Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Saugodamasis virusų „Iki“ kiekvieną bandelę suvyniojo į plastikinį maišelį

Laikais, kai prekybos tinklai deklaruoja mažinantys plastiko naudojimą, „Iki“ prekybos tinklo vienoje parduotuvėje kiekviena savitarnos skyriuje esanti bandelė suvyniota į atskirą plastikinį maišelį. Taip prekybininkai pasielgė reaguodami į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) rekomendacijas užtikrinti didesnę nefasuotų produktų saugą koronaviruso akivaizdoje. Kiti prekybos tinklai tikina kol kas tokių priemonių nesiimsiantys, tačiau ragina pirkėjus atsakingiau rinktis atviras prekes.
„Iki“ bandelių skyrius
„Iki“ bandelių skyrius / Andriaus Jakučiūno nuotr.

Vienoje iš „Iki“ prekybos tinklo parduotuvių Klaipėdoje – neįprastas vaizdas. Savitarnos skyriuje kiekviena bandelė suvyniota į atskirą plastikinį maišelį.

Tokį vaizdą užfiksavo rašytojas Andrius Jakučiūnas, pasidalinęs nuotrauka feisbuke ir pridėjęs ištrauką iš seno anekdoto apie mandagumo dieną Gruzijoje: „Ir kiekvieną siemką – į popierėlį, į popierėlį“.

Andriaus Jakučiūno nuotr./Bandelės
Andriaus Jakučiūno nuotr./Bandelės

„Prekybos tinklas „Iki“ mums rodo, kaip reikia kautis su korone“, – parašė rašytojas.

Europoje, taip pat ir Lietuvoje, prekybos tinklams pradedant atsisakyti plastikinių maišelių naudojimo, toks sprendimas nustebino ne vieną pirkėją.

Partnerio nuotr./Prekybos centras „IKI“
Partnerio nuotr./Prekybos centras „IKI“

Visgi prekybos tinklas „Iki“ teigia, kad toks sprendimas priimtas reaguojant į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) rekomendacijas dėl atvirų prekių pardavimo, bet neatsakė į klausimą, ar bandelės į atskirus plastikinius maišelius bus vyniojamos kiekvienoje parduotuvėje.

Vėliau prekybos tinklo atstovai papildė, kad tai laikinas sprendimas, tačiau daugiau detalių nepateikė.

„Gavę VMVT rekomendacijas keliose parduotuvėse pradėjome pakuoti bandeles, tačiau mūsų pirkėjai pastebėję naujovę išsyk išreiškė nepasitenkinimą, nes švieži kepiniai pakuotėje greitai drėksta, praranda šviežumą ir patrauklumą. Nusprendėme atsižvelgti į pirkėjų pageidavimus, kol ieškome sprendimų, kaip gaminius uždengti“, -15min tvirtino prekybos tinklo „Iki“ rinkodaros vadovas Andrejus Pometko.

Iki šiol „Iki“ parduotuvėse atvirai laikyti sausainiai bus sufasuoti ir parduodami pakuotėse, džiovinti vaisiai ir riešutai – uždengti, – teigė A.Pometko.

Pasak jo, ketinama uždengti ir kitas atviras prekes.

„Laikantis rekomendacijų, iki šiol „Iki“ parduotuvėse atvirai laikyti sausainiai bus sufasuoti ir parduodami pakuotėse, džiovinti vaisiai ir riešutai – uždengti. Prie šių skyrių taip pat atsiras papildomi informaciniai ženklai pirkėjams, primenantys, kaip tokias prekes susipakuoti patiems pasinaudojant pateiktomis priemonėmis“, – teigė A.Pometko.

Pirkėjai raginami atviras prekes imti naudojant pirštines, žnyples ar semtuvėlius, uždengti talpos dangtį.

Veterinarijos tarnyba: tai vienas būdų

Pirmadienį VMVT su Lietuvos prekybos įmonių asociacijos nariais iš tiesų aptarė maistą tvarkančių įmonių prevencinius veiksmus, saugantis koronaviruso plitimo grėsmės.

VMVT atstovė Jurgita Savickaitė 15min patvirtino, kad susitikimo metu pabrėžta, kad prekybininkai turi pasirinkti tokį prekybos būdą, kuris apsaugotų nefasuotus maisto produktus, kuriuos galima užteršti liečiant rankomis ar čiaudant – ypač tuos, kurių nėra galimybių nuplauti parsinešus namo.

„Rekomendavome šiuos maisto produktus uždengti, naudoti uždarus konteinerius, juos imti tik vienkartinėmis pirštinėmis. Galbūt net atsisakyti šių produktų prekybos, jei nėra galimybės užtikrinti tinkamų higienos sąlygų“, – tvirtino J.Savickaitė.

Pasak jos, „Iki“ prekybos tinklas atsižvelgė į VMVT rekomendaciją.

„Kaip vienas iš sprendimo būdų gali būti ir toks, o jį įvertinti reikia vietoje. Gal galima rasti ir kitokių būdų, kiekvienas verslo operatorius pats priima sprendimą“, – pabrėžė J.Savickaitė.

„Rimi“: tai neatitiktų mūsų aplinkosaugos principų

Kiti prekybos tinklai ėmėsi papildomų saugos priemonių, tačiau vynioti bandeles ar kitus duonos gaminius į atskirus maišelius kol kas neketina.

Ne, neketiname vynioti kiekvienos bandelės į atskirą maišelį, nes tai neatitiktų mūsų aplinkosaugos principų, – sakė R.Keršienė.

„Ne, neketiname vynioti kiekvienos bandelės į atskirą maišelį, nes tai neatitiktų mūsų aplinkosaugos principų. Bet kadangi padidinome dezinfekavimo apimtis, dezinfekuojame paviršius, tiek pirkėjų, tiek darbuotojų naudojamus įrankius, užtikriname gaminių saugą“, – 15min sakė „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė.

Tiesa, ji neatmetė galimybės, kad keičiantis situacijai įvairios galimybės būtų svarstomos, nes „sveikata ir gyvybė yra pirmoje vietoje“. Šiuo metu kai kurių „Rimi“ parduotuvių duonos skyriuose įrengti stovai su dezinfekciniais skysčiais pirkėjams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rimi“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rimi“

„Lidl Lietuva“ prekybos tinklo, kuris pirmasis Lietuvoje atsisakė plastikinių maišelių naudojimo parduotuvėse, korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta 15min informavo, kad parduotuvėse kepiniai laikomi iš dalies pridengtose vitrinose.

„Tai žymiai sumažina galimo apkrėtimo riziką, todėl papildomų priemonių, pavyzdžiui, kepinių pakavimo į atskirus maišelius, šiuo metu neplanuojame“, – sakė V.Lopeta.

Pasak jo, pasikonsultavus su atsakingomis institucijomis, „Lidl Lietuva“ ėmėmės papildomų priemonių parduotuvėse.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta

„Šiuo metu labiausiai akcentuojame informaciją pirkėjams, todėl prie kepinių skyriaus jau nuo praėjusios savaitės iškabinome papildomus informacinius pranešimus, kviesdami pirkėjus neliesti kepinių rankomis ir naudotis specialiomis žnyplėmis arba vienkartinėmis pirštinėmis, o paliestų pirštais ir neplanuojamų pirkti kepinių nebegrąžinti atgal į lentyną“, – pabrėžė V.Lopeta.

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė 15min sakė, kad parduotuvių lentynose prekės yra išdėliotos laikantis visų galiojančių taisyklių. Kai kurie baldai sukonstruoti taip, kad nefasuotus maisto produktus uždengia visiškai, kai kur yra naudojami papildomi dangčiai tam, kad būtų užtikrinta nefasuotų sausainių kokybė ir sauga.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

„Dabartinę situaciją, susijusią su koronavirusu, nuolat sekame, bendraujame su atsakingomis institucijomis ir svarstome įvairias priemones. Taip pat tikime savo klientų sąmoningumu, kad jie tam tikrus maisto produktus ims tam skirtais įrankiais ar naudodami specialias prie lentynų esančias pirštines“, – sakė E.Dapkienė.

Pristatė dezinfekcinių skysčių

Prekybos tinklai ėmėsi ir papildomų prevencinių priemonių. „Lidl Lietuva“ parduotuvėse jau nuo praėjusios savaitės darbuotojai aprūpinami dezinfekciniu skysčiu ir dozatoriais. Jie taip pat raginami laikytis asmeninės higienos, kuo dažniau plauti rankas, bent kurį laiką sveikintis be rankų paspaudimo ir pan.

„Maximos“ tinklo parduotuvėse prie įėjimo į prekybos sales jau nuo praėjusios savaitės klientai gali dezinfekuoti rankas – prie vežimėlių ir krepšelių pastatyti tam skirti dezinfekantai ir vienkartinės pirštinės.

„Pastarosiomis savaitėmis, laikydamiesi savo numatyto veiksmų plano, penkis kartus per dieną dezinfekuojame įvairius paviršius: vežimėlius, krepšelius, rankenas, kortelių skaitytuvus ir pan. Mūsų kasininkai taip pat turi dezinfekantus ir bet kada gali dezinfekuoti savo rankas“, –priemones vardijo E.Dapkienė.

Artimiausiomis dienomis ir „Rimi“ didžiąsias parduotuves, kur lankosi daugiausia pirkėjų, pasieks jiems skirtos papildomos dezinfekcinės priemonės.

„Rimi“ parduotuvės jau anksčiau pasirūpino papildomomis dezinfekcinėmis priemonėmis darbuotojams, skirtoms papildomai paviršių ir įrankių dezinfekcijai. Darbuotojams primenama apie rekomendacijas sistemingai plauti ir dezinfekuoti darbo paviršius, pirkėjų naudojamus įrankius, vežimėlius, atvirų salotų barų, duonos gaminių lentynų paviršius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius