Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos naftos ir dujų pramonę sekina mobilizacija: trūksta 40 tūkst. darbuotojų

Rusijos naftos ir dujų pramonė susiduria su darbo jėgos trūkumu. Dėl ekonomikos perėjimo prie karinės pramonės ir demografinės krizės, kurią dar labiau sustiprino mobilizacija, energetikos bendrovės dabar turi konkuruoti dėl darbo jėgos ir su kariuomene, ir su ginklų gamintojais, rašo „Bloomberg“, kurį cituoja „Moscow Times“.
Rusijos nafta
Rusijos nafta / Shutterstock nuotr.

Bendrovės „Kasatkin Consulting“ (buvusi „Deloitte“) skaičiavimais, 2024 m. darbuotojų trūkumas Rusijos naftos ir dujų bendrovėse sieks 40 tūkst. žmonių.

Įdarbinimo portale hh.ru laisvų darbo vietų skaičius šiuose sektoriuose pirmąjį ketvirtį išaugo 24 proc.

„Laisvų darbo vietų yra elektrikams, vairuotojams, mechanikams, suvirintojams, mašinistams, darbininkams, pardavimų vadybininkams, inžinieriams projektuotojams, pardavėjams“, – sakė portalo atstovė Anna Osipova.

Pasak Dmitrijaus Kasatkino, vadovaujančiojo bendrovės „Kasatkin Consulting“ partnerio, situacijai įtakos turi „konkurencija su atlyginimais ginkluotosiose pajėgose ir kariniame-pramoniniame komplekse“. Vien tik viena vienkartinė išmoka pagal sutartį dirbančiam darbuotojui, nusprendusiam kariauti su Ukraina, gali prilygti vidutiniam metiniam naftos ir dujų telkinių darbuotojo atlyginimui.

Sausio ir vasario mėnesiais nominalus mėnesinis atlyginimas šioje pramonės šakoje vidutiniškai siekė 125 tūkst. rublių (1,3 tūkst. JAV dolerių). Ši suma nebepalyginama su kariuomenės siūlomu užmokesčiu.

Tie, kurie nenori kariauti Ukrainoje, gali gauti pelningą darbą ginklų gamyklose, kurios dėl prezidento Vladimiro Putino įsakymo padidinti gamybos apimtis dirba trimis pamainomis.

O tie, kurie nenori kariauti Ukrainoje, gali gauti gerai apmokamą darbą ginklų gamyklose, kurios dėl prezidento Vladimiro Putino įsakymo padidinti gamybos apimtis, dirba trimis pamainomis. Pavyzdžiui, valstybinė korporacija „Rostec“ pernai vidutiniškai 17,2 proc. padidino atlyginimus.

Siekdamos pritraukti darbuotojų, kai kurios naftos ir dujų pramonės įmonės siūlo išmokas už rekomenduotą draugą, į „premijų“ paketą taip pat įeina karšti pietūs, medicininiai patikrinimai, atostogos. Be to, įmonės skatina darbuotojus „dirbti kuo ilgiau“, kai jie sulaukia priešpensinio amžiaus, tačiau visos šios priemonės kol kas negali išspręsti darbuotojų trūkumo problemos.

Be to, situacijai įtakos turi ir įsisenėjusi demografinė problema, kurią dar labiau paaštrino V.Putino sprendimas dėl mobilizacijos. Rusija jau beveik du dešimtmečius susiduria su darbingo amžiaus gyventojų skaičiaus mažėjimu. Viena iš pagrindinių priežasčių buvo gimstamumo nuosmukis dešimtajame dešimtmetyje, be to, neigiamos įtakos turėjo ir koronaviruso pandemija. Tačiau įsiveržimas į Ukrainą, po to sekusi mobilizacija ir masinis rusų bėgimas į užsienį šią problemą dar labiau paaštrino.

Kita karo pasekmė – sumažėjęs darbo jėgos iš užsienio srautas. Praėjusiais metais į Rusiją atvyko beveik 110 000 darbuotojų migrantų – tik ketvirtadalis 2021 m. lygio. „Rosstato“ duomenimis, 2024 m. kovo pabaigoje šaliai reikėjo 1,86 mln. papildomų darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius