Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 26 /17:14

Rusiškos prekės nyksta iš lentynų, paramą skiria ir kitos įmonės

Lietuvos prekybos tinklams solidariai atsisakant rusiškų ir baltarusiškų prekių, šeštadienį prie jų paskelbė prisijungiantis ir aljansas „Aibė“. Bendrovė taip pat žada skirti 100 tūkst. eurų Ukrainai. Paramą Ukrainai reiškia ir kiti verslai – „SBA grupė“ informavo, kad karą išgyvenantiems ukrainiečiams skyrė 100 tūkst. eurų paramą.
Vežimėlis
Vežimėlis / 123RF.com nuotr.

Prekybos įmonių aljansas „Aibė“, vienijantis daugiau negu 800 parduotuvių „Aibė“ tinklą Lietuvoje, stabdo rusiškų ir baltarusiškų prekių tiekimą, rašoma pranešime spaudai. Turimi prekių likučiai bus išimami iš prekybos ir nedidelė dalis išparduota.

Prekybos įmonių „Aibė“ asortimente rusiškos ir baltarusiškos kilmės prekės sudaro tik nedidelę dalį apyvartos, nesiekia 1 proc. Tai daugiausia alkoholiniai ir nealkoholiniai gėrimai, riešutai, saldumynai, kosmetikos prekės. Nutraukus tiekimą iš Rusijos ir Baltarusijos, parduotuvių lentynose laikinai gali trūkti tokių prekių kaip saulėgrąžų aliejus, druska, kruopos, ūkinės prekės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Aibė“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Aibė“

Palaikydama Ukrainą „Aibė“ skirs ir finansinę 100 tūkst. eurų paramą.

Kaip jau skelbėme, daug šalies prekybininkų per pastarąsias pora dienų nutarė nutraukti prekybą rusiškomis ir baltarusiškomis prekėmis.

Pirmieji prekybininkai į situaciją pradėjo reaguoti ketvirtadienį. Prekybos tinklas „Maxima“ paskelbė priėmęs sprendimą iš prekybos išimti prekes, pagamintas Rusijoje ir Baltarusijoje, ir stabdyti tolimesnius užsakymus iš šių šalių tiekėjų. Teigta, kad iki šiol rusiškos kilmės prekių pardavimai sudarė 0,8 proc. nuo visų tinklo pardavimų.

Vis dėlto akyli skaitytojai pastebėjo, kad kai kuriose parduotuvėse šeštadienį vis dar buvo galima nusipirkti rusiškos kilmės prekių. Sostinės Savanorių g. esančioje "Maximoje" apsilenkiusią pirkėją nustebino, kad lentynose gausu rusiško alaus, saulėgrąžų, hematogenų, kitų prekių.

Kaip 15min komentavo „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, išimti visų prekių dar nespėta.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

„Jau kelias dienas mūsų parduotuvėse yra didesnis pirkėjų srautas, todėl pirmiausia rūpinamės, kad atėję žmonės galėtų įsigyti jiems reikiamų prekių. Paraleliai vyksta ir rusiškų bei baltarusiškų prekių išėmimo iš lentynų procesas visose mūsų tinklo parduotuvėse, kurių yra 251 visoje Lietuvoje“, – sakė ji.

Prekybos tinklas „Norfa“ taip pat priėmė sprendimą atsisakyti rusiškų prekių savo lentynose.

„Aš tiksliai jums nepasakysiu, bet labai maža dalis, gal tik 0,001 proc. visų prekių yra rusiškos. Tai yra maisto prekės, o alkoholio, man atrodo, nėra“, – taip apie sprendimą nebeprekiauti rusiškomis prekėmis savo prekybos tinkle „Norfa“ 15min kalbėjo jo vadovas Dainius Dundulis.

Prekybos tinklas „Iki“ ketvirtadienį sakė, kad reikšdama palaikymą Ukrainai bendrovė skirs lėšų remti „Maisto banką“ ir Raudonąjį Kryžių maisto produktais, kurie bus skirti pabėgėliams.

Kaip jau skelbta, „Iki“ neprekiauja baltarusiška produkcija, o rusiškos produkcijos asortimentas seniai sumažintas iki minimalaus. Kelios Rusijoje pagamintos prekės buvo perkamos iš Lietuvos tiekėjų. Rusijos ir Baltarusijos gamintojų prekių užsakymai sustabdyti“, – 15min teigė įmonės komunikacijos atstovė Vaida Budrienė.

Apie tai, kad pašalins rusiškų prekių asortimentą beveik trijuose šimtuose parduotuvių Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje paskelbė ir „Rimi Baltic”.

Bendrovė informuoja savo tiekėjus, kad nuo šiol stabdo Rusijos kilmės prekių pirkimą. Šiuo metu „Rimi Lietuva" parduotuvių asortimente Rusijoje pagamintos prekės sudaro mažiau nei 1 proc.

Prekybos tinklas „Lidl“ teigė baltarusiška ir rusiška produkcija neprekiaujantis visai.

Rusiškų ir Baltarusiškų prekių atsisako ir daugiau prekybininkų, tiekėjų, kitų verslų. Tarp jų – tokios įmonės kaip „MV GROUP“ valdoma bendrovė „Mineraliniai vandenys“, Barbora, Sanitex, Pigu.lt

SBA skyrė 100 tūkst. eurų

Ukrainą remia ir kitos Lietuvos įmonės. Šeštadienį "SBA grupė" išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad skyrė humanitarinę paramą agresiją bandančios atlaikyti Ukrainos žmonėms. Įmonių grupė pervedė 100 000 eurų iniciatyvai „Mūsų širdys ir rankos Ukrainai“, vienijančiai organizacijas, kurios teikia pagalbą karo baisumus patiriantiems ir nuo jų bėgantiems ukrainiečiams. SBA grupė taip pat savo turimu gyvenamuoju plotu prisidės prie iniciatyvos „Stiprūs kartu“, apgyvendindama karo pabėgėlius savo turimose poilsinėse Trakuose bei Molėtuose.

SBA Logo
SBA Logo

„Išgyvename laikotarpį, kai kiekvienas turime nedvejodami daryti ryžtingus sprendimus, kad padėtume karo baisumus išgyvenantiems žmonėms. Negalime atidėlioti pagalbos. Savo ištekliais ir didžiuliu palaikymu prisidedame, kad sumažintume ukrainiečių kančias. Kartu tikimės, kad per visą šalį nuvilnys didžiulė Lietuvos verslo paramos banga“, – pranešime cituojamas SBA grupės prezidentas Arūnas Martinkevičius.

„Tele2“ skiria 30 tūkst. SIM kortelių Ukrainos pabėgėliams

Mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ skelbia, atvykstantiems pirmiesiems karo pabėgėliams iš Ukrainos „Tele2“ suteiks nemokamą ryšį ir pokalbius tiek šalies viduje, tiek į Ukrainą. Atvykusiems bus išdalintos „Pildyk“ kortelės.

„Nuo karo į mūsų šalį pasitraukusiems kaimynams kiekvienas turime padėti tuo, kuo galime. Mes pasiruošę užtikrinti ukrainiečiams ryšį jiems suteikdami reikiamą kiekį „Pildyk“ kortelių. Kviečiu ir kitus Lietuvos verslus prisidėti ir suteikti pagalbą tuo, kuo gali“, – sakė Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius Baltijos šalims.

Nuo karo bėgantiems ukrainiečiams „Bitė“ suteiks 30 tūkst. SIM kortelių

Į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams iš Ukrainos „Bitė Lietuva“ nemokamai suteiks svarbiausias ryšio paslaugas. Ukrainos pabėgėliams bendrovė suteiks 30 tūkst. „Labas“ SIM kortelių.

„Stengiamės įvairiais būdais pagelbėti karo siaubą išgyvenantiems ukrainiečiams, tad suteiksime tūkstančius ryšio kortelių nuo karo baisumų bėgantiems žmonėms. Tuo pačiu išnaudojame kiekvieną progą pakviesti visus Lietuvoje veikiančius verslus, visus Lietuvos žmones susivienyti ir padėti Ukrainos žmonėms pagal savo galimybes“, – sako Pranas Kuisys, „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius.

Kortelės perduodamos paramos organizacijoms „Lietuvos Raudonasis Kryžius“ ir „Stiprūs kartu“, kurios rūpinsis, kad SIM kortelės kuo greičiau būtų perduodamos iš Ukrainos atvykusiems žmonėms. Jie galės 3 mėnesius nemokamai naršyti Lietuvoje, skambinti, siųsti trumpąsias SMS žinutes tiek Lietuvoje, tiek Ukrainoje.

Ukrainoje esantiems savo klientams bei dėl artimųjų šioje šalyje nerimaujantiems žmonėms „Bitė“ taip pat suteikė nemokamų ryšio paslaugų, parėmė Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugiją 10 tūkst. eurų, taip pat nemokamai teikia paramos rinkimą trumpaisiais numeriais įvairioms nevyriausybinėms organizacijoms.

Visą į Rusijos agresiją prieš Ukrainą sureagavusių Lietuvos verslų sąrašą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius