Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas imasi Statistikos departamento pertvarkos į Valstybės duomenų agentūrą

Seimas pradėjo svarstymus dėl Statistikos departamento pertvarkos į Valstybės duomenų agentūrą. Ji būtų ne tik oficialiosios statistikos rengėja, bet ir tvarkytų kitus valstybės duomenis.
Lietuvos statistikos departamentas
Lietuvos statistikos departamentas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Projektu siekiama įtvirtinti naują požiūrį į valstybės duomenų valdymą ir nustatyti naują jų tvarkymo teisinį reguliavimą.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti tai numatantį Oficialiosios statistikos įstatymo pakeitimo projektą: už balsavo 113, prieš buvo vienas, o 11 susilaikė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad nustatomas naujas Statistikos departamento vaidmuo, išplečiamos jo funkcijos.

„Siūloma įteisinti dvigubą Statistikos departamento rolę – oficialiosios statistikos rengėjo ir vadinamojo valstybės duomenų ūkvedžio“, – posėdyje sakė G.Skaistė.

Dabar, anot jos, teisinis reguliavimas nesudaro sąlygų lanksčiai panaudoti viešajame sektoriuje kaupiamų duomenų skirtingiems tikslams – jie yra atskirose informacinėse sistemose, o dalijimasis jais yra apsunkintas.

„Todėl valstybė, disponuodama didžiulės apimties ir vertės duomenimis, negali teisiškai panaudoti šių duomenų, spręsdama įvairius uždavinius ir priimdama sprendimus. Šiuo metu nėra vienos valstybės institucijos ar įstaigos, kuri turėtų įstatymu reglamentuotas tieses ir funkcijas, susijusiais su valstybės duomenų tvarkymu, valdymu ir naudojimu viename įstatyme įvardintiems tikslams“, – kalbėjo ministrė.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas priekaištavo, kad statistikams suteikiant daugiau funkciją nenumatytaos papildomos lėšos: „Užkrauname valstybinei institucijai kažkokio papildomo darbo ir nefinansuojame jo“.

A.Sysas, be kita ko, piktinosi finansų ministrės teiginiu, kad dabar Lietuvoje statistika išblaškyta: „Daug metų įvairiuose renginiuose girdėjau, kad mūsų statistika atitinka europinius reikalavimus, viskas ten labai gerai“.

„Darbietis“ Aidas Gedvilas suskaičiavo, kad Lietuvoje oficialiosios statistikos politiką įgyvendina 19 institucijų, o paskutinis auditas, susijęs su oficialiąja statistika, buvo atliktas tik 2013 metais.

Pakeitimais taip pat siūloma nustatyti administracinę atsakomybę ne tik už duomenų nepateikimą ar melagingus duomenis, bet ir už neišsamų jų pateikimą – bauda įmonių vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims siektų nuo 150 iki 300 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius