-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 12 /18:25

Į karo kelią išėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šalyje įveda cenzūrą

Karinę agresiją prieš Ukrainą pradėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nepakenčia, jei kas nors mąsto ir kalba kitaip nei jis. Rusijos valstybiniai televizijos kanalai visi kaip vienas skleidžia Kremliaus propagandą, o nepriklausomos žiniasklaidos priemonės tildomos. Naujausia auka tapo interneto portalas „Lenta.ru“, kuris bandė apie įvykius Ukrainoje rašyti objektyviai. Portalo vyriausioji redaktorė Galina Timčenko išmesta iš darbo, o redakcijos darbuotojai pranešė, kad įvedama cenzūra.
Galina Timčenko, „Lenta.ru“ vyriausioji redaktorė
Galina Timčenko, „Lenta.ru“ vyriausioji redaktorė / Tlt.ru nuotr.

Represijų prieš „Lenta.ru“ imtasi po to, kai portalas publikavo interviu su vienu Ukrainos nacionalinio judėjimo „Dešinysis sektorius“ lyderių Andryjumi Tarasenka.

Interviu rusų kalba su A.Tarasenka galite rasti čia.

Interviu su „Dešiniojo sektoriaus“ lyderiu buvo publikuotas kovo 10 dieną. Jį parengė specialusis „Lenta.ru“ korespondentas Ilja Azaras. Nė viena medžiaga su žodžiais „Jarošas“ arba „Dešinysis sektorius“ nėra įtrauka į ekstremistinių medžiagų sąrašą, kurį skelbia Rusijos Teisingumo ministerija.

Nepaisant to, Rusijos telekomunikacijų, informacinių technologinių ir masinės komunikacijos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ įspėjo naujienų portalą „Lenta.ru“ neva už nesantaikos kurstymą, o iš tikrųjų už interviu su vienu „Dešiniojo sektoriaus“ lyderių A.Tarasenka. Jeigu žiniasklaidos priemonė bus įspėta dar kartą, ji gali būti uždaryta, praneša „Lenta.ru“.

Jeigu „Roskomnadzor“ per 12 mėnesių įspėja du kartus, tuomet tarnyba kreipiasi į teismą, prašydama išbraukti žiniasklaidos priemonę iš masinės informacijos priemonių registro.

Išvaryta vyriausioji redaktorė

Kovo 12 d. pranešta, kad iš pareigų atleista „Lenta.ru“  vyriausioji redaktorė G.Timčenko, vadovavusi portalui nuo 2004 m. Ją atleisti nusprendė portalą valdančios kompanijos „Afiša-Rambler-SUP“ vadovas Aleksandras Mamutas. G.Timčenko atleidimo priežastys nepaaiškintos.

Naujuoju vyriausiuoju portalo „Lenta.ru“ redaktoriumi paskirtas Aleksandras Goreslavskis, iki šiol ėjęs kompanijos „Afiša-Rambler-SUP“ generalinio direktoriaus pavaduotojo išorinei komunikacijai pareigas. Anksčiau jis vadovavo interneto leidiniui „Vzgliad.ru“.

„Lenta.ru“ darbuotojai: tai – cenzūra

Vyriausiąją redaktorę praradę portalo „Lenta.ru“ darbuotojai savo skaitytojams paskelbė atvirą laišką, kuriame paaiškino, kas iš tiesų vyksta.

Per pastaruosius pora metų Rusijoje laisvos žiniasklaidos erdvė dramatiškai susitraukė. Vieni leidiniai valdomi tiesiai iš Kremliaus, kiti – per kuratorius, treti – per redaktorius, kurie bijo prarasti darbą.

„Mes manome, jog tai yra atviras spaudimas redakcijai. Nepriklausomo vyriausiojo redaktoriaus atleidimas ir valdomo, taip pat ir tiesiai iš Kremliaus kabinetų, žmogaus paskyrimas yra Visuomenės informavimo priemonių įstatymo pažeidimas, nes įstatyme nurodyta, kad cenzūra negalima.

Per pastaruosius pora metų Rusijoje laisvos žiniasklaidos erdvė dramatiškai susitraukė. Vieni leidiniai valdomi tiesiai iš Kremliaus, kiti – per kuratorius, treti – per redaktorius, kurie bijo prarasti darbą. Kai kurios nepriklausomos žiniasklaidos priemonės jau nustojo veikti, kitos bus uždarytos artimiausiais mėnesiais. Blogai ne tai, kad mums nėra kur dirbti. Blogai tai, kad jums, atrodo, daugiau nėra ką skaityti. Mes, žinoma, nujautėme, kad ateis ir mūsų eilė. Mes tikime, kad tai – ne visiems laikams. Bet kuriuo atveju, jūs, brangūs skaitytojai, turite apie tai žinoti“, – rašoma redakcijos darbuotojų laiške.

Dauguma „Lenta.ru“ darbuotojų jau paskelbė, kad protestuodami prieš cenzūrą jau palieka redakciją arba rengiasi tai padaryti.

Už kritiką iš darbo išmestas garsus istorikas Andrejus Zubovas

Beje, Kremlius represijų imasi ne tik prieš oficialią poziciją kritikuojančius žurnalistus, bet ir prieš mokslininkus.

Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto filosofijos katedros profesorius Andrejus Zubovas buvo atleistas už tai, kad laikraštyje „Vedomosti“ paskelbė straipsnį, kritikuojantį Rusijos karinę intervenciją į Krymą.

Lenta.ru
Lenta.ru

„Tai jau buvo“ pavadintas A.Zubovo straipsnis buvo paskelbtas šeštadienį. Jame istorikas Rusijos karių įvedimą į Krymą sulygino su 1938 metų A.Hitlerio įvykdytu Austrijos anšliusu – prijungimu prie nacistinės Vokietijos.

Profesorius pareiškė įsitikinimą, kad jeigu Rusija pradės karinius veiksmus, ji ilgam sugadins santykius su Vakarais ir Ukraina, jis kvietė politikus sustoti ir pagalvoti.

Instituto vadovai profesoriaus atleidimo priežasčių nekomentavo. A.Zubovas yra istorijos mokslų daktaras, paskelbęs penkias monografijas, 150 mokslinių darbų, jis yra dviejų tomų leidinio „Rusijos istorija. XX amžius“ redaktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius