-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Salininkų gyventojai pikti: apmokestintas geriamo vandens pristatymas – kainuos 35 eurus

Salininkuose sodą turinti gyventoja tvirtina, kad vandentiekį čia planavusi tiesti bendrovė „Vilniaus vandenys“ jo taip ir nenutiesė, tad jau keletą metų gyventojams geriamąjį vandenį atveždavo talpose. Tačiau bendruomenė sulaukė netikėtos žinios – iki tol praktiškai nekainavęs vandens pristatymas brangsta net iki 35 eurų. Tuo tarpu „Vilniaus vandenys“ tvirtina, kad pristatymą apmokestina visos šalies įmonės, o itin geromis sąlygomis vandens galėdavę atsivežti gyventojai piktnaudžiaudavo – juo pildydavo net baseinus.
Vanduo
Vanduo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į 15min kreipėsi Vilniuje, Salininkuose, esančioje sodininkų bendrijoje „Žagrė“ gyvenanti skaitytoja, kuri pasakoja, kad prieš kelerius metus „Vilniaus vandenys“ Europos Sąjungos (ES) lėšomis čia pradėjo vykdyti vandentiekio tiesimo projektą.

Kauno rajono savivaldybės nuotr./Tiesiamas vandentiekis. Asociatyvinė nuotrauka
Kauno rajono savivaldybės nuotr./Tiesiamas vandentiekis. Asociatyvinė nuotrauka

Visgi pritrūkus lėšų projektas nutrūko ir gyventojai liko be vandentiekio, tad „Vilniaus vandenys“ geriamąjį vandenį atveždavo. Pasak moters, 1 kubinis metras vandens, įskaitant pristatymą, iki šiol kainuodavo vidutiniškai 1,38 Eur. Vandenį bendruomenės nariai laikė specialioje kubo formos talpoje.

„Mes taip gyvename jau trejus metus“, – dėstė Salininkų gyventoja.

Tačiau bendruomenė netikėtai sužinojo, kad nuo šių metų rugpjūčio 23 dienos apie eurą kainavusi vandens pristatymo paslauga pabrango beveik 35 kartus – iki 35 eurų.

Susidaro didžiulė suma vien už tai, kad galėčiau gauti geriamo vandens.

„Daug kas iš mūsų bendruomenės – sodininkai, pensininkai, kurie dar dažniau užsisako vandenį. Ir pati nuo kovo iki lapkričio mėnesio būnu sode, vandens tikrai reikia“, – sakė moteris.

Anot gyventojos, jai, net kai taupo, reikia apie vieno kubinio metro vandens kiekvieną savaitę. Vanduo turi būti pristatomas dažnai, nes laikomas talpose ilgiau nei du mėnesius ima žaliuoti.

„Susidaro didžiulė suma vien už tai, kad galėčiau gauti geriamo vandens“, – piktinosi moteris.

Ji tvirtina, kad tiek ji, tiek ir visa bendruomenė nerado informacijos, kad Seimas ar Vilniaus miesto savivaldybė būtų priėmusi kokį nors su vandens pristatymo brangimu susijusį įstatymą.

Tuo tarpu „Vilniaus vandenys“, jos teigimu, vandentiekio tiesti šioje sodų bendrijoje nebeplanuoja.

„Vilniaus vandenys“: gyventojai pildydavo net baseinus

Saulius Savickas, „Vilniaus vandenų“ Klientų aptarnavimo tarnybos direktorius, 15min patvirtino, kad vandens atvežimo sąlygos keičiasi.

Kaip rašoma įmonės tinklalapyje, vienas vandens atvežimo reisas kainuos 35 eurus su PVM. Vieno kubinis metro vandens kaina fiziniams asmenims siekia 0,59 Eur su PVM, juridiniams – 0,69 Eur.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Vilniaus vandenys“
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Vilniaus vandenys“

S.Savickas teigė, kad sprendimas apmokestinti prieš tai nekainavusią vandens atvežimo paslaugą buvo priimtas atlikus vežamo vandens teisinę ir ekonominę analizę.

„Bendrovė nusprendė pakeisti vandens atvežimo paslaugos teikimo sąlygas, nes iki šiol paslaugą užsisakantys gyventojai mokėjo tik už pristatytą vandens kiekį, o vandens atvežimo sąnaudos buvo padengiamos visų bendrovės klientų per kubinio metro kainą, kas yra nesąžininga kitų vartotojų atžvilgiu. Naudodamiesi tokiomis sąlygomis paslaugą užsakydavo ir klientai, kurie vandenį naudojo ne buities reikmėms, o baseinų užpildymui, laistymui ir panašiai“, – teigė jis.

S.Savickas aiškino, kad visos kitos bendrovės Lietuvoje, įskaitant ir vandentvarkos sektorių, pristatymo paslaugą teikia mokamai.

Jis tvirtino, kad bendrovė savo klientus apie paslaugos teikimo sąlygų pasikeitimus informavo paštu ir el. paštu. Taip pat šia informacija pasidalino ir valdomoje internetinėje svetainėje.

Naudodamiesi tokiomis sąlygomis paslaugą užsakydavo ir klientai, kurie vandenį naudojo ne buities reikmėms, o baseinų užpildymui, laistymui.

Visgi, anot S.Savicko, didžioji dalis klientų neturėjo raštiškų įsipareigojimų bendrovei, kadangi jie šia paslauga naudojosi nereguliariai.

„Todėl įsipareigojimo iš anksto informuoti klientus apie paslaugos teikimo sąlygų pasikeitimus bendrovė neturėjo“, – teigė jis.

S.Savickas aiškino, kad su nereguliariais klientais, nors ir neprivalėjo, pasidalino informacija apie kainos pokytį.

„Kitai daliai klientų, kurie periodiškai naudojosi šia paslauga ir su bendrove dėl šios paslaugos teikimo buvo sudarę sutartinius įsipareigojimus, paslaugos teikimo pasikeitimai bus pradėti taikyti tik nuo artėjančių metų kovo mėnesio. Apie tai ši dalis klientų taip pat yra informuoti“, – pridūrė jis.

Teikti vandens nemokamai nėra įpareigoti

S.Savickas taip pat dėstė, kad „Vilniaus vandenys“ neprivalo nemokamai teikti vandens pristatymo paslaugos.

„Vadovaujantis aplinkos ministro 2006 m. gruodžio 29 d. įsakymu bendrovė yra įpareigota pristatyti vandenį transporto priemonėmis nemokamai tik bendrovės abonentams ir vartotojams, prisijungusiems prie centralizuotų tinklų ir dėl ekstremalių, avarinių ar kitokių panašaus pobūdžio situacijų laikinai netekusiems centralizuoto vandens tiekimo ilgesniam nei 12 val. laikotarpiui“, – teigė jis.

„Vilniaus vandenų“ atstovo teigimu, visais kitais atvejais bendrovė neturi prievolės vežti geriamojo vandens transporto priemonėmis ir gali pasiūlyti atvežti geriamąjį vandenį už atvežimo paslaugą taikant papildomą mokestį.

„Kaip numatyta ir Lietuvos Respublikos geriamojo vandens įstatyme, gyventojai apsirūpinti geriamuoju vandeniu turi individualiai, o nesant galimybės prisijungti prie centralizuotų miesto tinklų, pasirūpinti šuliniu ar gręžiniu“, – užbaigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius