Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekordines 72 mln. eurų baudas gavusių vaistinių atstovė: niekur nėra tokio precedento

Antradienį Konkurencijos Tarybai (KT) skyrus 72 mln. eurų baudų Lietuvos vaistinių asociacijos (LVA) nariams, organizacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė teigė, kad vaistinės pateikė savo siūlymus, surinktus iš narių dėl antkainių, tačiau pabrėžė, kad juos nustato Sveikatos apsaugos ministerija. Ji teigė, kad vaistinių asociacija teisėkūroje dalyvavo teisėtai, kadangi galutinį sprendimą dėl antkainių priėmė ne vaistinės.
Rekordines 72 mln. eurų baudas gavusių vaistinių atstovė: niekur nėra tokio precedento
Kristina Nemaniūtė-Gagė / 15min ir 123RF nuotr.

LVA atstovė Kristina Nemaniūtė-Gagė žiniasklaidai teigė, kad Konkurencijos tarybos sprendimas – nepagrįstas.

„Esame šokiruoti KT sprendimu, tikrai to nesitikėjome, nes nepažeidėme nei konkurencijos teisės, nei nesudarėme jokių negalimų susitarimų“, – kalbėjo ji.

Konkurencijos tarybai išplatintame pranešime taip cituojami vidiniai asociacijos narių susirašinėjimai. LVA ir bendrovių susirašinėjimas atskleidė jų siekį akcentuoti, kad, jeigu antkainiai nebus pakeisti, esą dėl nuostolingos vaistinių veiklos dalis jų bus uždaryta (kalba netaisyta): „<...> mintis naudoti komunikacijai, kad turesime užsidaryti, atleisti vaistininkus, miesteliuose vaistiniu neliks ir pan.“.

LVA vadovė spaudos konferencijoje negalėjo patvirtinti KT skelbiamų susirašinėjimų autentiškumo. „Tikriausiai reikėtų atlikti labai didelę studiją ir aš visų narių susirašinėjimų nesu mačiusi. Negaliu to nei patvirtinti, nei paneigti. Bet natūralu, kad dalyvaudama teisėkūroje asociacija klausia savo narių, kaip juos paveiks vienas ar kitas sprendimas“, – kalbėjo K.Nemaniūtė-Gagė.

Ji teigė, kad KT sprendimas iš esmės keičia asociacijų veiklą ir kelia klausimų, kaip ateityje asociacijos galės veikti. Ji pabrėžė, kad visą kompensuojamų vaistų antkainių keitimo procesą inicijavo Sveikatos apsaugos ministerija, pati ministerija pakvietė LVA į tam skirtą darbo grupę.

Ji aiškino, kad Sveikatos apsaugos ministerija atmetė LVA darbo grupėje pateiktus siūlymus, tarp jų ir siūlymą indeksuoti kainas.

„Mes veikėme teisėtai, teisėtai dalyvavome teisėkūros procese, teisėtai surinkome duomenis iš narių, juos apibendrinome ir pateikėme siūlymus darbo grupei“, – kalbėjo K.Nemaniūtė-Gagė.

Vadovė teigė, kad antkainių pasiūlymai skaičiuoti pagal viešai prieinamus duomenis. „Asociacijoje mes analitikų neturime, juos turi vaistinės. Iš esmės jų visų skaičiavimai buvo absoliučiai panašūs“, – teigė ji.

Antradienį Konkurencijos taryba nustatė, kad LVA ir aštuonios vaistais prekiaujančios bendrovės susitarė dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių. Už Konkurencijos įstatymo ir Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo pažeidimą iš viso skirta baudų už daugiau kaip 72 mln. eurų.

Asociacijos nariai ketina kreiptis į teismą dėl, jų manymu, nepagrįsto situacijos vertinimo.

„Tiek Lietuvos, tiek ES teisėje niekur nėra precedento šituo klausimu, kai teisėkūrai teikiant siūlymus, tai yra konkurencinės teisės pažeidimas. Konkurencinės teisės pažeidimas – kaip subjektai susitaria, kaip rinkoje veiks“, – kalbėjo ji.

Įvertinusi Konkurencijos įstatymo ir sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo pažeidimo mastą bei kitas aplinkybes, Konkurencijos taryba skyrė įspūdingas baudas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eurovaistinė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eurovaistinė

„Eurovaistinei“ skirta net 27,5 mln. eurų bauda, „Gintarinei vaistinei“ – 16,7 mln. eurų, „Tamro“ – 9,27 mln. eurų, „Benu vaistinei Lietuvai“ – 7,7 mln. eurų, „Limedikai“ – 7,4 mln. eurų, „EVD“ – 2,75 mln. eurų,„EVRC“ – 1,27 mln. eurų, LVA – 7,380 tūkst. eurų, „Siromed Pharma“ – 11,21 tūkst. eurų.

Konkurencijos taryba išsiaiškino, kad 2017 m. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), nusprendusi įvertinti, ar reikia keisti vaistinių preparatų mažmeninės ir didmeninės prekybos antkainius, paprašė asociacijos pateikti ekonominiais skaičiavimais pagrįstus antkainių pasiūlymus.

Tarpininkaujant LVA, vaistais prekiaujančios bendrovės tarpusavyje suderino ministerijai pateiktus kompensuojamųjų vaistų antkainius, tariamai pagrįstus įmonių veiklos kaštais, rašoma Konkurencijos pranešime spaudai.

Vėliau konkurentės kartu parengė vaistinės prototipo dokumentą, kuris esą turėjo parodyti, jog tik ministerijai nustačius jų siūlomus antkainius, vaistais prekiaujančios bendrovės galės išlikti rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius