Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 23 /16:49

Šaltiniai: Lietuvos verslininkas Vidmantas Kučinskas ir vėl sulaikytas užsienyje – šįkart Austrijoje

Žlugusios „Arvi“ verslo imperijos įkūrėjas Vidmantas Kučinskas sulaikytas Austrijoje, 15min patvirtino keturi tarpusavyje nesusiję šaltiniai. Verslininkas, šaltinių teigimu, sulaikytas Rusijos prokuratūros prašymu, nes šioje šalyje V.Kučinskui pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų. V.Kučinskas užsienyje suimamas jau antrą kartą – 2020 metais jis keturis mėnesius praleido areštinėje Slovėnijoje, tačiau tuomet išvengė ekstradicijos į Rusiją.
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas / 15min iliustracija

15min šaltinių teigimu, V.Kučinskas Austrijoje sulaikytas vasario 14 dieną. Rusijoje ikiteisminis tyrimas pradėtas šios šalies banko „Alfa Bank“, kuris yra didžiausias Lietuvos verslininko kreditorius, iniciatyva. V.Kučinsko įsiskolinimai bankui viršija 40 mln. eurų.

Tai, kad Austrijoje sulaikytas V.Kučinskas 15min patvirtino ir Užsienio reikalų ministerija, tačiau daugiau detalių nepateikė.

„Informacija Užsienio reikalų ministerijai žinoma, ji perduota Generalinei prokuratūrai ir policijai“, – 15min informavo ministerija.

Verslininko sulaikymo Austrijoje faktą 15min trečiadienį oficialiai patvirtino ir Lietuvos policijos departamentas.

Trečiadienį verslininko telefonas buvo išjungtas. O V.Kučinsko sūnus Justas Kučinskas 15min teigė nekomentuosiantis šios informacijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Kučinskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Kučinskas

„Neturiu komentarų. Negaliu patvirtinti, nes nežinau tiksliai, dėl to neturiu komentarų, – teigė J.Kučinskas.

„Žiūrėkite, čia privatūs privačių žmonių reikalai, dėl to nieko nekomentuosiu“, – pridūrė jis.

Lietuvos ambasados Austrijoje konsulė Gabija Lukšaitė 15min atsisakė patvirtinti ar paneigti šią informaciją, teigdama, kad remiantis BDAR, nuostatomis informacija apie ambasados akreditacijos šalyse sulaikytus asmenis yra privataus pobūdžio, dėl to negali būti teikiama tretiesiems asmenims.

„Alfa bank“ atstovaujantis advokatas Laurynas Lukošiūnas 15min komentavo, kad, banko vertinimu, asmuo, kuris vystė verslą Rusijos Federacijoje, be to, tikėtina, atliko ekonominio pobūdžio nusikalstamas veikas Rusijos Federacijoje, turėtų būti perduodamas būtent tos šalies teisėsaugai.

„Vidmanto Kučinsko atlikti veiksmai, dėl kurių vyksta ikiteisminis tyrimas, nėra susiję su Lietuva ar kita Europos Sąjungos valstybe, todėl atitinkamos valstybės turi pagrindą asmenį perduoti nusikalstamos veikos atlikimo vietos valstybei“, – teigė L.Lukošiūnas.

Prieš pusantrų metų sulaikytas Slovėnijoje

Užsienyje Rusijos prašymu V.Kučinskas sulaikomas jau antrą kartą. 2020 metais vykdamas atostogauti verslininkas buvo suimtas Slovėnijoje ir areštinėje praleido keturis mėnesius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

Tiesa, Slovėnija verslininko neišdavė Rusijai, nes paaiškėjo, kad ir Lietuvoje prieš kelerius metus taip pat buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas V.Kučinsko atžvilgiu. Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal kreditoriaus įmonės „Belor“ prašymą dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamo bankroto.

Šios baudžiamosios bylos pagrindu buvo išduotas Europos arešto orderis, kuris nulėmė, kad V.Kučinskas Rusijos teisėsaugos išvengė ir buvo perduotas ne Rusijai, o Lietuvai.

Tiesa, V.Kučinskui grįžus į Lietuvą lakpričio viduryje, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas šiek tiek daugiau nei po mėnesio – gruodžio pabaigoje.

Praėjusiais metais V.Kučinskas kreipėsi į teismą dėl fizinio bankroto bylos iškėlimo nurodęs, kad jo įsiskolinimai kreditoriams siekia 61 mln. eurų, o pajamos per mėnesį – 1,5 tūkst. eurų. Jis teismui teigė, kad bankrutavęs gyventų iš 460 eurų per mėnesį pajamų.

Visgi Marijampolės apylinkės teismas nusprendė neiškelti verslininkui bankroto bylos motyvuodamas, kad V.Kučinskas nebuvo sąžiningas ir nepateikė visos informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius