Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: „Amazon“ turėtų nepardavinėti prekių su sovietine simbolika

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, kartu su Europos Parlamento nariais Sandra Kalniete (Latvija) ir Tunne Kelam (Estija), Estijos parlamento nariais Tarmo Kruusimäe ir Raivo Aeg, ketvirtadienį pranešė kreipęsi į internetinės prekybos tinklo „Amazon“ vadovus. Politikai pažymi, kad šios įmonės internetinėje parduotuvėje parduodami marškinėliai bei kiti gaminiai su sovietine simbolika ir ragina nutraukti prekybą jais.
R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: „Amazon“ turėtų nepardavinėti prekių su sovietine simbolika
R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: „Amazon“ turėtų nepardavinėti prekių su sovietine simbolika / 15min nuotr.

„Kreipimesi išreiškiamas gilus susirūpinimas dėl to, kad „Amazon“ internetinės prekybos tinklas suteikia platformą tokių prekių gamintojams, kurie negerbia sovietinio totalitarinio režimo aukų atminimo. Politikų įsitikinimu, prekyba tokiais gaminiais žeidžia Baltijos valstybių gyventojų, patyrusių totalitarizmo represijas, jausmus“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Politikai primena, kad „Baltijos šalyse, ištrūkusiose iš pusę amžiaus trukusios sovietinės okupacijos bei kitose valstybėse, sovietinė simbolika yra draudžiama, kaip draudžiama ir kito totalitarinio režimo, nacistinė simbolika“.

Seimo narė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad į „Amazon“ kreiptasi dėl produkcijos, kuria esą iš esmės siekiama pasipelnyti, „nepaisant milijonų sovietinio režimo represijų aukų ir visų, kas išgyveno kankinimus, kalinimus, tremtis, jų artimųjų ir palikuonių patirčių“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė Mikulėnienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė Mikulėnienė

„Totalitariniai režimai – blogis, kuriam pateisinimo nėra. Todėl toks lengvabūdiškas sovietinės simbolikos naudojimas komerciniams tikslams yra ne tik moraliai ir etiškai nepateisinamas, bet taip prisidedama ir prie totalitarinio režimo nusikaltimų neigimo, sovietinės imperijos idealizavimo“, – dėsto ji.

Anot kreipimąsi pasirašiusių Baltijos šalių politikų, tokios simbolikos naudojimas žeidžia ir Baltijos šalių išeivijos diasporą Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Taip pat jie primena, kad lapkričio 6 dieną Jungtinėse Amerikos Valstijose minint valstybinę komunizmo aukų atminimo dieną, Baltieji rūmai išplatino prezidentinį pranešimą, aukščiausiu valstybiniu lygiu pagerbiant 100 milijonų gyvybių nusinešusių komunistinių režimų aukas.

Amazon.com parduodama produkcija su sovietine simbolika
Amazon.com parduodama produkcija su sovietine simbolika

„Kreipimosi autoriai prekybos tinklo atstovus ragina pademonstruoti atsakingą elgesį bei pagarbą sovietinio režimo aukoms ir nedelsiant nutraukti prekybą produkcija su sovietine simbolika“, – rašoma pranešime.

Reaguodamas į Lietuvos ir kitų Baltijos šalių kritiką, kad šios prekės žeidžia sovietų teroro aukas, amerikiečių prekybos tinklas „Walmart“ neseniai pažadėjo pašalinti iš prekybos drabužius su sovietų simboliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius