Savivaldybių įmonės pernai patyrė 5,1 mln. eurų nuostolių

Savivaldybių valdomų įmonių (SVĮ) pajamos pernai augo 14,8 proc. iki 977 mln. eurų, tuo metu jų nuostolis siekė 5,1 mln. eurų (2021 metais uždirbta 28,7 mln. eurų pelno), skelbia Valdymo koordinavimo centras.
Pinigai
Pinigai / FNTT nuotr.

Iš 239 SVĮ pernai pelningai dirbo 144 įmonės, iš jų 36 savivaldybių biudžetus papildė dividendais ir pelno įmokomis – daugiausiai tai buvo šilumos įmonės, sumokėjusios 5,3 mln. eurų.

„Visoje Europoje reikšmingai brangstantys energijos ištekliai bei užsitęsusi COVID-19 pandemija neigiamai atsiliepė ir SVĮ finansiniams rezultatams. Tai itin stipriai buvo jaučiama šilumos tinklų ir viešojo transporto sektoriuose“, – pranešime teigė Valdymo koordinavimo centro direktorius Vidas Danielius.

Pasak centro, didžiausią SVĮ pajamų dalį uždirbo šilumos sektoriaus įmonės (407 mln. eurų) – tai lėmė didesnis šilumos suvartojimas šaltą žiemą bei pabrangusi šiluma.

SVĮ nuostolius daugiausia lėmė 19 mln. eurų Vilniaus šilumos tinklų nuostolis, siejamas su išaugusia gamtinių dujų kaina. Taip pat prastai sekėsi Vilniaus viešajam transportui (3,4 mln. eurų), „Nemenčinės komunalininku“ (1 mln. eurų), „Nemėžio komunalininkui (1 mln. eurų), „Klaipėdos energijai“ (900 tūkst. eurų).

Visų įmonių kapitalo grąžos rodiklis sumažėjo 2 proc. punktais ir buvo neigiamas (-0,3 proc.), tuo metu SVĮ indėlis į valstybės biudžetą buvo mažiausias per 4 metus ir sudarė 6,1 mln. eurų.

2021 metų pabaigoje veikė 239 savivaldybių valdomos įmonės, kuriose dirbo beveik 21 tūkst. darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius