-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 17 /14:51

Rusijos milijardieriaus Vladimiro Jevtušenkovo areštas – „Jukos“ byla Nr.2?

Rusijos teismas pateikė kaltinimus korporacijos „Sistema“ vadovui Vladimirui Jevtušenkovui dėl pinigų plovimo. Jam buvo paskirtas namų areštas. Rinkos ekspertai perspėja: jeigu bus įrodyta neteisėta veikla, visas V.Jevtušenkovo turtas gali būti konfiskuotas ir perduotas valstybei. Verslininko, kuris patenka į turtingiausių Rusijos žmonių dvidešimtuką, areštas – tai precedentas, kurio šalis nematė nuo 2003 m. įvykdyto Michailo Chodorkovskio suėmimo, rašo naujienų svetainė gazeta.ru.
Vladimiras Jevtušenkovas
Vladimiras Jevtušenkovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sistema“ pagrindiniam akcininkui ir direktorių tarybos vadovui V.Jevtušenkovui pateikti kaltinimai dėl Baškirijos energetikos komplekso įmonių akcijų grobstymo.

Ši byla visiems verslininkams siunčia signalą, kad jie turi tapti lojaliais Kremliui, arba pasitraukti iš Rusijos.

„Yra pagrįstų priežasčių manyti, kad su nusikalstamu būdu įgytų lėšų legalizavimu yra susijęs korporacijos „Sistema“ valdybos pirmininkas Vladimiras Jevtušenkovas“, – teigiama oficialiame teismo pranešime.

Šiuo metu teismo prašymu jam yra paskirtas namų areštas

Remiantis Rusijos baudžiamuoju kodeksu, už neteisėtai įgytų lėšų legalizavimą yra baudžiama priverstiniais darbais iki penkerių metų arba laisvės atėmimo bausme, siekiančia septynerius metus ir 1 mln rublių siekiančia bauda. Bauda taip pat gali būti paskirta, ją apskaičiuojant pagal per pastaruosius penkerius metus gautas pajamas. 

Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos vadovas Aleksandras Šochinas mano, kad ši byla yra „Jukos Nr. 2“. Nors Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas antradienį pareiškė, jog kaltinimų V.Jevtušenkovui negalima lyginti su „Jukos“ byla. D.Peskovas taip pat pažymėjo, kad kol kas V.Jevtušenkovas negali būti vadinamas kaltu, kol nebus priimtas atitinkamas teismo sprendimas.

Sandėris su Baškirijos prezidento sūnumi

V.Jevtušenkovas užėmė 15 vietą „Forbes“ sudarytame turtingiausių asmenų sąraše, jo turtas vertinamas maždaug 9 milijardais dolerių. Verslininkas kaltinamas įmonių, kurios priklauso Baškirijos kuro ir energetikos kompleksui, akcijų grobstymu. Turimas galvoje 2009 m. įvykęs sandoris, kuomet buvusio Baškirijos prezidento Murtazo Rachimovo sūnus Uralas keturiems labdaros fondams perdavė šešias Baškirijos energetikos komplekso įmones: „Bamneft“, „Ufaneftechim“, „Novoil“, „Ufaorgsintez“, „Ufimski NPZ“ ir „Baškirnefteprodukt“. Remiantis viena iš versijų, fondus kontroliuoja pats Uralas Rachimovas.

Vėliau aktyvai buvo parduoti „Sistemai“ už 2,5 mlrd. dolerių. Tuomet ekspertai kalbėjo, kad „Sistema“ permokėjo beveik du kartus. Balandžio mėnesį U.Rachimovui buvo iškelta byla dėl galimo lėšų pasisavinimo ir grobstymo bei nelegaliu būdu įgytų lėšų legalizavimo.

Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos vadovas Aleksandras Šochinas mano, kad ši byla yra „Jukos numeris du“. 

Beje, po to, kuomet „Bašneft“ įsigijo V.Jevtušenkovas, į bendrovės valdybą buvo pakviestas Murtazas Rachimovas.

Liepos pabaigoje „Bašneft“ akcijos buvo areštuotos. V.Jevtušenkovas anksčiau yra paskelbęs, kad tai ataka prieš įmonę. Jeigu bus įrodyta, kad „Bašneft“ buvo įsigyta nelegaliai, valstybė turi teisę nacionalizuoti šią įmonę. Šiuo metu „Bašneft“ rinkos vertė siekia apie 10–12 mlrd. dolerių.

Ši byla visiems verslininkams siunčia signalą, kad jie turi tapti lojaliais Kremliui, arba pasitraukti iš Rusijos. Be to, šiuo metu, kai Rusijos ekonomika išgyvena itin sunkius laikus, valdžia turėtų kaip tik puoselėti tas įmones, kurios kuria pridėtinę vertę šalyje, o ne kovoti su jomis. Deja, viskas Rusijoje daroma priešingai.

M.Chodorkovskis: Tai – I.Sečino darbas

Pats M.Chodorkovskis, su kurio susidorojimu ir yra lyginamas dabartinis išpuolis prieš V.Jevtušenkovą, teigia, kad dabartinė byla yra iškelta ne laiku ir ne vietoje, rašo naujienų svetainė inforesist.org.

M.Chodorkovskis mano, kad su V.Jevtušenkovu bando susidoroti Rusijos naftos giganto „Rosneft“ vadovas, vienas artimiausių Rusijos predimiro Putino bendražygių Igoris Sečinas. Būtent „Rosneft“ atiteko iš M.Chodorkovskio atimtos „Jukos“ aktyvai.

N,Chodorkovskio teigimu, viena didžiausių I.Sečino ydų yra jo godumas bei nemokėjimas profesionalai valdyti naftos kompanijos. Pradėjus smukti gavybai, I.Sečinas esą norėjo pademonstruoti V.Putinui, kad gavyba auga. Rusijai naftos eksportas yra vienas svarbiausių šaltinių papildyti sankcijų smaugiamą biudžetą.

Gavybą auginti I.Sečinas esą sumanė ne gerindamas kompaijos veiklos rezultatus, o tiesiog prijungdamas „Bašneft“.

Pats M.Chodorkovskis, su kurio susidorojimu ir yra lyginamas dabartinis išpuolis prieš V.Jevtušenkovą, teigia, kad dabartinė byla yra iškelta ne laiku ir ne vietoje.

Buvęs „Jukos“ vadovas tikina, kad jam, kaip Rusijos piliečiui, nerimą kelia, kad pats V.Putinas nemato, kas vyksta jo aplinkoje.

„Jukos“ byla buvo kiek kitokio pobūdžio, teigia M.Chodorkovskis, nes jos metu tiek jis, tiek jo kolegos prabilo apie aukščiausiose valdžios sluoksniuose išvešėjusią korupciją. „Bet mes nežinojome kas bus (su korupcija) po dešimt metų“, – tikino M.Chodorkovskis ir sakė esantis apstulbęs, jog ji išsikerojo dar labiau.

„Šiuo metu tai yra grynai komerciniai interesai“, – tikino ilgai kalintas Rusijos milijonierius.

„Rosneft“ po M.Chodorkovskio pareiškimų išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad su kaltinimais V.Jevtušenkovui neturi nieko bendro ir teiginius, jog su tuo susijusi „Rosneft“, vadino absurdiškais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius