Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sėkmę lemia ne technologijos, o žmonės: kodėl dirbti į „Mantingą“ atvyksta net iš Londono

Didžiausioje Marijampolės regione įmonėje „Mantinga“ darbuojasi apie 1500 žmonių, tačiau mantingiečiais save vadina kur kas daugiau, nes jiems priklauso ne tik darbuotojai, bet ir jų artimieji.
Koliažas
„Mantingos“ gamykla / 15min, UAB „Mantinga” nuotr.

Nuo 2019 metų šioje įmonėje procesų efektyvinimo vadovu dirbantis Tomas Vasiliauskas sako žmoną sutikęs ne darbe, tačiau jau 10 metų jie yra bendradarbiai.

Tomas – vienas iš pavyzdžių, kaip, pradėjus nuo paprasčiausių pareigų toje pačioje įmonėje, galima ne tik baigti studijas universitete, bet ir išaugti iki vadovų.

6 kartus keitė darbo pozicijas

„Per 12 metų „Mantingoje“ man 6 kartus teko keisti darbo pozicijas. Pradėjęs nuo fasavimo skyriaus operatoriaus, tapau meistru, įstojęs į universitetą penktadieniais ir šeštadieniais mokiausi. Baigus mokslus, man buvo pasiūlyta ekonomisto pozicija, tad perėjau į administraciją, vėliau tapau vyresniuoju ekonomistu, o dar po kelerių metų ėmiausi gamybos procesų efektyvinimo. Šiuo metu man patikėta efektyvinti ne tik gamybos, bet ir visos įmonės procesus“, – 15min sakė T.Vasiliauskas.

UAB „Mantinga” nuotr./Tomas Vasiliauskas
UAB „Mantinga” nuotr./Tomas Vasiliauskas

Pasak mantingiečio, jis tikrai ne vienintelis toks įmonėje, o tai, kad į vadovaujančias pozicijas ateina žmonės, gerai pažįstantys gamybinius procesus, Tomas vadina privalumu.

Kalbant apie darbo kultūrą duonos ir šaldytų gaminių įmonėje, kuri yra ne tik didžiausias darbdavys, bet ir mokesčių mokėtojas Marijampolės regione, T.Vasiliauskui svarbu pabrėžti, kad prieš kelerius metus išgrynintos „Mantinga“ vertybės – kūrybiškumas, lankstumas, atsakingumas – netapo tuščiu užrašu ant sienos. Šiomis vertybėmis stengiasi vadovautis ir vadovai, ir darbuotojai.

„Ne tik įmonei, bet ir darbuotojams vertė, kad įsiklausoma į kiekvieno siūlymus, nuomones. Man, kaip ir kitiems, svarbu jaustis komandos nariu ir kad visi kartu siekiame išsikelto, pamatuojamo tikslo. Tai labiau įtraukia kiekvieną“, – įsitikinęs procesų tobulinimo vadovas.

Privalo tobulėti, nes konkurencija – didelė

Pasak T.Vasiliausko, įmonė privalo nuolat keistis, nes konkurencija – didelė, tad atsižvelgiama į darbuotojų pasiūlymus, kaip ne kartą buvo atsižvelgta ir į jo:„Prašoma darbuotojų išsakyti savo nuomones, teikti pasiūlymus, už tai yra motyvuojama.“

Kaip rodo patirtis, piniginė motyvacija veikia labiausiai, tik reikia susitarti, kokia ji bus, prieš pradedant siekti nusistatytų tikslų.

„Mantinga“
„Mantinga“

„Kita vertus, ne tik pinigai svarbūs, bet ir paprastas „ačiū“, dėmesys, kuris nieko nekainuoja, pasikalbėti su kiekvienu darbuotoju, kaip jam sekasi, kaip jis jaučiasi. „Mantinga“ yra šeimos verslas ir visi darbuotojai žina, kad yra dalis mantingiečių šeimos. Bendruomeniškumas, kuriuo iš kitų įmonių išsiskiria „Mantinga“, taip pat padeda darbuotojams jaustis komanda“, – sako procesų tobulinimo vadovas.

Jeigu netenkina vadovas, žmogus ilgai nekentės

Jeigu būtų atsakingas už personalą, T.Vasiliauskas dar daugiau dėmesio skirtų vadovų ugdymui, nes nuo jų labai priklauso darbuotojų savijauta, motyvacija ir rezultatai darbe: „Gali būti geras atlyginimas, kolegos, bet jeigu žmogus bus nepatenkintas savo vadovu, ilgai nekentės“.

Dabar jaunimas ne tiek prisiriša prie darbo vietos: pabandė, jei nepatiko – ieško, kur geriau. „Gal tai nėra blogai. Įvairiose srityse save išbandę žmonės atranda geriausią save, darbą, kuris labiausiai atitinka lūkesčius. O vadovai tikrai pastebi talentus, žmones, kurie stengiasi, yra iniciatyvūs ir įmonėje suteikia sąlygas tobulėti, mokytis, kilti karjeros laiptais. Čia tikrai daug galimybių ir aš esu vienas iš pavyzdžių“, – sakė Tomas.

Ką apie darbo kultūrą mano vadai

„Mantinga“ generalinis direktorius Mantas Agentas, kalbėdamas apie tvarumą, ypač akcentuoja darbo kultūrą: „Tvarumas – ne pavienės iniciatyvos, o bendra kryptis. Vartotojams vis labiau rūpi ne tik pati produkcija, bet įmonės vertybės, atsakingas požiūris. Tvirtai žinau, kad viena iš mūsų sėkmės paslapčių – būtent atsakingas požiūris į verslą, aplinką, darbuotojus ir bendruomenes. Ne technologijos, o žmonės yra didžiausias įmonės turtas. Ilgojoje perspektyvoje būtent darbuotojai padės verslams išlikti, tad jie turi būti prioritetas“.

„Mantingos“ nuotr./Mantas Agentas
„Mantingos“ nuotr./Mantas Agentas

1998 metais šeimos verslą pradėjęs „Mantinga“ įkūrėjas Klemencas Agentas pastebi, kad pasiūlyti tiesiog gerai apmokamą darbo vietą nebepakanka. Darbuotojams svarbu įmonės vertybės, atmosfera, galimybė augti, būti išgirstiems.

UAB „Mantinga“ nuotr./Klemencas Agentas
UAB „Mantinga“ nuotr./Klemencas Agentas

„Mantinga“ gamyklose ir administracijoje dirba pusantro tūkstančio žmonių. Pasak įmonės personalo direktorės Nijolės Daukšienės, apie 300 – ilgiau nei 10 metų dirbantys žmonės, net 100 mantingiečių koja kojon su įmone žengia nuo pat jos įkūrimo.

Specialistų iš visos Lietuvos ir ne tik padeda pritraukti motyvacinės priemonės

„Specialistų pritraukiame iš visos Lietuvos, turime iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Plungės ir kitų šalies miestų. Esame parsivežę ir iš Londono“, – vardijo N.Daukšienė, atkreipdama dėmesį, kad darbuotojams svarbus ne tik atlyginimas, darbo sąlygos įmonėje, bet ir jos dydis, prestižas. Daugeliui, o ypač – jaunimui – aktualu vadovas su patirtimi, iš kurio būtų galima mokytis, taip pat svarbios motyvacinės priemonės.

UAB „Mantinga” nuotr./Nijolė Daukšienė
UAB „Mantinga” nuotr./Nijolė Daukšienė

Mantingiečiai pavežėjami iki darbo, įmonės sąskaita pietauja, gali pasivaišinti kava, arbata. Darbuotojai apdrausti nuo nelaimingų atsitikimų, gali naudotis nuolaidomis „SOTAS“ parduotuvėse, paskatinimais gimus vaikui ar į įmonę atvedus naują darbuotoją, parama artimojo mirties ar nelaimės atvejais.

Mantingiečių šeimas įmonė kasmet pakviečia į šeimų šventes, stovyklas, rugsėjį sveikina pirmaklasius, paskatina gerai besimokančius, tėvams, kurių vaikai lanko būrelius, dalis šių išlaidų yra kompensuojama.

UAB „Mantinga“ nuotr./Mantingiečiai
UAB „Mantinga“ nuotr./Mantingiečiai

Įmonė prisideda ir prie turiningesnio darbuotojų laisvalaikio: remia „Mantinga“ laisvalaikių klubus, rengia ekskursijas, sportinius turnyrus, pėsčiųjų žygius kolektyvams.

„Mantinga“ šeima – erdvė darbuotojams augti, o papildomos naudos žmonėms – lyg oras: nepastebimas, tačiau jo stygių iškart pajunti, vos pradeda trūkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius