Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Restoranams jau tenka reklamuoti tuščius stalus ir slėpti vyno butelius nuo klientų

Alkoholio prekybos ribojimai ir jų išaiškinimas uždavė naujus galvosūkius. Kol plėšomi žurnalai su alkoholio reklama, restoranų ir vyninių savininkai priversti reklamuoti savo gurmaniškas vietas tuščiais stalais, o užsukusiam klientui nepalikti vyno butelio.
Restono nuotrauka, kurios feisbukas neleido publikuoti
Restorano nuotrauka, kurios feisbukas neleido publikuoti
Temos: 2 Reklama Alkoholis

Klaipėdoje veikiančio armėnų patiekalų restorano „Ararat“ darbuotojams šiomis dienomis tenka sukti galvą, kaip reklamuoti feisbuke maitinimo įstaigą – dėl įsigaliojusių naujų taisyklių neleidžiama publikuoti net tuščių taurių. O Lietuvos someljė asociacijos prezidentui tenka rūpintis, kad klientai neišsineštų vyno butelių.

Uždraustos ir tuščios taurės

Restorano „Ararat“ savininkai puikiai žino, kad nuo sausio 1-osios galioja visiškas alkoholio reklamos draudimas, įskaitant ir socialinius tinklus. Todėl restorano atstovas, atsakingas už reklamą, Pogos Karapetian į socialinį tinklą pabandė įkelti nuotrauką, kurioje matyti padengtas stalas su tuščiomis taurėmis ir lėkštėmis. Tačiau feisbukas tokios nuotraukos paskelbti neleido.

„Prieš savaitgalį norėjau patalpinti kelias nuotraukas su tekstu, kur buvo parašyta kaina su alkoholiu. Pagalvojau, kad netinka, todėl ištryniau, vėliau sukūriau viską iš naujo. Feisbukas vėl blokuoja paaiškindamas, jog mūsų šalyje yra įvestas naujas įstatymas ir netinka amžius. Padariau taip, kad reklamą rodytų visiems nuo 21 metų (su 1 metų atsarga), tačiau tai situacijos nepakeitė“, – pasakojo P.Karapetian.

Restorano nuotrauka, kurios feisbukas neleido publikuoti
Restorano nuotrauka, kurios feisbukas neleido publikuoti

Nors nuotraukoje ant stalo nėra jokių butelių su alkoholiu, socialiniam tinklui užkliuvo tai, kad nuotrauka prasilenkia su reklamos politika Lietuvoje. Tokį paaiškinimą ir gavo restoranas.

Teks reklamuoti tuščią stalą

„Nuotraukos keisti nelabai noriu, nes turiu parduoti savo paslaugas. Kažin ar pavyks pasiekti kažkokių rezultatų fotografuojant tuščią stalą“, – svarstė „Ararat“ darbuotojas.

Anksčiau Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) išaiškino, kad bet kokia alkoholio reklama yra draudžiama ir feisbuke, už pažeidimą grės ir baudos. Todėl į naujos tvarkos išaiškinimą sureagavo ir socialiniai tinklai.

„Bet panašu, kad feisbukas detaliai nesiaiškino NTAKD apribojimų, arba ne viską teisingai nurodė“, – svarstė P.Karapetian.

Ararat restoranas
Ararat restoranas

Ką daryti su vyno buteliais?

Lietuvos restoranuose ir vyninėse dirbantys someljė svarsto, kaip reikės visiems išpilstyti vyno butelius. NTAKD išaiškino, kad po 20 valandos, o sekmadieniais po 15 val. turėtų būti draudžiama ne tik prekyba alkoholiniais gėrimais, bet ir jų pardavimas buteliuose maitinimo įstaigose. Tai reiškia, kad vynas turės būti privalomai išpilstytas į specialią tarą, kitaip tariant, dekantuotas.

Vilniuje esančio restorano „Dine“ įkūrėjas, Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius pasakojo, kad dabar klientams bus galima įpilti vyno, tačiau jokiu būdu neleisti išsinešti vyno. „Aš negalėsiu leisti išsinešti vyno, jei jis jo nebus baigęs. Teks pilti tik į taures arba grafinus“, – pasakojo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arminas Darasevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arminas Darasevičius

Restorano įkūrėjas sako, kad jeigu taisyklių aiškintojai – NTAKD netinkamai interpretuos draudimus, Lietuva pagarsės pasaulyje taisyklėmis, anot jo, prieštaraujančiomis sveikam protui.

Vyno klubo ekspertas Petras Jarašūnas pastebėjo, kad Lietuva gali tapti vienintele pasaulyje valstybe, draudžiančia ant stalo klientui pastatyti vyno butelį.

„Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos lėmė unikalią situaciją – Lietuva tapo vienintele šalimi pasaulyje, kur vakare restorane bet kokį vyną privaloma išpilstyti į vartojimui skirtą tarą (taures ar grafinus). Tad jei užsisakėte butelį šampano, burbuliukais pasidžiaugti viso vakaro metu turbūt nepavyks – perpiltas į dekanterį šampanas (ar kitas putojantis vynas) pamažu nustos putojęs“, – pasakojo vyno ekspertas.

Pasak jo, vos keli restoranai Lietuvoje gali pasigirti turintys daugiau nei 5 vyno perpylimui skirtus dekanterius, tad neišvengiamai teks įsigyti jų daugiau.

Todėl kai kurie restoranai nusprendė vyno neperpilti, bet ir nepalikti butelio ant stalo – užsakytas gėrimas įpilamas į taurę ir išnešamas už baro bei parnešamas įpylimui tik ištuštėjus taurei, pasakojo P.Jarašūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius