Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas apsisprendė: prekybininkai ploniausių plastikinių maišelių nemokamai nedalins, bus tik dvi išimtys

Ketvirtadienį Seimas balsavo dėl įstatymo pakeitimų, kuriais prekybos tinklams bus uždrausta nemokamai dalinti ploniausius plastikinius maišelius. Ši išimtis galiotų tik pakuojant mėsą, žuvį ir jų produktus. Įstatymas įsigalios nuo 2023 m. liepos.
Plastikiniai maišeliai
Plastikiniai maišeliai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Parlamentarai ketvirtadienį nubalsavo dėl Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymo pataisose įtvirtinto draudimo dalinti tokius maišelius nemokamai.

Už Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymo pataisas balsavo 106 Seimo nariai, 89 iš jų buvo už, prieš balsavo 4.

Įstatymai įpareigos prekybininkus nuo 2023 metų liepos keliais centais visose prekybos vietose apmokestinti itin plonus permatomus plastikinius maišelius.

Jie nemokami būtų tik pakuojant šviežią mėsą ar žuvį bei jų produktus. Dabar tokie maišeliai nieko nekainuoja ir pirkėjai prekėms susidėti jų gali pasiimti neribotai.

Prieš balsavimą kalbėjęs parlamentaras Mindaugas Puidokas sakė nesantis tikras dėl tokių pataisų formuluočių, teigdamas, kad priemonės, kuriomis siekiama pozityvaus tikslo, „yra labai abejotinos“.

„Plonasis plastikinis maišelis pats savaime nėra blogis – blogis yra, aišku, jo perteklinis naudojimas, bet svarbiausia – netinkamas surinkimas. Ar šiuo projektu sprendžiame šias problemas? Labai abejotina“, – sakė M.Puidokas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

Jis teigė, kad gyventojams jau dabar kyla įvairių klausimų, tarkime, kaip pirkėjai turės įrodyti, kad jie į parduotuvę atsinešė savo maišelį ir ar žuvies bei mėsos produktus pardavėjai galės nemokamai sudėti į dvigubą maišelį.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas Kęstutis Mažeika pasisakė prieš tokias pataisas, argumentuodamas, kad gyventojai maišelius vėliau panaudoja ir kitur, pavyzdžiui, šuns ekskrementų surinkimui.

Laisvės frakcijos atstovas Kasparas Adomaitis pabrėžė, kad šiuo projektu nieko neketinama uždrausti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kasparas Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kasparas Adomaitis

„Plastikas iš tiesų yra nepamainomas kartais ir niekas jo šiuo sprendimu irgi neuždraus. Antras dalykas – bandoma sakyti, kad mes apmokestinsime maišelius. Mes jų neapmokestinsime, mes tiesiog pareikalausime, kad už maišelius būtų nustatyta kaina, kad jie nebegalėtų būti subsidijuojami ir dalinami už dyką“, – kalbėjo vienas pataisų iniciatorių.

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovė, parlamentarė Laima Nagienė, palaikiusi šį projektą, teigė, kad šios pataisos ją labai džiugina.

„Galų gale mes einame į žaliąją ekonomiką, į švarą, tvarkomės patys. Tikiuosi, kad tikrai kiekvienas turėsime savo kuprinėje maišelius, į kuriuos dėsime savo produktus“, – kalbėjo parlamentarė.

Plastikinių maišelių apmokestinimu ketinama paskatinti žmones susimąstyti, ar jų visada reikia, ir keisti juos medžiaginiais, popieriniais.

„Eurostato“ duomenimis Lietuva yra daugiausiai plonų plastikinių maišelių sunaudojanti šalis žemyne – per 2020-uosius vienam gyventojui teko 249 itin ploni plastikiniai maišeliai.

Už neatlygintiną maišelių dalijimą grėstų įspėjimas arba baudos.

Per pataisų svarstymus komitetuose buvo teigiama, kad nuo 2020 metų įvedęs 5 centų už maišelį mokestį prekybos tinklas „Rimi“ Estijoje sutaupė šešias tonas plastiko, skelbė naujienų agentūra BNS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius