Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 30 /14:55

Rekordinė bauda: „Apple“ privalo sumokėti 13 mlrd. eurų

Europos Sąjunga antradienį paskelbė, kad Jungtinių Valstijų technologijų kompanija „Apple“ privalo sumokėti rekordinę sumą – 13 mlrd. eurų – nesumokėtų mokesčių po to, kai bendrovės mokestiniai susitarimai su Airijos valdžia buvo pripažinti neteisėtais.
„Apple“ WWDC konferencija San Fransiske
„Apple“ WWDC konferencija San Fransiske / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Europos Komisija priėjo prie išvados, kad Airija „Apple“ suteikė 13 mlrd. eurų vertės nepagrįstų mokestinių lengvatų. Tai yra neteisėta, remiantis ES valstybinės paramos taisyklėmis, nes tokie susitarimai leido „Apple“ mokėti gerokai mažiau mokesčių už kitas įmones. Airija dabar privalo susigrąžinti neteisėtą valstybinę paramą“, – teigiama antradienį Europos Komisijos paskelbtame pranešime.

Išvengė pelno mokesčio

ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager pažymėjo, kad bendrovei „Apple“ Airijoje suteiktos išskirtinės sąlygos reiškė, kad JAV bendrovė 2003 metais iš savo veiklos Europoje sumokėjo tik 1 proc. pelno mokestį, o 2014 metais jis siekė vos 0,005 proc.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager

„Mokestinės sąlygos Airijoje leido „Apple“ beveik visiškai išvengti pelno apmokestinimo prekiaujant „Apple“ produkcija visoje ES bendrojoje rinkoje“, – sakė komisarė.

Tyrimą dėl išskirtinių JAV bendrovei taikomų mokestinių sąlygų Airijoje Briuselis pradėjo 2014 metais. Neabejojama, kad tiek „Apple“, tiek ir Airijos valdžia šį Komisijos sprendimą skųs.

Airija jau rengiasi skųsti

Airijos vyriausybė jau pareiškė, kad skųs Komisijos sprendimą, todėl procesas gali užtrukti ilgus metus, prognozuoja „Irish Times“.

Scanpix nuotr./„Apple“ logotipas
Scanpix nuotr./„Apple“ logotipas

„Finansų ministras sieks kabineto pritarimo teikti apeliaciją Europos teismams dėl Komisijos sprendimo“, – sakoma airių vyriausybės pranešime.

„Apple“ vadovas Timas Cookas rugpjūčio 13 d. laikraštyje „The Washington Post“ išspausdintame interviu sakė besitikįs „sąžiningo šio klausimo nagrinėjimo“.

„Scanpix“ nuotr./„Apple“ WWDC konferencija San Fransiske, Timas Cookas
„Scanpix“ nuotr./„Apple“ WWDC konferencija San Fransiske, Timas Cookas

„Jeigu to nebus, mes, žinoma, sprendimą skųsime“, – sakė jis.

Jungtinės Valstijos trečiadienį perspėjo Europos Komisiją dėl jos priemonių kovai su mokesčių vengimu, kurių EK imasi prieš JAV technologijų milžinę „Apple“ ir kitas tarptautines kompanijas. Vašingtonas apkaltino Briuselį vienašališkumu ir savo įgaliojimų viršijimu.

Byla prieš „Apple“ primena panašias bylas, kuriose panašiomis aplinkybėmis turėjo grąžinti mokesčius kompanijos „Fiat“, „Amazon“ ir „Starbucks“. Šie verslo gigantai taip pat naudojosi ES šalių mokestinėmis lengvatomis, tačiau Europos Komisija privertė jas papildomai susimokėti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./amazon.com
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./amazon.com

Tiesa, sumos nė iš tolo neprilygo „Apple“. Pavyzdžiui, „Starbucks“ Nyderlandams turėjo grąžinti 20 milijonų eurų, o „Fiat“ Liuksemburgui – 30 mln. Eur.

„Apple“ yra įkūrusi savo bazę Airijos pietiniame Korko mieste nuo 1980 metų ir čia bendrovei dirba 5 tūkst. žmonių.

Sprendimas gali pakenkti partnerystei?

JAV iždo departamentas antradienį griežtai sukritikavo Europos Sąjungos sprendimą, kuriuo JAV technologijų milžinei „Apple“ liepta sumokėti rekordinę nesumokėtų mokesčių sumą, ir pareiškė, kad šis sprendimas kelia grėsmę dvišalei „ekonominės partnerystės dvasiai“.

„Šie (Europos) Komisijos veiksmai gali pakenkti užsienio investicijoms, verslo aplinkai Europoje ir svarbiai JAV ir ES ekonominės partnerystės dvasiai“, – pareiškė departamento atstovas spaudai.

„Mes ir toliau stebėsime šias bylas ir toliau bendradarbiausime su Komisija, siekdami mūsų bendro tikslo užkirsti kelią mūsų mokesčių bazių mažėjimui“, – pridūrė jis.

JAV: Bausti atgaline data – nesąžininga

„Nors mes atsisakome komentuoti konkrečias bylas, iždas yra nusivylęs, kad Komisija veikia vienašališkai ir nukrypsta nuo svarbios pažangos, kurią JAV, ES ir likusi tarptautinės bendruomenės dalis kartu padarė kovoje su mokesčių vengimu“, – pareiškė iždo departamentas.

„Kaip jau esame sakę, manome, kad Komisijos atliekami mokesčių įvertinimai atgaline data yra nesąžiningi, prieštarauja nusistovėjusiems teisiniams principams ir kelia abejonių dėl atskirų valstybių narių mokesčių taisyklių“, – rašoma departamento pranešime.

Jungtinės Valstijos praėjusią savaitę perspėjo Europos Komisiją dėl priemonių kovai su mokesčių vengimų, kurių Komisija imasi prieš JAV technologijų milžinę „Apple“ ir kitas tarptautines kompanijas. Vašingtonas apkaltino Briuselį vienašališkumu ir savo įgaliojimų viršijimu.

JAV iždo departamentas tuomet pareiškė, kad EK tyrimas dėl tariamų lengvatinių mokestinių sąlygų, kurias tam tikros ES šalys taiko bendrovėms „Apple“, „Amazon“, „Starbucks“ ir „Fiat Chrysler“, „kenkia tarptautinei mokesčių sistemai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius