-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reikalavimas būti pasiskiepijus – jau ir darbo skelbimuose: kam reikėtų suklusti

Daugėjant apribojimų neturintiems imuniteto nuo koronaviruso, reikalavimas būti pasiskiepijus neaplenkia ir darbo skelbimų. Pastebima, kad apie tai dažiau užsimena žmonės, savo vaikams ieškantys auklių. Įmonės minėti šį klausimą darbo skelbimuose vengia: pasak ekspertės, ir ne veltui – tai gali būti traktuojama kaip neetiškas ar net duomenų apsaugą pažeidžiantis klausimas.
Masinė vakcinacija Lentvaryje
Masinė vakcinacija Lentvaryje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pastaruoju metu neskiepytiems asmenims užsiveria vis daugiau durų – nuo rudens jie taps nelaukiami nebūtinąsias paslaugas teikiančiose vietose, nesiskiepijantiems kai kurių profesijų atstovams jau dabar privaloma reguliariai testuotis. Kontūrus įgauna ir Vyriausybės siūlymas darbdaviams leisti nušalinti tam tikrų profesijų darbuotojus, kurie atsisako pasiskiepyti ne dėl medicininių priežasčių.

Auklės yra viena iš profesijų, kurių atstovės per darbo pokalbį gali susidurti su klausimu „Ar esate pasiskiepijusi?“

Vieni skiepo reikalauja, kiti – pageidauja

Pasidairius tiek feisbuke, tiek auklių paieškos skelbimų portaluose, galima pamatyti ne vieną skelbimą, kuriame auklės ieškantys tėvai reikalauja, jog būsima darbuotoja būtų pasiskiepijusi.

123RF.com nuotr./Auklė prižiūri mergaitę
123RF.com nuotr./Auklė prižiūri mergaitę

„Dabartinėje situacijoje mums svarbu, kad suprastumėte COVID-19 keliamas grėsmes, saugotumėtės ne tik būnant su mūsų dukra, bet ir po darbo. Būtina pilnai atlikta vakcinacija nuo COVID-19“, – skelbime nurodė Jūratė.

Auklės 1,3 metų sūnui ieškanti Guoda kaip pirmą reikalavimą nurodo pasiskiepijimą nuo šios ligos. Kitame darbo skelbime vartotojas nurodo, kad auklė turėtų būti ne tik punktuali, aktyvi, turėtų panašios darbo patirties, bet ir būtų pasiskiepijusi.

Audrius, ieškantis auklės vienerių metų berniukui, pabrėžia – skiepas nuo koronaviruso būtinas. Kita vartotoja Aušra – ne tokia kategoriška. Jos skelbime skiepas nuo koronaviruso yra pageidaujamas.

Pasak auklių paieškos agentūros „Mama ir auklė“ vadovės Ievos Augustinienės, jos vadovaujamoje platformoje į naujų auklių anketą yra įtrauktas klausimas dėl pasiskiepijimo. Pasak pašnekovės, kelis mėnesius apie tai daug diskutuojama.

„Dauguma tėvų norėtų pasiskiepijusios auklės ir yra daug auklių, kurios skiepytis nenori”, – 15min atviravo I.Augustinienė.

Ieva Augustinienė
Ieva Augustinienė

Pašnekovė sakė, kad ją nustebino tai, jog daug gerai dirbančių auklių pareiškė nenorinčios skiepytis arba sutinka tai daryti tik pačiu paskutiniu atveju.

„Stengiuosi kalbėtis su auklėmis, kurios nesiskiepija ir klausti, kodėl. Žmonės turi daug baimių. Štai vienos draugė pasakė, kad po skiepo nebegali valdyti rankos. Pas mus dirbusiai auklei – peties uždegimas ir ji bijo”, – pasakojo moteris.

Yra ir atvirkštinių situacijų – kartais auklės atsisako dirbti šeimoje, nes ši būna nepasiskiepijusi. Pašnekovės teigimu, idealu būtų kiekvienai nesiskiepijančiai auklei rasti tokią pačią šeimą, bet tokių šansų mažiau. O ir auklės pamažu suprantu, kad nepasiskiepijus jų darbų pasirinkimas blogėja. Vis dėlto, pasak I.Augustinienės, auklių poreikis toks milžiniškas, kad tėvams taip pat tenka daryti kompromisus.

„Jei auklė sutinka dirbti pigiau vien dėl to, kad neturi skiepo ir jei mano, kad tokia kaina už nesiskiepijimą priimtina, tai lieka susitarimo reikalas”, – nurodė pašnekovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas

Tačiau vaikų priežiūros bei kitų paslaugų namuose platformos „Yoopies Lietuva“ vadovė Kamilė Dalšėdaitė pastebėjo kiek kitokią tendenciją. Jos vadovaujamose platformoje skelbimų, kuriuose šeimos kelia kandidatuojančioms auklėms reikalavimą būti pasiskiepijus, yra maža dalis – apie 5–10 proc. Auklės taip pat kartais nurodo, kad yra pasiskiepijusios.

„Pasitaiko, kad kitų paslaugų teikėjams, pavyzdžiui, namų tvarkytojoms ar korepetitoriams, yra keliamas vakcinacijos reikalavimas, tačiau tokie skelbimai yra tik pavieniai. Apibendrinant vakcinacijos reikalavimas skelbimuose nėra labai išreikštas, tačiau gali būti, jog šis klausimas yra aptariamas skambučio metu”, – 15min sakė pašnekovė.

Auklių paieškos – intensyvios

Pašnekovių nuomonės, paklausus ar sunku bus šįmet susirasti auklę, išsiskyrė. Štai I.Augustinienė pasakojo, jog visus 18-a agentūros „Mama ir auklė“ darbo metų didysis darbų sezonas prasidėdavo prieš rudenį, tačiau šįmet jis prasidėjo balandį.

Vasarą kilo tėvų panikos bangos: kilo auklių atlyginimai, prasidėjo skambučiai šeimų, kurios pačios susirado auklę ir „liko ant ledo.” Šįmet auklių reikia daug daugiau nei anksčiau – kai kas nebeleis vaikų į darželius, o kai kas persigalvojo ir nusprendė dar neišleisti auklės. Paieškų situacija labai intensyvi”, – pastebėjo pašnekovė.

123rf.com nuotr./Auklė ir vaikas
123rf.com nuotr./Auklė ir vaikas

Pasak pašnekovės, auklės šiuo metu labai renkasi, kur jos dirbs.

Tuo metu K.Dalšėdaitė nurodė, kad prieš naujus mokslo metus paklausa auklių paslaugoms visuomet išauga, tačiau tai problemų neturėtų sukelti.

„Tokia tendencija pastebima ir šiemet, šeimos jau nuo rugpjūčio pradžios pradeda ieškoti auklės, kuri galėtų pradėti darbuotis nuo rugsėjo mėnesio. Susirasti auklę neturėtų būti sunku, kadangi lygiai taip pat ir auklių pasiūla išauga, pasibaigus vasaros atostogoms”, – aiškino K.Dalšėdaitė.

Vakcinacijos klausimas – jautrus

Darbo paieškų skelbimų portaluose įmonės apie vakcinaciją užsimena retai. Kaip 15min aiškina „CV Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė, toks reikalavimas ar klausimas darbo pokalbio metu gali būti traktuojamas kaip bendrojo duomenų apsaugos reglamento pažeidimas, diskriminacija ir kaip neetiškas klausimas.

„Vakcinacijos tema yra gana jautri ne tik dėl darbuotojų duomenų saugumo, bet ir dėl psichologinės, emocinės gerovės užtikrinimo. Įmonės stengiasi rasti kuo neskausmingesnių būdų užtikrinti, kad darbuotojai būtų pasiskiepiję, ypač tose srityse, kur yra kontaktinis darbas su kitais žmonėmis”, – pastebėjo R.Karavaitienė.

123RF.com nuotr./Darbo pokalbis
123RF.com nuotr./Darbo pokalbis

Kito darbo paieškos skelbimų portalo „CV Market“ rinkodaros vadovė Raimonda Tatarėlytė pastebėjo, kad kai kurie darbdaviai kartais pamini, jog nesiskiepijusiems bus privaloma testuotis greitaisiais testais, tačiau niekur nėra nurodoma, kad priimami tik pasiskiepiję kandidatai.

Tačiau kartais šį faktą savo gyvenimo aprašyme pamini ieškantieji darbo.

„CV duomenų bazėje yra keletas CV, kur patys darbo ieškantieji pažymi, jog yra praėję pilną vakcinacijos kursą. Tokie CV buvo pastebimi tarp darbuotojų, kurie ieško darbo užsienyje”, – 15min nurodė R.Tatarėlytė.

Parengtas projektas dėl nesiskiepijančių nušalinimo

Sveikatos apsaugos ministerijos yra parengusi Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisų projektą, kuriame numatyta, kad asmenims, dirbantiems tam tikrus darbus, kai yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ar karantinas dėl užkrečiamosios ligos, numatoma pareiga būti pasiskiepijusiems nuo šios užkrečiamosios ligos.

To nepadarius, darbuotojas turėtų būti skiriamas dirbti nuotoliniu būdu arba perkeliamas toje pačioje darbovietėje į kitą darbą, o jeigu tokių galimybių nėra, nušalinamas nuo darbo, nemokant jam darbo užmokesčio, iki tos dienos, kol jis pasiskiepys.

123RF.com nuotr./Sunerimęs darbuotojas
123RF.com nuotr./Sunerimęs darbuotojas

Darbuotojų atstovai šią iniciatyvą kritikuoja. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė šią savaitę tai pavadino prievarta ir teigė, kad siūlymas dar labiau padidins įtampą darbo aplinkoje. Tuo metu darbdavių atstovai teigė, kad tai leis užtikrinti saugią darbo aplinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius