Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime – ginčai, ar kalinius ir bedarbius įdarbinančias įmones priskirti prie socialinių

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete kilus ginčui, ar valstybės lėšomis remti kalinių ir ilgalaikių bedarbių įdarbinimą socialinėse įmonėse, dėl to išvadą teiks Vyriausybė.
Gyvenimas pataisos namuose
Gyvenimas pataisos namuose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Komitetas gavęs ministrų kabineto poziciją balsuos, ar socialinėse įmonėse įdarbinamų remiamų asmenų sąraše numatyti nuteistuosius ir tuos bedarbius, kurių nedarbo trukmė ir buvimas darbo biržoje bus ilgesnis negu dveji metai ir dėl to šie žmonės bus praradę darbo įgūdžius.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys suabejojo, ar tikslinga ilgiau negu dvejus metus bedarbio statusą turinčius asmenis prilyginti neįgaliesiems ir kartu su jais remti jų įsidarbinimą tokiose įmonėse.

„Ar neperlinksime lazdos? Galime viską surašyti į šitas įmones. Dar priešpensinio amžiaus žmones gal ir galima, bet ilgalaikius bedarbius sieti su neįgaliųjų problemų sprendimu? Jie neturi ryšio su neįgalumu. Ilgalaikius bedarbius įdarbinsime ir neįdarbinsime neįgaliųjų?“ – trečiadienį komiteto, kuris svarstė Socialinių įmonių įstatymo projektą, posėdyje kalbėjo parlamentaras.

Socialdemokratas Algirdas Sysas siūlo leisti socialinėse įmonėse įdarbinti „bet kokius socialiai jautrių grupių asmenis“, bet „ne neįgaliųjų sąskaita“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Tuo tarpu teisingumo viceministras Žydrūnas Plytnikas prašė prie socialinių įmonių statuso turėtojų priskirti ir maždaug 1,3 tūkst. nuteistųjų per metus įdarbinančią įmonę „Mūsų amatai“.

„Mums reikia integruoti tuos kalinius į įmones, finansavimo mes neprašome, nuteistieji patys užsidirba savo atlyginimus“, – parlamentarams tvirtino Ž.Plytnikas.

Bet A.Sysas suabejojo, ar tokių įmonių ateityje „neteks vis tiek išlaikyti mokesčių mokėtojams“.

„Jeigu turėsite (socialinės įmonės – BNS) statusą, turėsime mes, visi mokesčių mokėtojai, finansuoti: dengti darbo užmokestį, socialinį draudimą, darbo vietos įkūrimą, jų pritaikymą“, – pareiškė A.Sysas.

Jis pasiūlė taikyti daugiau lengvatų tokioms įmonėms viešuosiuose pirkimuose.

Naujos taisyklės, pagal kurias ateityje veiktų socialinės įmonės, Seimas svarsto nuo 2017 metų gruodžio.

Dabar Lietuvoje veikia 177 socialinės įmonės: 155 uždarosios akcinės bendrovės, 17 viešųjų įstaigų, 3 individualios įmonės, po vieną mažąją bendriją ir akcinę bendrovę.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje dabar yra 300 tūkst. žmonių su negalia, iš jų 159 tūkst. – darbingo amžiaus, tačiau tik 47,7 tūkst. dirba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius