-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo maitintoja – valstybei nuomos nemokanti įmonė, negalėjusi net dalyvauti konkurse

Seimo narius nuo rugpjūčio mėnesio maitina įmonė, kuri skolinga Aukštaitijos nacionaliniam parkui dešimtis tūkstančių eurų. Be to, valdininkai teigia, kad bendrovė net neturėjo teisės dalyvauti konkurse. Prašymus nutraukti sutartį su prasiskolinusiais maitintojais Seimas ignoruoja ir sako, kad nebuvo teisinio pagrindo nepriimti įmonės į konkursą. Patys verslininkai teigia neprivalantys mokėti mokesčio, o maitinti Seimo narius jiems niekas neuždraudė.
Seimo kavinė
Seimo kavinė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos parlamentarus maitina įmonė „Palūšės turas“, laimėjusi konkursą. Spaudoje apie tai perskaitę Aukštaitijos nacionalinio parko vadovai buvo šokiruoti – trejus metus per teismus jie neatgauna skolos – 27 tūkstančių eurų. Mat „Palūšės turas“, nuo 2017 m. šeimininkaujantis Palūšės turizmo centre, nemoka jokio nuomos mokesčio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsio ir konferencijų centras „Campus viridis“ Palūšėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsio ir konferencijų centras „Campus viridis“ Palūšėje

Dar labiau nustebo sutartį su ta pačia bendrove pasirašiusi Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba. Sutartyje verslininkai, pasak tarnybos, buvo įsipareigoję niekur kitur neteikti jokių paslaugų. Tačiau Seimo narius įmonė maitina sėkmingai.

Sako, kad negalėjo net dalyvauti konkurse

Pasak tarnybos Teisės ir personalo skyriaus vedėjos Žydrės Stirbienės, sutartyje nustatyta, kad bendrovė neturi užsiimti jokia kita veikla, išskyrus turizmu Palūšėje. Tam reikėtų Tarybos ir Nacionalinio parko leidimų, tačiau jų, žinoma, niekas neprašė ir niekas negavo.

„Bendrovė pagal koncesijos sutartį privalo teikti paslaugas perduoto turto buvimo vietoje, tai yra tik Palūšėje“, – 15min sakė Ž.Stirbienė.

UAB „Palūšės turas“ šeimininkauja keliuose valstybinės žemės hektaruose itin vaizdingoje vietoje Palūšės centre. Čia veikia poilsio, turizmo ir konferencijų centras įmantriu pavadinimu „Campus Viridis“. Šeimininkaujama komplekse, kurį valstybė pastatė ir tam pritraukė 1,5 mln. eurų ES paramos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsio ir konferencijų centras „Campus viridis“ Palūšėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsio ir konferencijų centras „Campus viridis“ Palūšėje

Koncesijos sutartį laimėjęs „Palūšės turas“ turi rūpintis, kad čia būtų poilsiautojų, nes tokios yra ES paramos taisyklės. Tačiau kartu nusprendė kepti kotletus ir Seimo nariams, o šie nesipriešina. Mat iki šiol juos maitino bendrovė „Pontem“, kuria skundėsi dalis politikų.

„Palūšės turo“ koncesijos atstovas Algimantas Mineikis tvirtina, kad niekas neatėmė teisės jo įmonei dalyvauti maitinimo konkursuose. „Mes manome, kad turėjome teisę dalyvauti. Sutartyje esame įsipareigoję teikti paslaugas Palūšėje, tą ir darome, tačiau galime tai daryti ir kitur“, – 15min tvirtino A.Mineikis, kompleksą valdantis kartu su sūnumi.

Seimas: bendrovė atitiko visas sąlygas

Kaip Nacionaliniam parkui skolinga įmonė, kuri negalėjo teikti paslaugų kitur, galėjo laimėti konkursą Seime? Parlamento kanceliarijos komentare 15min teigiama, kad bendrovė atitiko visas sąlygas.

„Seimo kanceliarija vykdydama ilgalaikio ir trumpalaikio materialiojo turto viešąjį nuomos konkursą vadovavosi teisės aktais. Teisinės prievolės nepriimti minėtos įmonės pasiūlymo nebuvo. Konkurso dalyviams keliamus specialiuosius reikalavimus, tarp jų – pateikti dokumentus, kad konkurso dalyvis yra atsiskaitęs su valstybės ir savivaldybės biudžetu, įmonė „Palūšės turas“ įvykdė“, – teigiama komentare.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo kavinė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo kavinė

„Palūšės turas“ dar spėjo pamaitinti ir geležinkelininkus. Valstybei priklausanti bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ yra pasirašiusi sutartį dėl darbuotojų maitinimo už 40 tūkstančių eurų. Tiesa, „Lietuvos geležinkeliai“ 15min informavo, kad sutartis baigėsi gegužės 19 dieną.

Be to, minėtieji verslininkai birželį sudarė 13,5 tūkst. eurų vertės sutartį su Utenos rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuru dėl maitinimo vaikų stovyklose.

„Visi su mumis pasirašė sutartis, patikrino, taigi mes galime teikti paslaugas. Jei esame ką nors pažeidę – mus gali duoti į teismą, tačiau to kažkodėl nepadarė“, – sakė A.Mineikis. Jis pasakojo, kad verslo principas – uždirbti pelną, ir jei ne sezono metu lieka resursų – gali plėsti verslą, teikti paslaugas kitur.

Sužinojo iš spaudos

Apie tai, kad „Palūšės turas“ maitina Seimo narius ir geležinkelininkus, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba sužinojo iš spaudos. Dėl susidariusios situacijos Tarnyba rugpjūčio 7 dieną kreipėsi į „Palūšės turą“ su prašymu paaiškinti.

Verslininkai atsakė, kad, jų nuomone, jie nepažeidžia jokių Koncesijos sutarties nuostatų.

Siekdama išsiaiškinti visas aplinkybes, Tarnyba spalio pradžioje kreipėsi ne tik į Seimo kanceliariją, bet ir „Lietuvos geležinkelius“. „Gavusi atsakymus iš minėtų institucijų, Tarnyba spręs dėl tolesnių veiksmų“, – sakė Tarnybos Teisės ir personalo vadovė Ž.Stirbienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo kavinė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo kavinė

Tačiau verslininkas A.Mineikis įsitikinęs, kad tarnyba tiesiog siekia, jog „Palūšės turas“ pasitrauktų iš Palūšės. „Matyt kažkas į šią teritoriją nusitaikęs ir siekia, kad mes nutrauktume sutartį, kuri pasirašyta 20-iai metų“, – aiškino verslininkas.

Verslininkai: neprivalome mokėti nuomos mokesčio

Toks verslininkų elgesys šokiravo buvusį Aukštaitijos nacionalinio parko vadovą Sigitą Žvinį, šiuo metu einantį Molėtų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas.

„Jie negali vykdyti jokios veiklos už Palūšės ribų, bet į tai, matyt, nusispjovė“, – sako jis.

Kaip galėjo skolinga įmonė laimėti valstybinius konkursus, negali paaiškinti ir Aukštaitijos nacionalinio parko Labanoro regioninio parko direkcijos vadovas Gedas Kukanauskas. Tačiau jis gali papasakoti, kiek jau trunka bylinėjimasis su „Palūšės turu“ dėl nuomos.

Organizatorių nuotr./Aukštaitijos nacionaliniame parke atidaroma ekspozicija apie bites
Organizatorių nuotr./Aukštaitijos nacionaliniame parke atidaroma ekspozicija apie bites

„Jie mums nemoka nuomos mokesčio, dabar laukiame Aukščiausiojo teismo sprendimo šiuo klausimu“, – 15min sakė G.Kukanauskas. Lapkritį turėtų paaiškėti, ar „Palūšės turas“ turės padengti skolą.

„Jei teismas nuspręs, kad turime sumokėti, tai mes ir sumokėsime. Bet mes šio mokesčio neprivalome mokėti, nes mokame koncesijos mokestį. Pasirašėme Koncesijos sutartį ir mokame pagal ją. O mus nori apmokestinti du kartus. Todėl tai dabar yra teisinis ginčas“, – 15min aiškino „Palūšės turo“ koncesijos atstovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsio ir konferencijų centras „Campus viridis“ Palūšėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsio ir konferencijų centras „Campus viridis“ Palūšėje

Konfliktas – nuo 2017 m.

Konfliktas prasidėjo dar 2017 m., kai buvo pasirašyta koncesijos sutartis tarp Aukštaitijos nacionalinio parko ir bendrovės.

Verslininkai kaltino Parką, kad prieš pasirašydamas sutartį nuslėpė pastatų defektus. Turizmo kompleksas kurį laiką stovėjo nanaudojamas, todėl atsirado defektų.

Istorija persikėlė į teismus ir lapkričio mėnesį – galutinis sprendimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius