-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 09 /11:26

R.Karbauskis: G.Surplys nusišnekėjo apie „Jonavos grūdų“ privatizavimą

Žemės ūkio ministrui pareiškus, kad įmanoma privatizuoti valstybės grūdų rezervą bei kitas maisto atsargas saugančią bendrovę „Jonavos grūdai“, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad Giedrius Surplys „nusišnekėjo“.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Žemės ūkio ministras truputį, švelniai tariant, nusišnekėjo“, – antradienį Seime žurnalistams teigė R.Karbauskis.

Pasak jo, ministras buvo pamiršęs apie įstatymą, draudžiantį be Seimo pritarimo privatizuoti valstybės saugumui svarbias bendroves.

Šitas klausimas yra visiškai Seimo kompetencijoje.

„Jis, komentuodamas „Jonavos grūdų“ situaciją, tuo momentu nežinojo, kad yra įstatymas, pagal kurį ne Vyriausybės kompetencija išbraukinėti įmones iš valstybės nacionaliniam saugumui svarbių įmonių sąrašo numeris du. Šitas klausimas yra visiškai Seimo kompetencijoje. Šiandien jis jau supranta, kad vakar, atvirai tariant, nusišnekėjo“, – pareiškė „valstiečių“ lyderis.

„Daugiau tokių nusišnekėjimų neturėtų būti“, – pridūrė R.Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Surplys

Jis mano, kad taip pat „nusišnekėjo“ ir premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas, socialiniame tinkle parašęs, kad „Jonavos grūdus“ galima privatizuoti.

„Jis irgi nežinojo to paties, kad yra priimtas įstatymas (2018 metų – BNS) sausio mėnesį, kuriuo sprendimai priiminėjami tik Seime. (...) Šitas Seimas priėmė įstatymą, kuris praktiškai šios įmonės privatizavimą daro neįmanomą“, – sakė R.Karbauskis.

G.Surplys LRT televizijai pirmadienį pareiškė, kad R.Karbauskio žodžiais apie Vyriausybės nutarimus pasikliauti nereikėtų.

Turbūt nereikėtų pasikliauti Ramūno Karbauskio žodžiais, kai kalbama apie Vyriausybės sprendimus.

„Nereikėtų painioti Ramūno Karbauskio, kaip Seimo nario, Ramūno Karbauskio, kaip kažkada buvusio verslininko, ir turbūt nereikėtų pasikliauti Ramūno Karbauskio žodžiais, kai kalbama apie Vyriausybės sprendimus“, – sakė G.Surplys.

Pasak jo, valstybė neturėtų užsiiminėti verslu, todėl, atsisakius maisto atsargų rezervo saugojimo funkcijos, „Jonavos grūdus“ būtų galima privatizuoti.

Antradienį G.Surplys socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje patikslino savo poziciją – pareiškė, kad specialiąsias funkcijas turinti įmonė gali būti privatizuojama tik pritarus Seimui.

„Dėl „Jonavos grūdų“. Nėra jokio konflikto. Aš manau, kad valstybė iš principo neturėtų užsiimti verslu. Ir jeigu valstybės įmonė netenka specialiųjų funkcijų, kyla klausimas, ar nereikėtų jos privatizuoti. Tokie mano asmeniniai įsitikinimai, – rašo ministras.

– O dabar – faktai. Vyriausybė yra nutarusi pamažu atsisakyti grūdų rezervo. Tai – faktas. O šios kadencijos Seimas priėmė įstatymą dėl specialiąsias funkcijas turinčių įmonių privatizavimo. Tai – irgi faktas. Įstatymas labai sugriežtino šią procedūrą, kas patvirtina Ramūno Karbauskio žodžius, jog privatizacija negalima be Seimo pritarimo. Tad, jeigu Seimo dauguma mano, kad valstybei strateginę reikšmę turinčios ir pelningai dirbančios valstybinės įmonės neturi būti privatizuojamos, privatizacija sunkiai įmanoma. Bet kuriuo atveju – klausimas yra labai svarbus, todėl čia nebus greitų sprendimų.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Grūdai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Grūdai

G.Surplys taip pat teigia, kad „komentatoriai per rimtai pasižiūrėjo“ į jo „asmeninį pamąstymą dėl teorinės „Jonavos grūdų“ privatizavimo galimybės“.

Žiniasklaidai paskelbus, kad R.Karbauskio aplinka stiprina įtaką valstybės grūdų rezervą bei kitas maisto atsargas saugančioje bendrovėje „Jonavos grūdai“ bei galbūt nori ją privatizuoti, R.Karbauskis paneigė svarstymus, esą jo kontroliuojama grupė „Agrokoncerno grūdai“ ketina privatizuoti „Jonavos grūdus“.

Politiko kontroliuojama grupė „Agrokoncerno grūdai“ pirmadienį taip pat pareiškė neplanuojanti plėtros ir nesvarstanti įsigyti likusių įmonės „Jonavos grūdai“ akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius