-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Raudonų vėliavų“ iš Lietuvos nepaiso: mūsų šalyje apribota mokėjimų įmonė per mėnesį Londone apdoroja 1 mlrd. eurų mokėjimų

Bendrovė „Transactive Systems“, turinti Jungtinės Karalystės elektroninių mokėjimų licenciją, tapo galinga įmone, kuri specializuojasi didesnės rizikos klientų aptarnavime. Vos per penkerius metus Londono pakraštyje įsikūrusi mažai žinoma bendrovė išaugo į mokėjimų pramonės galiūnę, kuri kas mėnesį apdoroja daugiau nei 1 mlrd. eurų operacijų. Tačiau Lietuvos bankas (LB) dėl pinigų plovimo prevencijos pažeidimų apribojo jos veiklą mūsų šalyje.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.

LB apribojimus pritaikė nustatęs pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos ir sankcijų įgyvendinimo pažeidimų. Pernai vasarį LB šiai įstaigai skyrė 20 tūkst. eurų baudą, nes įmonė netinkamai laikė klientų lėšas ir teikė neteisingą informaciją. Be to, 2019–2020 metais „Transactive Systems“ teikė LB neteisingą informaciją apie klientų lėšų likučius ir nuosavo kapitalo poreikį.

Tačiau tai nesutrukdė sėkmingai veiklos vykdyti Jungtinėje Karalystėje, panašu, kad kai kurie su įmone siejami asmenys kelia klausimų.

„Bloomberg“ duomenimis, keli aukšto lygio darbuotojai, kurie padėjo įsteigti ir valdyti „Transactive“, atėjo iš bendrovės „PacNet Services Ltd.“, kuri turėjo užsidaryti po to, kai Jungtinės Valstijos jai pritaikė sankcijas už tai, kad ji buvo sukčių „pasirinkta mokėjimų įmonė“. Keli iš jų yra ieškomi valdžios institucijų, tarp jų – vienas, kuriam pareikšti federaliniai kaltinimai sukčiavimu ir kuris dar prieš kelias savaites „Transactive“ užėmė aukštas pareigas.

Birželio mėn. vienas iš investuotojų steigėjų buvo nuteistas dvejus metus kalėti už dalyvavimą su įmone nesusijusiame 1 mlrd. dolerių sukčiavime sveikatos priežiūros srityje.

„Transactive“ atstovas spaudai patikino, kad sieti pastarąją bausmę įmonės steigėjui su įmonės veikla ir daryti išvadas „apie nedorą veiklą“ yra „labai netikslu“.

Kai kurie „Transactive“ klientai taip pat sulaukė dėmesio.

„Bloomberg“ įvardija, kad tarp jų yra „Nexo Inc.“, kriptografinių paskolų bendrovė „Nexo Inc.“, kurioje neseniai Bulgarijos valdžios institucijos atliko reidą ir kuriai JAV valdžios institucijos skyrė 45 mln. dolerių baudą.

Pastaraisiais metais per „Transactive“ apdorotų mokėjimų skaičius išaugo. 2019 m., remiantis Lietuvos banko duomenimis, įmonė inicijavo 95 mln. eurų mokėjimų. Ji pradėjo sparčiai augti 2020 m., o 2021 m. įsibėgėjo ir apdorojo beveik 9,3 mlrd. eurų pervedimų.

Tai antra pagal aktyvumą elektroninių pinigų įstaiga Lietuvoje, atlikusi beveik 14 proc. iš 107 mlrd. eurų mokėjimo operacijų, inicijuotų per 12 mėnesių laikotarpį, pasibaigusį rugsėjo mėnesį, rodo Lietuvos banko duomenys.

Šiais metais bendrovės augimas staiga sustojo. Lietuvos bankas pranešė nustatęs Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pažeidimų ir trūkumų, susijusių su kliento atstovo ir naudos gavėjo tapatybės nustatymu, rizikos valdymo priemonių taikymu didelės rizikos klientams, dalykinių santykių ir operacijų stebėsena bei tarptautinių sankcijų įgyvendinimu.

LB nurodė įstaigai laikinai, kol LB priims sprendimą dėl pažeidimų, neužmegzti santykių su naujais klientais ir neteikti paslaugų esamiems, kurie teikia finansines paslaugas, pinigines perlaidas, elektroninių pinigų leidimą, taip pat ir klientams, kurių veikla yra susijusi su virtualiosiomis valiutomis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos bankas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos bankas

Be to, kaip pranešė LB, įstaigai nurodyta neteikti mokėjimo sąskaitos paslaugos, kai sudaromos sąlygos tokia sąskaita naudotis tretiesiems asmenims, kurių tapatybė nebuvo nustatyta taip, kaip tai nustatyta įstatyme.

Tačiau „raudonos vėliavos“ iš Lietuvos netrukdo įmonei, kaip skelbia „Bloomberg“, apdoroti milijoninių mokėjimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius