-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rugsėjo 1-osios darbymetis gėlių turguje: pirkėjų daug, pajamų – nelabai

„Norėčiau trijų kardelių“, – pardavėjos prašo jauna moteris. – „Imkite penkis!“ – iš už šūsnies gėlių siūlo pardavėja. „Gal vis tik trijų užteks“, – kiek pamąsčiusi nusprendžia pirkėja. Rugsėjo 1-oji didelio pelno neatneš, tikina pardavėjai. Nors klientų jie sulaukia kur kas daugiau, tėvai vaikams į mokyklas perka nedaug ir pigesnių gėlių ar kuklias puokštes.
S.Konarskio gatvės gėlių turguje
S.Konarskio gatvės gėlių turguje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus S.Konarskio gatvėje veikiančiame populiariame gėlių turguje sekmadienis – pats darbymetis. Pavakary prie turgaus sunku rasti vietą automobiliui. Tarp ant žemės išrikiuotų vazų su gėlėmis tenka gerokai palaviruoti, kad nesusidurtum su kitu klientu ar neapverstum kokios vazos. Bet portalo 15min.lt kalbintos pardavėjos tikino, kad žmonių – dar nedaug. Didžiosios pirkėjų bangos tikimasi vėlyvą sekmadienio vakarą, nemažai užsuks ir pirmadienio rytą, pakeliui į mokyklas.

Būsimoji Vilniaus V.Sirokomlės vidurinės mokyklos trečiokė Beata
Būsimoji Vilniaus V.Sirokomlės vidurinės mokyklos trečiokė Beata

Rita prisistačiusi moteris teigė, kad paprastai gėlės Rugsėjo 1-osios šventei perkamos iš vakaro. Ji spėjo daugiau pirkėjų sulauksianti vėlai, gal net prieš vidurnaktį. Pardavėjų manymu, savaitgalį daugelis žmonių išvažiavę iš miesto, todėl gėlėmis ims rūpintis vėliau, tik sugrįžę namo.

Nors Rugsėjo 1-oji – Mokslo ir žinių diena – šiemet yra būtent sekmadienį, didžiuma mokyklų iškilmes perkėlė į pirmadienį, rugsėjo 2-ąją. Švietimo ir mokslo ministerija leido mokykloms pačioms nuspręsti, kada pradėti mokslo metus. Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė, kad šventė visose sostinės mokyklose bus organizuojama pirmadienį.

Tradicinės Rugsėjo 1-osios gėlės – kardeliai. „Jie grįžo į madą“, – sakė Irute prisistačiusi pardavėja, nors perkamos ir saulėgrąžos, įvairios rudens gėlės. Užtat dominuojančių spalvų nėra. Baltus kardelius labiau mėgsta vestuvininkai, o į mokyklą nešamos įvairios gėlės.

Prie vieno kiosko sustojusi mama pradinukės dukros paklausė, ką galvoja apie violetinės spalvos kardelius. Susiraukusi mergaitė bakstelėjo į tamsiai raudonus. „O gal gražesni balti…“ – dairydamasi svarstė moksleivė. Panašu, kad gėlių pirmadienį iš jos sulauks ne vienas žmogus, – mama paprašė keturių įvairių spalvų kardelių puokščių.

Kardeliai S.Konarskio gatvėje parduodami už 4 litus, tiek pat kainuoja gerberos. Už didžiules saulėgrąžas viename kioske reikia mokėti po 6 litus, už ilgakotes tamsraudones rožes – po 10 litų, nors mažesnių kaina – nuo 3 litų. Chrizantemos kainuoja po 15 litų.

S.Konarskio gatvės gėlių turguje
S.Konarskio gatvės gėlių turguje

Mokytojams perkamos pavienės gėlės arba kuklios puokštės už 10-15 litų, pasakojo Irutė. Anot jos, puokštės dažniau dovanojamos nuo klasės. Klientai nepersistengia – perka po tris gėles, nors kai kurie negaili pinigų penkioms, o daugelis apsiriboja vienu žiedu. Todėl, pardavėjų įsitikinimu, didelės apyvartos nebus. „Judėjimas didesnis, bet žmonės perka mažas puokštes ar pigesnes gėles“, – Irutė netryško optimizmu.

Pardavėjos taip pat tikino, kad Rugsėjo 1-osios proga gėlės nepabrango, nebent kai kurios. „Gėles branginame ne mes, bet olandai. Tik gaila, kad lietuviai to nesupranta“, – apgailestavo viena tik atvežtinėmis gėlėmis prekiaujanti moteris. Tačiau turguje galima įsigyti ir lietuviškų augalų – užrašas paviljono gilumoje skelbia „Lietuviškos gėlės“.

Gėlių parduotuvėse kainos – panašios ar kiek didesnės. Užtat prekybos centruose sekmadienį gėlėms taikomos nemažos nuolaidos, todėl tėvai jau nuo ryto naudojosi proga jomis apsirūpinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius