-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reikalavimas sulyginti vyrų ir moterų kirpimo kainas sulaukė protestų – žada rengti peticiją

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba siekia suvienodinti grožio paslaugų kainas vyrams ir moterims tikindama, kad kaina už apsikirpimą turėtų būti nustatyta kitais kriterijais, bet ne lytimi. Tuo tarpu Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė sako, kad suvienodinti kainų neįmanoma ir jei sprendimas nepasikeis – rengs peticiją.
Kirpykloje
Kirpykloje / 123RF.com nuotr.

Paslaugų kaina nuo lyties nepriklauso

„Juk moterys, atėjusios į kirpyklą, nemoka standartinės kainos. Kiekviena moka skirtingai pagal prašomą paslaugą – viena ateina susišukuoti, kita – pasikirpti, dar kita – nusidažyti, tad kodėl tokio paties principo negalima pritaikyti visiems klientams?“, – klausia Lygių galimybių kontrolieriaus (LGK) komunikacijos skyriaus vedėja Mintautė Jurkutė.

LGK tarnyba vykdo socialinę kampaniją „Kaina neturi lyties“ ir siekia, kad paslaugų kaina priklausytų nuo individualių žmogaus poreikių, o ne jo lyties.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grožio salonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grožio salonas

„Siekis labai paprastas – eliminuoti lytį, kaip kriterijų, nes jis nėra objektyvus. Siekiame, kad paslaugų tiekėjai paslaugos kainą nustatytų vadovaudamiesi objektyviais kriterijais, kuriuos būtų galima pamatuoti. Pavyzdžiui, pagal paslaugos sudėtingumą, atlikimo trukmę ar reikalingų priemonių sunaudojimą“, – kalbėjo Lygių galimybių kontrolierius komunikacijos skyriaus vedėja.

Kirpėjos nesupranta sprendimo

Tokio sprendimo nesupranta Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė, kuri tikina, kad suvienodinti skirtingoms lytims teikiamas paslaugų kainas yra neįmanoma.

„Kontrolierių darbas yra kontroliuoti, o kas nusižengia – bausti, bet esmės, kodėl reikia bausti, niekaip nesuprantame. Antra para vyksta diskusijos, susidarė forumas, jeigu tai tęsis toliau, rašysime peticiją. (...) Suvienodinti tai, kas yra nesuvienodinama, yra misija – neįmanoma. Turbūt turėčiau šaukti per visą Lietuvą, kad viskas pas vyrus ir moteris yra skirtinga, lygiai taip pat ir paslaugos“, – aiškino J.Mačiulienė.

Kaip sakė Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė, būtų galima neįvardyti – vyriškas ar moteriškas kirpimas, tačiau su kainų suvienodinimu nesutinka.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos nuotr. /Kainų skirtumai
Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos nuotr. /Kainų skirtumai

„Galbūt mes galime neįvardyti vyriškas, moteriškas kirpimas, bet jei pradėsime kalbėti apie kainų suvienodinimą – neįsivaizduoju. Niekada lyg šiol to nebuvo. Kiekviena paslauga reikalauja laiko, sąnaudų, visiškai kito priėjimo, visiškai kito matymo, kur yra vyriškas ir moteriškas kirpimas.

Nelabai noriu sutikti, kad kainos turi būti vienodos vien tik dėl to. Vyrai dabar, apskritai, mėgsta moteriškėti ir jų šukuosenos, jų priežiūra kartais būna brangesnė už moterų. Ką tada daryti moterims? Tuomet jos jausis diskriminuojamos?“, – kalbėjo pašnekovė.

Galbūt mes galime neįvardyti vyriškas, moteriškas kirpimas, bet jei pradėsime kalbėti apie kainų suvienodinimą – neįsivaizduoju, niekada lyg šiol to nebuvo,– teigė J.Mačiulienė.

Sovietinis požiūris?

LGK tarnybos komunikacijos skyriaus vedėja pažymėjo, kad visuomenėje vis dar egzistuoja įsisenėjusios nuostatos, jog vyrai ir moterys yra skirtingi, todėl ir atrodyti privalo kitaip.

„Kiekvienas specialistas dirba pagal individualaus kliento poreikius. Nėra tokio formato – moteriškas ar vyriškas kirpimas, koks buvo sovietmečiu, kai kirpėjai turėjo išmokti tris vyriškus ir tris moteriškus šabloniškus kirpimus.

Kiekvienas specialistas dirba pagal individualaus kliento poreikius. Nėra tokio formato – moteriškas ar vyriškas kirpimas, koks buvo sovietmečiu, – sakė pašnekovė.

Vyrai ir moterys turi panašus poreikius – homogeniškų grupių nebėra, tačiau nuostata, kad vyrai ir moterys yra biologiškai skirtingi, dėl to skirtingai turi atrodyti, yra labai giliai įsišaknijusi, todėl mes ir matome natūralias pirmines priešiškumo reakcijas“, – kalbėjo M.Jurkutė.

Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė atrėžia, kad tai ne sovietinis palikimas, o seniai susiformavęs pasiskirstymas.

„Lytis visada buvo. Aš niekada negirdėjau, kad užsienyje būtų kitaip. Galvoju, kad kainos nustatytos ne pagal lytį, o pagal nuo senų laikų nusistovėjusius kazusus. Kažkas sako, kad tai sovieticus, bet tai ne sovieticus – skiriasi, kur vyro paslauga ir kur moters paslauga”, – aiškino J.Mačiulienė.

Kainoraščius jau koreguoja

Nors pašnekovė tikino abejojanti, ar kas nors suvienodins paslaugų kainoraštį, Šiauliuose įsikūrusio grožio salone „Versalis“ vadovai tai jau padarė.

„Grožio paslaugų kainos vyrams ir moterims mūsų grožio salone nesiskiria. Gavę laišką, kad kainas reikia suvienodinti, jas ir suvienodinome“, – tikino grožio salono administratorė Kristina.

Tuo tarpu Vilniuje esančio grožio salono „Rasos perlas“ kirpėja Jolanta sakė, kad kels klausimą dėl kainų suvienodinimo.

„Iki šiol visur skyrėsi vyrų ir moterų kirpimo kainos, tačiau dabar dėl kainų suvienodinimo kalbėsime su direktore“, – sakė kirpėja.

Užsienyje tokia praktika reta

Lygių galimybių kontrolierius komunikacijos skyriaus vedėja sakė, kad panašios problemos vyrauja ne vienoje Europos šalyje.

„Glaudžiai bendradarbiaujame su Europoje veikiančiomis lygybės institucijomis. Kalbėdami su kolegomis suprantame, kad problema yra ne vienoje šalyje. Pavyzdžiui, Vokietijoje. Ten kolegos taip pat turi problemų su grožio paslaugų tiekėjais“, – teigė ji.

Tuo tarpu Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė akcentavo, kad apie tokią praktiką užsienyje nėra girdėjusi.

Panašiai kalbėjo ir Londone kirpėja dirbanti Ieva.

„Tokiu dalykų nesu girdėjusi. Kas tai sugalvojo Lietuvoje – neįsivaizduoju. Tai yra asmens įžeidimas“, – tikino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius