Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sėkmingai „Invegos“ finansavimu pasinaudojusi viešoji įstaiga: buvo svarbu jausti užtikrintumą

Sėkmingu projektu NATO viršūnių susitikimo metu šiandien galinti pasidžiaugti „Pirmosios kavos“ komanda, ko gero, nebūtų vykdžiusi veiklos, jei ne nacionalinės plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) suteiktas finansavimas, kuris užtikrino apyvartinių lėšų kiekį vykdant projektą. INVEGA viešajai įstaigai suteikė finansavimą, kad šioji galėtų sumokėti avansus ir įsigyti įrangos, reikalingos NATO viršūnių susitikimo transliavimui.
Giedrė Gečiauskienė
Giedrė Gečiauskienė / Asmeninio albumo nuotr.

„Pirmoji kava“ direktorė Julija Matulaitė sutiko pasidalinti patirtimi vykdant praėjusios vasaros projektą ir finansavimo procesą, o INVEGOS valdybos narė, klientų ir finansavimo sprendimų vadovė Giedrė Gečiauskienė plačiau papasakojo apie įmonei suteiktą garantiją bei paminėjo kitus svarbius aspektus, susijusius su verslui teikiamu finansavimu.

Finansavimas leido susikoncentruoti į kokybę

„Pirmoji kava“ direktorė J.Matulaitė pasakoja, kad pasinaudoti INVEGOS finansavimu paskatino atitinkamos piniginės sumos poreikis norint užtikrinti sklandų paslaugų teikimą NATO viršūnių susitikimo metu. Reikiamų lėšų, norint vykdyti projektą, viešoji įstaiga neturėjo.

„Liepos mėnesį vykusio NATO viršūnių susitikimo metu „Pirmoji kava“ rūpinosi TV transliacijų techniniu aptarnavimu, filmavimu ir prodiusavimu. Norint užtikrinti sklandų paslaugų teikimą, reikėjo sumokėti avansus tiekėjams bei įsigyti reikiamą įrangą. Kadangi apyvartoje tokių sumų neturėjome, tikėjomės, kad mums šioje situacijoje padės sutartyje su užsakovu numatytas avansas“, – pasakoja J.Matulaitė.

Vis tik, avanso sąlygos buvo tokios, kad juo pasinaudoti nebuvo įmanoma. Šioje vietoje „Pirmosios kavos“ komandai pagelbėjo INVEGA, kuri garantavo 80 procentų paskolos grąžinimą bankui, o įmonė turėjo užtikrinti tik 20 procentų dalies grąžinimą. J.Matulaitės teigimu, tai buvo vienintelis kelias, tačiau galutiniame rezultate jis labai pasiteisino.

„Pasinaudoti INVEGOS siūloma garantija pasiūlė bankas, kuris ir tarpininkavo finansavimo gavimo procese – paaiškino visus procesus, pagelbėjo pildant paraiškas, anketas. Visas procesas buvo labai sklandus ir greitas. Nesusidūrėme su papildomais trikdžiais, todėl likome patenkinti paslaugos prieinamumu bei galimybėmis“, – teigė J.Matulaitė.

Tiesa, „Pirmosios kavos“ komandai ši paslauga pasirodė kiek brangoka, tačiau kadangi pasinaudoję finansavimu galutiniame rezultate liko patenkinti, tai nebuvo ryškus trūkumas.

NATO viršūnių susitikimas, vykęs sostinėje praėjusią vasarą, buvo vienas svarbiausių ir didžiausių renginių Lietuvos istorijoje. Nenuostabu, kad pasiruošimas jam reikalavo didžiulio organizuotumo, o prie renginio įgyvendinimo prisidėjusios institucijos, įstaigos ar įmonės turėjo susitelkti ir užtikrinti sklandų bendrą darbą. J. Matulaitės teigimu, nors darbų tempai buvo intensyvūs, projektas buvo įgyvendintas sėkmingai ir be nesklandumų.

„Kadangi šiam projektui subūrėme didelę ir be galo profesionalią komandą, dirbti buvo paprasta. Visos rizikos buvo iš anksto numatytos ir suvaldytos. O INVEGOS finansavimas mums leido maksimaliai susikoncentruoti į darbus ir į tai, kad būtų suteiktos aukščiausios kokybės paslaugos. Tokio masto renginiai yra mūsų agentūros prioritetas, todėl tai yra neeilinė galimybė maksimaliai panaudoti mūsų potencialą ir patirtį“, – pasakoja J. Matulaitė.

Viešosios įstaigos direktorės teigimu, komanda prireikus ir vėl planuotų pasinaudoti INVEGOS finansavimo galimybėmis. Tai – puikus būdas spręsti finansavimo trūkumus. Nors kai kurie verslų atstovai baiminasi pasitelkti finansavimą, nes bijo galimų rizikų bei nesklandumų, J.Matulaitė tikina, kad jų patirtis įrodė – baimintis finansavimo galimybių nėra dėl ko.

„Mūsų atveju didesnė rizika buvo bandyti vykdyti projektą be finansavimo, tokiu atveju nebūtume galėję užtikrinti kokybiškų paslaugų, visi procesai mums būtų komplikavęsi. Būtų reikėję ieškoti kitų galimybių, galbūt, net nebūtume spėję visko įgyvendinti laiku. Finansavimas padėjo garantuoti papildomos įrangos pirkimus, laiku atsiskaityti už paslaugas tiekėjams sutartyse numatytais terminais ir išvengti rizikų, susijusių su finansų trūkumu“, – teigė įmonės direktorė.

Į pagalbą verslui – atitinkamos priemonės

Pasak INVEGOS valdybos narės, klientų ir finansavimo sprendimų vadovės Giedrės Gečiauskienės, valstybė, teikdama garantijas ir įsipareigodama, kad verslas įgyvendintų plėtros planus su pasitikėjimu ir tvirtu finansiniu pagrindu, sukuria palankų klimatą verslo augimui. Ir pastebi, kad dažniausiai verslą nuo galimybių išnaudoti visą jo potencialą skiria labai paprastas, bet tuo pačiu ir esminis elementas – paskolai gauti reikalingos užtikrinimo priemonės.

„Valstybės teikiamos garantijos verslui yra lyg jungiantis tiltas tarp verslo vizijos ir jos įgyvendinimo. Dinamiškoje rinkoje šios garantijos veikia kaip katalizatoriai, kuriantys pasitikėjimu grįstą aplinką, kurioje verslas gali augti, užtikrinant, kad valstybė yra patikima partnerė, mažinanti riziką ir remianti verslo ekosistemos augimo trajektoriją“, – sako G.Gečiauskienė

Garantijas INVEGA teikia jau daugiau nei dvidešimt metų. Per tą laiką jų specifika ir bruožai kito ir buvo aktyviai pritaikomi prie esamų ekonominių ir geopolitinių aktualijų, pavyzdžiui, Covid-19 pandemijos ar ekonominio sulėtėjimo pasekmių.

„Įmonei „Pirmoji kava“ pasiūlyta priemonė „Portfelinės garantijos 3“ taip pat atsirado dėl panašios priežasties – stebėjome tendenciją, kad ekonominio nestabilumo laikotarpiu verslas dažnai susiduria su kliūtimi gauti finansavimą ne tik dėl nepakankamo užstato, bet ir išaugusios verslo rizikos bei griežtesnių vertinimo kriterijų. INVEGOS tikslas – būti patikimu klientų partneriu, todėl tiek šiuo, tiek ir kitais atvejais siekiame rasti ir pasiūlyti klientams priimtiniausią finansavimo sprendimą iš pakankamai didelio INVEGOS finansinių priemonių rato“, – teigia G.Gečiauskienė.

Skaičiuojama, kad nuo priemonės „Portfelinės garantijos 3“ pradžios, t.y. nuo 2022 m., jau yra sudaryta daugiau kaip 500 sutarčių už daugiau kaip 111 mln. Eur. Šiuo metu garantijas teikia 16 finansų įstaigų, pasirašiusių bendradarbiavimo sutartį su INVEGA, ir garantuoja 80 proc. paskolos, kredito linijos ar lizingo sumos grąžinimą finansų tarpininkui.

„2023 m. Lietuvos banko atlikti tyrimai rodo, kad net 50 proc. apklaustųjų įmonių mano, kad skolinimas yra apribotas, o verslo pagrindiniu finansavimo šaltiniu išlieka vidiniai ištekliai bei valstybės teikiama pagalba. Neretai verslo įmonės nuleidžia rankas ieškoti finansinių galimybių verslo plėtrai išgirdus neigiamą atsakymą iš banko, o dažniausia paskolos nesuteikimo priežastis būna labai elementari – nepakankamas užstatas. Todėl šiuo atveju gali pagelbėti INVEGOS garantija, nes teikdama garantijas už paskolas, valstybė ženkliai padidina įmonės galimybes skolintis. Atitinkamai valstybės garantuojamos paskolos padrąsina bankus ir kitas finansų institucijas aktyviau skolinti.

Žinoma, tikrai nesiūlome ir neraginame klientų aklai prisiimti finansinių įsipareigojimų, kurie vėliau taptų finansine našta. Svarbu įsivertinti, ar paskola tikrai yra reikalinga, ar pinigų srautų užtenka įsipareigojimams prisiimti, ar šiuo metu įmonė nepatiria finansinių sunkumų, kurie gali turėti įtakos paskolos grąžinimui. Taip pat svarbu ir tinkamai pasiruošti einant į banką – turėti pasirengus verslo planą, kuriame būtų išsamiai aprašyti įmonės tikslai, paskolos poreikis, finansinė būklė ir prognozės“, – teigia G.Gečiauskienė.

Ir nors kai kurios įmonės vis dar baiminasi pasitelkti finansavimą vertindamos galimas rizikas, INVEGOS atstovė pirmiausia pataria atidžiai apsvarstyti paslaugų teikimo privalumus ir galimas rizikas.

„Esame suinteresuoti kliento sėkme, todėl kviečiame kreiptis į INVEGOS specialistus ir drauge nuspręsti, kuris finansavimo būdas galėtų prisidėti prie kliento verslo sėkmės“, – sako G.Gečiauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius