-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime skinasi kelią siūlymas kurti valstybines vaistines

Seimo valdančiųjų siūlymas steigti valstybines vaistines skinasi kelią parlamente. Projektą galiausiai pavyko grąžinti į plenarinių posėdžių salę.
Koronavirusas
Koronavirusas / Volodymyr Hryshchenko nuotr./ Unsplash nuotr.
Temos: 2 Seimas Farmacija

Seimo Sveikatos reikalų komitetas siūlė parlamentarams projektą atmesti, tačiau valdančiųjų balsais tai padaryti atsisakyta. Todėl buvo nuspręsta projektą perduoti Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Farmacijos įstatyme siūloma numatyti ligoninės vaistinių steigimą. Tokias vaistines galėtų kurti tik pati gydymo įstaiga.

Įstatymo projekte numatyta, kad ligoninės vaistinės medikamentais aprūpintų pačią gydymo įstaigą, bet vaistiniai preparatai galėtų būti parduodami ir gyventojams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaistinė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaistinė

Procedūriniai sunkumai

Projektas dėl valstybinių vaistinių Seime turėjo būti svarstomas dar praėjusią savaitę, tačiau opozicijos iniciatyva jis buvo išbrauktas iš antradienio posėdžio darbotvarkės, o ketvirtadienį – atidėtas.

Iniciatyvai galiausiai pasiekus plenarinių posėdžių salę buvo balsuojama dėl projekto po Seimo Sveikatos reikalų komiteto išvados.

Šis komitetas siūlymui nepritarė, bet valdantiesiems pavyko išsaugoti projektą. 57 Seimo nariai buvo už tai, kad iniciatyva būtų galutinai atmesta, bet to nepakako.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdžio akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo posėdžio akimirka

Išsaugojus projektą, valdančiųjų balsais jis perduotas persvarstyti Agnės Širinskienės vadovaujamam Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Opozicija dar siekė didesnės įtakos svarstymams projektą perduodama kitam – Ekonomikos – komitetui, tačiau tam nepritarta.

„Naikina sąžiningą konkurenciją“

Apie patį projektą Seime kalbėjo tik opozicijos atstovai Aušrinė Armonaitė ir Povilas Urbšys, nepritarę valstybinių vaistinių idėjai.

„Šitas projektas galimai prieštarauja Konstitucijai ir panaikina bet kokius sąžiningos konkurencijos dėsnius. (...) Jis nužudys smulkias privačias vaistines regionuose ir visą privačią iniciatyvą“, – teigė Laisvės partijos pirmininkė A.Armonaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Siūlymą pateikę valdantieji valstybinių vaistinių poreikį aiškina tuo, jog regionuose trūksta privačių vaistinių.

Ekspertizę atlikęs Lietuvos laisvosios rinkos institutas sako, kad valstybinės vaistinės pažeistų konkurenciją, tuo metu pataisų iniciatoriai teigia, jog institutas yra suinteresuotas, nes tarp jo rėmėjų yra „Eurovaistinė“ ir „Gintarinė vaistinė“ bei farmacijos kompanija „Berlin-Chemie Menarini“.

Vyriausybė pataisoms pritarė dar 2019 metų kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius