Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime kelią skinasi pataisos dėl 100 mln. eurų vertės kaupiklių

Seimui beliko vienintelis balsavimas dėl pataisų, leisiančių valstybei įrengti maždaug 100 mln. eurų vertės kaupiklių. Jie, kaip teigia energetikos ministras Dainius Kreivys yra būtini siekiant šalies energetikos savarankiškumo.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Už Elektros energetikos bei lydinčiųjų įstatymų pakeitimus po svarstymo balsavo 121, o susilaikė 5 parlamentarai.

Konservatoriaus Lauryno Kasčiūno teigimu, kaupikliai yra svarbūs desinchronizavimui nuo BRELLʼo sistemos, o Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Justinas Urbanavičius mano, kad pataisos įtvirtins inovatyvias sistemas.

Tuo metu socialdemokratas Gintautas Paluckas priekaištavo, kad tokio svarbaus projekto aplinkybės Seime svarstomas skubos tvarka.

„Ydinga praktika, kai įstatymai eina iš paskos vykstantiems pirkimams – šiandien vyksta atrankos, pirkimo konkursai, techninės specifikacijos, tuo tarpu komitetai priversti svarstyti skubos tvarka ir galbūt nepilna apimti išanalizuoti visas galimas alternatyvas“, – teigė G.Paluckas.

Jis taip pat teigė tikįs, kad kaupiklių darbo režimas, priežiūros ypatybės ir kiti naudojimo duomenys bus atviri mokslo įstaigoms, universitetams: „Galės atitinkamai taikyti ją, analizuojant atsiperkamumo, ateities investicijų ir panašius klausimus“.

„Darbiečiui“ Artūrui Skardžiui užkliuvo tai, kad kaupiklių įsigijimo kaštai bus „perkelti į tarifą“. Jo nuomone, sistemos aptarnavimas bus brangus.

„Baterijos bus nuolatos atnaujinamos, kad palaikytų 200 megavatų galią. Vadinasi, mokėsime už kiekvieną atnaujinimą, kol galų gale, kaip parašyta įstatyme, sinchronizavus mūsų tinklus su kontinentine Europa, bus (kaupikliai – BNS) perleidžiami privačiam verslui“, – Seimo posėdyje kalbėjo jis.

D.Kreivys anksčiau teigė, kad ateityje tokia baterija leis balansuoti vėjo jėgaines, o tai reiškia, kad Lietuva galės įjungti „aukštesnę pavarą“ didinant elektros gamybą bei plečiant vėjo elektros gamybą, ypač jūroje.

Projektas bus finansuojamas Europos Sąjungos (ES) lėšomis. Baterijos turėtų būti įrengtos kitų metų pirmoje pusėje.

Energetikos grupė „Epso-G“ sausio pabaigoje jau paskelbė baterijų projektavimo, gamybos, įrengimo bei techninio aptarnavimo konkursą.

Lietuvoje planuojama per 14 mėnesių įrengti keturis įrenginius po 50 MW galios ir 50 MWh talpos keturiose 110-330 kV transformatorių pastotėse – Vilniaus, Alytaus, Šiaulių ir Utenos aikštelėse.

„Epso-G“ skelbė, kad kaupiklius diegs specialiai šiam projektui steigiama „Epso-G“ bendrovė „Energy cells“. Darbus ketinama finansuoti iš ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (Recovery and Resilience Facility, RRF).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius