-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas pagaliau imasi alkoholio kontrolės: naujų draudimų TOP 5

Pirksite vyno butelį? Pardavėjas jus nufilmuos ir vaizdo įrašą saugos pusę metų. Tuo metu jūsų vaikui teks mindžikuoti už durų, nes asmenys iki 20 metų net su tėvų palyda į vidų įleidžiami nebus. Butelį ar skardinę iš parduotuvės turėsite išsinešti maišelyje arba kišenėje – kad niekas nepamatytų. O po „Traviatos“ teatre Naujųjų metų naktį kelsite tik sulčių taurę.
Alkoholio parduotuvė
Alkoholio parduotuvė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvą blaivinti susiruošusi „valstiečių“ valdžia yra paruošusi kur kas įdomesnių siurprizų nei vien tik prekybos laiko sutrumpinimas ar reklamos draudimas.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį svarstys alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurios dar labiau suvaržys prekybą alkoholiu. „Valstiečių“ valdžia ketina žengti kur kas toliau nei pardavimo laiko ribojimas ar reklamos draudimas.

Jeigu pataisoms bus pritarta, kiekvienas pirkėjas bus filmuojamas, policija galės nubausti jį už nesupakuotą butelį rankoje, teks pamiršti apie gėrimo taurę per spektaklio pertrauką. 15min išskyrė 5 svarbiausius draudimus, kurie netrukus bus svarstomi Seime.

1. Parduotuvių alkoholio skyriuose bus galima prekiauti ne stipresniais nei 7,5 laipsnio gėrimais. Stipresnių gėrimų įsigyti galima tik alkoholinių gėrimų parduotuvėse. Išimtis paliekama kaimo parduotuvėms, kuriose bus galima parduoti ir stipresnį alkoholį – iki 15 laipsnių. Jei ši nuostata liks nepakeista, prekybos centrai savo alkoholio skyrius turės arba paversti specializuotomis alkoholio parduotuvėmis su atskiru įėjimu, arba prekiauti tik silpnu alkoholiu.

Alkoholinių gėrimų parduotuvėms, beje, teks atsisakyti įvairių papildomų prekių, kuriomis dabar prekiauja – nuo paprasčiausių žiebtuvėlių iki maisto produktų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stipraus alkoholio prekybos centruose turėtų nelikti
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stipraus alkoholio prekybos centruose turėtų nelikti

„Nebeliks sūrio, šokolado, aliejaus, arbatos, riešutų, jogurto, kamščiatraukių, taurių, dekanterių. Bet galėsite jų nusipirkti iš užsienio internetu arba Latvijoje“, – aiškina „Vyno klubo“ steigėjas Arūnas Starkus.

2. Alkoholio pardavėjai filmuos ir saugos vaizdo įrašus apie visus alkoholio pirkėjus. Numatoma, kad vaizdo įrašai privalės būti saugomi pusę metų nuo alkoholio įsigijimo. Atitinkamoms institucijoms paprašius, parduotuvė privalės pateikti vaizdo įrašus apie alkoholio pirkėją.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stebėjimo kamera
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stebėjimo kamera

„Pažadame objektyvą kasdien trinti švitriniu popieriumi, kad tik geriau matytųsi pirkėjų veidai ir kreditinių kortelių PIN kodai“, – ironiškai rašo A.Starkus.

15min jis aiškino, kad didesnį galvos skausmą kelia ne kamerų įrengimas, bet vaizdo įrašų saugojimas net pusę metų. „Ne kamera kainuos daugiau, o pats saugojimas“, – pridūrė jis.

3. Asmenys iki 20 metų nebus net įleidžiami į alkoholio parduotuves. Pardavėjai, įtardami, kad pirkėjas yra jaunesnis nei 25 metų, privalės reikalauti asmens dokumento.

„Vaikai iki 20 metų į parduotuvę nebus įleidžiami. Bet su savivaldybe jau deriname šildomos būdelės prie durų projektą, kurioje vaikus galėsite saugiai palikti“, – ironizavo A.Starkus. Vaikai net ir su tėvu palyda į alkoholio parduotuves užeiti negalės.

4. Fiziniai asmenys negalės gabenti ir laikyti alkoholio viešai matoma pakuote – kitaip tariant, iš alkoholio parduotuvės pirkėjas privalės išeiti jau įsidėjęs alkoholį į maišelį ar kitą nepermatomą pakuotę. Kas bus atsakingas už privalomą gėrimo supakavimą – pardavėjas ar pirkėjas?

Dariaus Petraulaičio nuotr./Arūnas Starkus
Dariaus Petraulaičio nuotr./Arūnas Starkus

„Visi buteliai bus privaloma tvarka dedami į dėžes ir maišelius, nes už parduotuvės ribų alkoholio butelį rodyti bus draudžiama. Manytume, kad ir facebooke būtų teisinga uždrausti girtis išgertais buteliais, nes ten viską mato dar daugiau žmonių. Siūlymą Seimui teiksime artimiausiu metu“, – šaiposi A.Starkus.

Pirkėjas, specializuotoje parduotuvėje įsigijęs alkoholinį gėrimą, jį turės slėpti nebūtinai maišelyje. už kurį, beje, reikės susimokėti. „Butelį ar skardinę galės paslėpti ir kišenėje – svarbu, kad niekas nepamatytų, kai išeisi iš parduotuvės“, – sakė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas.

Kiekvienas pirkėjas, išėjęs iš parduotuvės su alaus buteliu rankose, automatiškai bus įstatymo pažeidėjas, ir policija jį galės bausti, – pastebėjo L.Vilimas.

Tiesa, jam nebeaišku, kaip policija fiksuos įstatymo pažeidimą. „Kiekvienas pirkėjas, išėjęs iš parduotuvės su alaus buteliu rankose, automatiškai bus įstatymo pažeidėjas, ir policija jį galės bausti. Jokių išimčių nenumatyta“, – pastebėjo L.Vilimas.

Tad kol kas, pasak jo, lieka neaišku, kaip bus įgyvendinama įstatymo pataisa. Pavyzdžiui, dabar įstatymu draudžiama vežti atidarytus alkoholinius gėrimus automobilyje. Tokios teisės neturi net keleivis. „Kyla klausimas, ar bent vienas buvo nubaustas nuo tada, kai įsigaliojo ši pataisa“, – pastebėjo L.Vilimas.

5. Ketinama uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais švenčių, masinių renginių, parodų, koncertų, teatro spektaklių, cirko ir kitų renginių metu.

Kaip mes prieš svečius atrodysime su aiškinimais, kad net šampanas po „Traviatos“ spektaklio čia uždraustas?, – stebėjosi R.Rakštienė.

Nacionaliniame operos ir baleto teatre veikiančios kavinės „Opera“ vadovė Regina Rakštienė absurdu vadina draudimą po premjeros pakelti šampano ar vyno taurę.

„Dėl stipraus alkoholio prekybos dar galima diskutuot, bet kur jūs pasaulyje matėte, kad Operos ir baleto teatre nebūtų galima taurės vyno pakelti? Pagaliau, kaip mes prieš svečius atrodysime su aiškinimais, kad net šampanas po „Traviatos“ spektaklio čia uždraustas?“, – 15min stebėjosi R.Rakštienė.

Ji neslėpė, kad kavinė iš prekybos kava ir sultimis neišgyventų. „Neina kalba apie kažkokį nusigėrimą, čia žmonės ne dėl to ateina. Bet visiškai uždrausti alkoholio prekybą – tai jau tikras absurdas. Pas mus dirba 26 žmonės, tai jų, ko gero, nereikės, nes kavinės nuoma teatre – brangi, ir iš sulčių tikrai nepadengsime nuomos išlaidų“, – apgailestavo teatre veikiančios kavinės „Opera“ vadovė.

Forsberg, Flickr.com/Jokių gėrimų spektaklio pertraukų metu
Forsberg, Flickr.com/Jokių gėrimų spektaklio pertraukų metu

15min anksčiau jau rašė ir apie kitus pakeitimus, pavyzdžiui, prekybos alkoholiu laiko sutrumpinimą, taip pat draudimą alkoholiu prekiauti paviljonuose.

Taip pat primenama, kad nuo kitų metų ketinama visiškai uždrausti alkoholio reklamą. Vyriausybė savo išvadoje rekomenduoja alkoholio reklama nelaikyti ženklinimo informacijos, kuri pateikiama ant pakuotės, pavyzdžiui, alkoholio grupės, kilmės šalies, geografinės nuorodos, gamintojo pavadinimo ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius