-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rasti kvalifikuotų darbuotojų – neįmanoma investuotojų misija

Lietuvoje pirmą kartą buvo paskelbtas investuotojų pasitikėjimo indeksas. Jį pristatė tyrimą inicijavusi asociacija „Investors Forum“. Šį ketvirtį indekso reikšmė yra 1,101 balo iš 2 galimų balų. Pasak ekspertų, tai reiškia, kad investuotojai nusiteikę optimistiškai. Tačiau yra ir nerimą keliančių dalykų – investuotojai skundžiasi valstybės mokesčių sistema, darbo santykių reguliavimu, darbuotojų trūkumu.
Lūkesčių indeksas
Lūkesčių indeksas / Jurgitos Lapienytės nuotr.

„Toks indeksas reiškia, kad investuotojai iš esmės palankiai vertina verslo plėtros perspektyvas. Indeksas siunčia teigiamą žinią ir potencialiem užsienio investuotojams. Tačiau tyrimas iliustruoja ir kelis iššūkius, siunčia žinią mūsų politikams. Jaučiamas kvalifikuotų darbuotojų trūkumas, mokesčių sistemos netobulumas, darbo santykių reguliavimas, skaidrumo trūkumas“, – pristatydama lūkesčių indeksą, kalbėjo Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Tačiau A.Arnašius pranešė ir gerų žinių. Jis išdavė, kad 4 užsienio investuotojai netrukus turėtų investuoti Lietuvoje.

Investuotojų pasitikėjimo indeksas atspindi didžiausių Lietuvoje veikiančių užsienio kapitalo įmonių požiūrį ir lūkesčius dėl Lietuvos verslo klimato ir investicinės aplinkos. Atliekant tyrimą buvo apklaustos 56 Lietuvoje veikiančios užsienio kapitalo bendrovės, įvertinta šalies verslo aplinka, bendrovių investiciniai planai ir jų veiklai įtaką darantys veiksniai.

Problema – darbuotojų trūkumas

Šį ketvirtį indekso reikšmė yra 1,101 balo iš 2 galimų balų.

„Tai yra palankus investuotojų rinkos vertinimas. Investuotojai tikisi, kad kils prekių ir paslaugų pasiūla, bus kuriamos naujos darbo vietos“, – sakė Gytis Trilikauskis, „Investors‘ Forum“ analitikas.

43 proc. investuotojų mano, kad produkcijos paklausa kils. 37 proc. investuotojų ketina didinti darbuotojų skaičių ir tik 5 proc. žada atleisti darbuotojų. Investuotojai palankiai vertina telekomunikacijų ir interneto infrastruktūrą Lietuvoje. 

Arvydas Arnašius, „Investuok Lietuvoje“ l.e.p. generalinis direktorius, sakė, kad Lietuvoje trūksta informacinių technologijų, inžinerijos darbuotojų. Kadangi Lietuva nesugeba užtikrinti darbuotojų pasiūlos, reikėtų jų atsivežti iš užsienio. 

Didelį nerimą investuotojams kelia politinės aplinkos stabilumas – 30 proc. investuotojų mano, kad artimiausiu metu situacija keisis į blogąją pusę tiek dėl vidaus, tiek dėl užsienio politikos veiksnių.

Ryški problema yra kvalifikuotų darbuotojų trūkumas – 46 proc. investuotojų darbo jėgos resursus laiko nepakankamais.

Arvydas Arnašius, „Investuok Lietuvoje“ l.e.p. generalinis direktorius, sakė, kad Lietuvoje trūksta informacinių technologijų, inžinerijos darbuotojų. Kadangi Lietuva nesugeba užtikrinti darbuotojų pasiūlos, reikėtų jų atsivežti iš užsienio. Nors darbuotojų pasiūla yra opus klausimas, tačiau tikrai ne vienintelis, svarbys investuotojams.

„Investuotojai vertina šalis ne tik pagal galimybę rasti darbuotojų, bet ir verslo sąlygas. Investicinės aplinkos sąlygos yra labai svarbus vertinimo kriterijus. Ieškodami galimybių investuoti Lietuvoje, investuotojai žiūri į jau esamas praktikas, jau Lietuvoje investavusias įmones“, – sakė jis.

Pasak investuotojų, didžiausių pokyčių reikia darbo santykių reglamentavime – 80 proc. investuotojų įvardija šią sritį kaip probleminę. 72 proc. investuotojų mano, kad didelė problema yra mokesčių sistema, 74 proc. investuotojų kaip opią problemą įvardija verslo skaidrumą.

Investuotojai taip pat labai nepatenkinti viešųjų pirkimų nuostata dėl mažiausios kainos kriterijaus.

Tačiau A.Arnašius pranešė ir gerų žinių. Jis išdavė, kad 4 užsienio investuotojai netrukus turėtų investuoti Lietuvoje. Kokios tai įmonės, jis neatskleidė, tačiau minėjo, kad jos dirbs paslaugų sektoriuje, taip pat pora bus gamybos įmonių. Kokie tai investuotojai, A.Arnašius išduos tik tuomet, kai bus pasirašytos investicijų sutartys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius