti – visur šmėžuoja plastikas. Stiklinės pertvaros puoštos grūdų fototapetais, ant stalelio – su žemės ūkiu susiję lankstinukai.

Kadangi ieškome „Agrokoncerno“ vadovo Edgaro Šakio, mus pasitikęs vyras nueina jo ieškoti. Kabinete neranda. Paklaustas, gal tuomet sutiktų pats aprodyti vienos didžiausių Lietuvos įmonių centrinę būstinę, E.Maršalka to daryti nepanoro. Kaip ir atsakyti į bet kokius klausimus apie pastatą ar administracijos darbuotojų skaičių jame.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

Galiausiai įmonės atstovas išprašė mus lauk ir pasiūlė pabandyti su direktoriumi susisiekti telefonu. Kol būdami kieme bandėme tai padaryti, galiausiai su mašina buvome išprašyti ir į gatvę, – užkardą reikia nuleisti. Buvome darbuotojo ir nupaveiksluoti.

Vadovas į skambučius neatsiliepė nei iškart po 15min žurnalistų apsilankymo įmonėje, nei kitą dieną. Galiausiai „Agrokoncerno“ įmonių grupės sekretorė perdavė E.Šakio žinią: „Mes nepolitikuojame. Dirbame savo darbą. Ačiū“. Nespėjus pasakyti, jog vadovas net nežino, kokiu klausimu skambiname, ji užbaigė pokalbį.

Kur ofisas, ten ir namai

Dar 2012 m. duodamas interviu žurnalui „Veidas“, „Agrokoncerno“ savininkas R.Karbauskis patikino gyvenantis nuosavame name Vytėnuose. Ten pat, kur šiuo metu įsikūrusi centrinė bendrovės buveinė. Ten jis deklaravęs ir savo gyvenamąją vietą, ten buvo ir jo rinkiminė apylinkė.

Pagal kadastro duomenis, Užnerio g. 15 adresu registruoti du pastatai – 7 kambarių 289 kv. m ploto gyvenamasis namas ir 548 kv. m ploto ūkinis pastatas. Abu jie statyti 1992 m. (100 proc. baigtumas), abu UAB „Agrokoncerno“ pirkimo-pardavimo sutartimi įsigyti 2002 m.

Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI) buvo pateiktas ir 2014 rugpjūčio mėn. patikrintas teritorijų planavimo dokumentas – žemės sklypo Užnerio g. 15/Vytėnų g. 67 sujungimo, naudojimo būdo ir pobūdžio keitimo (komercinės paskirties objektų teritorijos, prekybos, paslaugų ir pramogų objektų statybos teritorijos tvarkymo ir naudojimo režimo bei statybos reglamento nustatymo), detalusis planas. Taip pat ,,Infostatyba“ buvo užregistruotas ir 2015 m. gruodį išduotas statybos leidimas pagal statinio projektą „Gyvenamojo namo ir ūkio pastato rekonstrukcija į administracinės paskirties pastatą, Užnerio g. 15, Kaune“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

Nurodyta, kad pastato bendras plotas po rekonstrukcijos bus 1280,96 kv. m, aukštis -12 m. Sklypo plotas – 3807 kv. m. Statytojas – UAB ,,Agrokoncernas“. Tačiau statinio pagal nurodytą leidimą statybos užbaigimo procedūros, pasak VTPSI, iki šiol neatliktos.

Leidimą perstatyti gavo jau prieš 2 metus, bet neskuba

Rodos, gremėzdiškas ir vargiai centrinę būstinę primenantis ofisas ėmė kliūti ir patiems bendrovės vadovams, tad ruoštasi jį perdaryti – 2015 m. „Agrokoncernas“ gavo leidimą perstatyti abu pastatus, juos sujungiant į vieną, tačiau iki šiol nieko nenuveikta. Kodėl?

Susisiekti su R.Karbauskiu ir užduoti šį klausimą, pasiteirauti, kaip dažnai lankosi centrinėje būstinėje ir ar turi joje miegamąjį, 15min žurnalistei nepavyko. Seimo narys trečiadienį neatsakinėjo į skambučius arba jo telefonas buvo išjungtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius