Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michailo Šufutinskio norėję pasiklausyti gerbėjai liko ir be koncerto, ir be pinigų

Į 15min kreipusis skaitytoja Iveta teigia susidūrusi su nemalonia situacija – daugiau nei prieš metus nusipirkusi bilietus į vėliau neįvykusį žinomo Rusijos dainininko Michailo Šufutinskio koncertą, ji iki šiol neatgauna pinigų. Vieną darbuotoją turintis koncerto organizatorius UAB „Mon Voyage“ kaip kompensaciją už neįvykusį renginį iš valstybės dar sausį gavo 17 tūkst. eurų, tačiau šiandien į užklausas dėl pinigų grąžinimo pirkėjams neatsako.
Mikrofonas
Mikrofonas / 123RF.com nuotr.

„Koncertas turėjo įvykti Palangoje 2020 metais gegužės mėnesį, paskui buvo kelis kartus perkeltas, galų gale mes sutikom paimti kuponus su sąlyga, kad, jų nepanaudojus metus laiko, bus grąžinti pinigai – 150 eurų“, – rašė skaitytoja Iveta.

Rusų dainininko Michailo Šufutinskio koncertus 2020 m. balandį Vilniuje ir Klaipėdoje, o gegužę Palangoje ir Vilniuje organizavo UAB „Mon Voyage“. Nė vienas iš šių ar vėlesnių koncertų neįvyko dėl tuo metu įvestų COVID-19 apribojimų.

Nepanaudojusi kuponų, Iveta nutarė susigrąžinti pinigus. Tačiau tai pasirodė kur kas sudėtingiau, nei atrodo. Bandyti susisiekti įmonės nurodytais kontaktais pasirodė bergždžias reikalas. Tuomet skaitytoja tiesiogiai kreipėsi į vienintelį šios įmonės darbuotoją – jos vadovą Pavelą Žemoitiną.

Tačiau, Ivetos teigimu, ne tik nepavyko atgauti pinigų, tačiau ji nesulaukė jokio verslininko dėmesio. „Kai turi grąžinti pinigus, visiškai ignoruoja, neatsako į elektroninius laiškus“, – rašė skaitytoja.

Su organizatoriumi susisiekti nepavyksta

Su koncerto organizatoriumi nepavyko susisiekti ne tik Ivetai, bet ir 15min žurnalistui.

P.Žemoitinui nepavyko prisiskambinti nė vienu iš trijų prie jo valdomų įmonių nurodytų telefonų. Du iš numerių buvo išjungti. Verslininkas neatsakė į užklausas socialiniuose tinkluose, nereagavo ir į elektroninius laiškus. Jei į mūsų užklausą renginių organizatorius atsakys, publikaciją papildysime.

P.Žemoitinas yra kelių „Registrų centre“ registruotų įmonių vadovas.

Organizatorių nuotr,/P.Žemoitin (centre) su Adriano Trindade
Organizatorių nuotr,/P.Žemoitin (centre) su Adriano Trindade

Nuo 2016 m. jis vadovavo įmonei „Auksiniai renginiai“, kuri organizavo nemažai koncertų – tarp jų ir didžiausiose šalies arenose. Vis dėlto 2020 m. pradžioje, likus kiek daugiau nei mėnesiui iki šalį sukausčiusio karantino, įmonei paskelbta bankroto byla.

„Auksiniams renginiams“ taip pat ne visuomet sekdavosi išlaikyti švarią reputaciją. Štai 2020 m. pabaigoje žymi Lietuvos dainininkė Neda Malūnavičiūtė pasidalijo įrašu feisbuke, kuriame atskleidė, kad muzikantams už šios įmonės dar 2016 m. organizuotą koncertą Kauno „Žalgirio“ arenoje nebuvo sumokėta.

„Muzikantai už šį koncertą beveik visi negavo atlygio, organizavo "Auksiniai renginiai" su Pavelu Žemoitinu priešaky. Dar ilgai buvo nesmagu žiūrėti muzikantams į akis, nors nesu kalta dėl to. Nežiūrint į viską, esu laiminga, kad įvyko šis koncertas, tik labai jau daug kainavo nervų, streso ir beprasmiško pergyvenimo dėl visai ne muzikinių reikalų“, – savo įraše rašė atlikėja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Neda Malūnavičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Neda Malūnavičiūtė

Šiuo metu likviduojama ir kita P.Žemoitino vadovaujama įstaiga – nepilnus 10 metų gyvavusi Bezdonių asociacija „Vienybė“.

Paties koncerto organizatoriaus „Mon Voyage“ likimas irgi nėra aiškus. Pasak interneto svetainės rekvizitai.lt, 2019 m. įmonė patyrė 5,7 tūkst. eurų nuostolį. Įmonė „Mon Voyage“ registruota 2019 m. rugsėjį, nuo šių metų rugsėjo pradžios joje dirba vienas žmogus.

2019 m. P.Žemoitinas kandidatavo į Vilniaus miesto savivaldybės narius su Artūro Zuoko ir vilniečių koalicija „Laimingas Vilnius“.

Dėl paramos rusų atlikėjų koncertams – nemenkas šaršalas

„Mon Voyage“ pavadinimas skaitytojams galbūt jau girdėtas – 2020 m. ji ir kita bendrovė „Bravo events“, kuri buvo dažnai minėta socialinėje erdvėje ir žiniasklaidoje, gavo valstybės paramą dėl neįvykusių koncertų. Pastaroji įmonė sulaukė daugiau dėmesio, nes ketino į Lietuvą atvežti rusų popžvaigždę Filipą Kirkorovą.

Dėl pasaulį užklupusios pandemijos koncertai neįvyko ir abi įmonės iš Lietuvos kultūros tarybos gavo paramą dėl atšauktų koncertų.

„Bravo events“ gavo 13,7 tūkst. eurų, o „Mon Voyage“ – beveik 17 tūkst. eurų.

Aktualijos – Kirkorovas
Aktualijos – Kirkorovas

Vienas pirmųjų tuo pasipiktino žinomas laidų vedėjas Andrius Tapinas. Jam itin nepatiko tai, kad abu rusų atlikėjai neslepia palaikymo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Tiek F.Kirkorovas, tiek M.Šufutinskis yra koncertavę Rusijos okupuotame Kryme. 2021 m. sausį F.Kirkorovas įtrauktas į Lietuvoje nepageidaujamų asmenų sąrašą.

Sprendimą skirti paramą šiems koncertams kritikavo ir Seimo opozicijos atstovai. Vienu jų kritikos taikinių tapo buvusi Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė, tuo metu, kai ši istorija iškilo į viešumą, dirbusi viceministre liberalo Simono Kairio vadovaujamoje Kultūros ministerijoje. Šias pareigas ji užima iki šiol.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Daina Urbanavičienė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Daina Urbanavičienė

O pats S.Kairys viską vertė buvusiam ministrui Mindaugui Kvietkauskui.

„LKT skirtas subsidijas UAB „Mon Voyage“ ir UAB „Bravo events“ vertinu kaip akibrokštą (švelniai tariant). Tačiau noriu pabrėžti, kad taip atsitiko dėl ydingos ankstesnės subsidijavimo tvarkos, kuri ir sudarė sąlygas atsirasti tokiam absurdui“, – feisbuke rašė jis.

VVTAT patarimas: nukentėjusiems reikėtų parašyti skundą

Ivetai ir kitiems savo pinigų neatgaunantiems M.Šufutinskio gerbėjams lieka vilčių apginti savo teises.

Dėl pandemijos atšauktus renginius reglamentuoja specialus teisės aktas – Lietuvos Respublikos dėl COVID-19 (koronaviruso infekcijos) paskelbto karantino sukeltų pasekmių poveikio vartojimo sutarčių dėl renginių organizavimo paslaugų teikimo vykdymui įstatymas.

Pagal minėtame įstatyme nustatytą tvarką, paslaugų teikėjas per 30 dienų nuo karantino metu nustatytų draudimų panaikinimo turi teisę nustatyti vėlesnę renginio datą. Renginys turi įvykti ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo karantino metu nustatytų draudimų panaikinimo. Pakeitus renginio datą, paslaugų teikėjas neturi teisės reikalauti iš vartotojo jokių papildomų mokesčių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba

„Jei su vėlesne renginio data vartotojas nesutinka, jis turi teisę ne vėliau kaip per 60 dienų nuo pranešimo apie vėlesnę renginio datą pranešti paslaugų teikėjui apie savo nesutikimą. Tokiu atveju paslaugų teikėjas privalo ne vėliau kaip per 30 dienų nuo vartotojo pranešimo apie nesutikimą dienos suteikti kuponą, kurio vertė negali būti mažesnė nei už bilietą sumokėta suma“, – paaiškina Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Dalia Malinauskienė.

Kuponu vartotojas gali apmokėti bilietų į būsimus to paties paslaugų teikėjo organizuojamus renginius kainą arba jos dalį.

Nepasinaudojęs kuponu per 12 mėnesių, vartotojas turi teisę per 14 dienų nuo kupono galiojimo pabaigos susigrąžinti kupono vertę pinigais. Jei paslaugų teikėjas nesuteikia kupono, pinigai už bilietus vartotojui turi būti grąžinti per 14 dienų nuo nustatytos vėlesnės renginio datos.

Jei vėlesnė renginio data nenustatoma, paslaugų teikėjas privalo grąžinti už bilietą sumokėtus pinigus ne vėliau kaip per 14 dienų + 30 dienų nuo karantino metu nustatytų draudimų panaikinimo.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba/Kompensacija už renginius
Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba/Kompensacija už renginius

Tais atvejais, kai nepavyksta susisiekti su paslaugos teikėju / renginio organizatoriumi dėl pinigų grąžinimo arba nepavyksta išspręsti klausimo geranoriškai, vartotojas turi teisę kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

Šiuo atveju nukentėjusiems asmenims reikėtų pateikti prašymą, kreipimosi į paslaugos teikėją kopiją, paslaugos teikėjo atsakymo kopiją (jei paslaugos teikėjas atsakė), bilietų kopijas bei pinigų sumokėjimą už paslaugas patvirtinančio dokumento kopiją el. paštu tarnyba@vvtat.ltarba raštu adresu Vilniaus g. 25, Vilnius.

„Kiekvieną ginčą VVTAT nagrinėja individualiai, vertindama pateiktus įrodymus, vadovaudamasi teisės aktais ir teismų praktika. Priimtas sprendimas yra privalomas vykdyti ginčo šalims, jei nė viena iš šalių jo neapskundžia teismui. Taigi, jei VVTAT priima nutarimą tenkinti vartotojo reikalavimus (grąžinti už bilietą sumokėtus pinigus), renginių organizatorius jį privalo vykdyti. Jeigu šis VVTAT nutarimas neįvykdomas, jis gali būti vykdomas priverstinai Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka“, – tvarką aiškina D.Malinauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius