Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Serbija toliau siekia iš „Alitos“ prisiteisti 11,4 mln. eurų

Serbija neatsisako bandymų iš koncerno „MG Baltic“ valdomos Įmonių grupės „Alita“ (buvusios „Alitos“) prisiteisti 11,35 mln. eurų nuostolių. Juos Serbija teigia patyrusi, kai tuomet didžiausia šalyje alkoholio gamybos bendrovė „Alita“ prisiėmė ir neįvykdė 2007 metais privatizavusi Belgrado alaus daryklą „Beogradska Industrija Piva“ (BIP).
Į „Alitos“ gamyklą investuota daugiau nei 6,5 mln. Eur.
„Alitos“ gamykla / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Serbijos Privatizavimo ginčų sprendimo agentūra, iki šiol siekusi, kad Lietuvoje būtų pripažintas ir vykdomas jai palankus Serbijos arbitražo teismo 2012-ųjų rugsėjį priimtas sprendimas dėl žalos atlyginimo, dabar bando ją prisiteisti Lietuvos teismuose.

Kauno apygardos teismas pernai spalį Serbijos agentūros ieškinį atsisakė priimti, teigdamas, kad jame keliami tokie pat reikalavimai, kaip Serbijos arbitraže, galutinai išsprendusiame ginčą. Lietuvos apeliacinis teismas kovo 5 dieną šią apygardos teismo nutartį panaikino ir grąžino ieškinio priėmimo klausimą nagrinėti iš naujo.

Apeliacinio teismo teigimu, Kauno apygardos teismas neužtikrino Serbijos agentūros teisės į gynybą, be to, Serbijos Aukščiausiasis Teismas pernai spalį panaikino Serbijos arbitražo 2012-ųjų rugsėjo nutartį.

„Todėl Kauno apygardos teismo 2019 metų spalio 18 dienos nutartis naikintina, o Serbijos Privatizavimo ginčų sprendimo agentūros ieškinio priėmimo klausimas grąžintinas pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

„Alita“ kartu su Švedijos bendrove „United Nordic Beverages“ 2007 metais iš Serbijos Privatizavimo agentūros įsigijo kontrolinį BIP akcijų paketą. 2009-ųjų rugsėjį „Alita“ išskaidė verslus - alkoholinių gėrimų gamyklas Alytuje ir Anykščiuose perkėlė į naujai įsteigtą Įmonių grupę „Alita“, o „Alitai“, kuri vėliau pervadinta į „ALT investicijos“, liko investicijos Serbijoje.

2010-ųjų pradžioje Serbija apkaltino „Alitą“ ir „United Nordic Beverages“ pažeidus įsipareigojimus investuoti į alaus daryklą ir išpirkti smulkiųjų akcininkų akcijas, nacionalizavo abiejų įmonių valdytas akcijas, o tų pačių metų lapkritį kreipėsi į Serbijos arbitražą dėl 67,8 mln. eurų žalos.

2010-ųjų pabaigoje „ALT investicijos“ pasiskelbė nemokia, 2011-ųjų sausį įmonei buvo iškelta bankroto byla, tačiau Serbijos Privatizavimo agentūra arbitražui tuomet pareiškė, kad dėl nuostolių solidariai atsakinga ir Įmonių grupė „Alita“. Nors pastaroji su tokia pozicija nesutiko, Serbijos arbitražas 2011 metų lapkritį daliniu sprendimu įtraukė „Alitą“ atsakove arbitražo procese.

Serbijos arbitražas 2012 metų rugsėjį galutine nutartimi Serbijai priteisė 16,8 mln. eurų žalos, iš kurių apie 11,4 mln. eurų teko Įmonių grupei „Alitai“ („ALT investicijos“ tuo metu jau buvo bankrutavusios ir likviduotos).

„Alita“ arbitražo sprendimo nepripažino ir Serbijos teismuose toliau ginčijo sprendimą įtraukti įmonę atsakove. Vykstant ginčams Serbijoje, arbitražo sprendimo nepripažino ir Lietuvos teismai. Serbijos Aukščiausiasis Teismas 2018-ųjų spalį panaikino arbitražo teismo dalinį sprendimą, kuriuo į procesą įtraukta „Alita“, o pernai spalį – ir galutinį arbitražo sprendimą.

2014 metų pabaigoje Įmonių grupę „Alita“ įsigijo koncerno „MG Baltic“ įmonė „Mineraliniai vandenys“, o 2016 metais bendrovė alkoholinių gėrimų gamybą perleido kitai „Mineralinių vandenų“ valdomai įmonei – „MV Group Production“ (buvęs Kauno „Stumbras“).

Įmonių grupė „Alita“ 2018 metais pajamų negavo, jos nuostoliai siekė 1,38 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius