Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Seime – pataisos dėl įmonių, kurioms pritaikytos sankcijos, turto ir lėšų Lietuvoje valdymo

Seimui antradienį teikiama nauja Ekonominių ir kitų tarptautinių sankcijų įgyvendinimo įstatymo redakcija.
Rytinis Seimo posėdis
Rytinis Seimo posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Įstatymas atnaujinamas, nes Europos Sąjungai (ES) taikant sankcijas Rusijai ir Baltarusijai dėl karo Ukrainoje, reikia spręsti klausimus, kaip bus valdomas įmonių, kurioms pritaikytos sankcijos, turtas Lietuvoje.

Pataisos numato, kad tam turėtų būti skiriamas laikinasis administratorius juridiniams asmenims ir jų turtui, kuriam taikomos sankcijos. Be to, siūloma, kad įšaldytas turtas galėtų būti realizuojamas paverčiant jį pinigais ir lėšas saugant depozitinėse sąskaitose.

Užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis BNS yra sakęs, kad laikinasis administratorius galėtų aukcione realizuoti greitai gendantį ar nuvertėjantį turtą, o pasibaigus sankcijoms būtų nuspręsta, ką su juo daryti.

Sprendimas, be kita ko, bus aktualus Kėdainių fosforo trąšų gamybos įmonei „Lifosa“, kurios veikla sutriko po to, kai ES kovo 9-ąją paskelbė sankcijas netiesioginiam jos savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai, o įmonės sąskaitos buvo įšaldytos.

URM teigimu, per pastarąjį mėnesį ES įvedus sankcijas Rusijai ir Baltarusijai bei Lietuvoje pradėjus jas įgyvendinti, pastebėta, kad būtina tobulinti ir efektyvinti sankcijų įgyvendinimą, stiprinti koordinavimą.

Įstatymo pakeitimus Seimo bus prašoma svarstyti ypatingos skubos tvarka.

Dėl ES finansinių sankcijų, susijusių su Rusija, Lietuvoje jau įšaldyta apie 22,6 mln. eurų: 18,96 mln. eurų, beveik 3,98 mln. JAV dolerių ir per 3,2 mln. Rusijos rublių. Be to, asmenims, kuriems pritaikytos sankcijos, apribotos galimybės naudotis trimis butais ir vienu žemės sklypu.

Finansinės sankcijos, susijusios su Rusija, taikomos dviem juridiniams asmenims, kurie yra įtraukti į sankcijų sąrašą, ir septyniems juridiniams bei penkiems fiziniams asmenims, turintiems sąsajų per nuosavybės teisę ar kontrolę.

Be „Lifosos“, įšaldytos ir „Inter RAO Lietuvos“ sąskaitos, teigė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Be to, ji skelbė, kad finansinės sankcijos pritaikytos Rusijos propagandistui, televizijos laidų vedėjui Artiomui Šeininui.

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

Redaktorė Roma Pakėnienė

redakcija@bns.lt, +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius