Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių oro uostui baigiasi valstybinio turto panauda – ar reikės mokėti nuomą?

Šiaulių oro uostas yra vienintelė šalyje savivaldybei priklausanti aviacijos bendrovė. Šiaulių miesto savivaldybė šiuo metu turi galvosūkį – kas bus su oro uostu nuo kovo pradžios? Bendrovei gresia už panaudos būdu naudotą valstybinį turtą mokėti nuomą. Tai gali sužlugdyti vargiai galą su galu suduriančią bendrovę.
Romas Mikšys, Šiaulių oro uosto direktorius.
Romas Mikšys, Šiaulių oro uosto direktorius. / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Baigiasi bendrovės panaudos teisės į kai kurias aerodromo erdves ir turtą. Yra vienas variantas – visą minėtą turtą nuomotis iš valstybės, tačiau kyla klausimų dėl valstybės prioritetų ir galimų bendrovės nuostolių.

Šiau­lių oro uos­tas iki šiol tu­rė­jo panaudos su­tar­tį su Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos baze. Naudojosi valstybiniu turtu nemokamai.

Nuo 2014 metų spalio 1 dienos įsigaliojo naujos Valstybės ir savivaldybių turto valdymo nuostatos.

Tai reiškia, kad nemaža dalis oro uosto naudoto turto tampa finansine našta. Ekonominė situacija Šiaulių oro uoste labai permaininga ir sunkiai nuspėjama.

Oro uosto direktorius Romas Mikšys tikina, kad kol kas situacija panaši į a įstatymuose padarytą klaidą ir iš to išpūstą muilo burbulą.

„Mano žiniomis, konservatoriai Seime jau bando atstatyti buvusį įstatymą. Mes esame vienintelė Lietuvoje savivaldybei priklausanti aviacijos įmonė, oro uostas. Taip pat esame netipiški“, – tvirtino direktorius.

Kuo išskirtinis Šiaulių oro uostas? Direktorius teigia, kad bendrovės veikla glaudžiai susijusi su aviacijos baze ir NATO oro policijos misija. Visi gyvena tarsi viename kieme.

Kitų oro uostų tai neturėjo paveikti, nes jie nepriklauso savivaldai.

„Kitų oro uostų tai neturėjo paveikti, nes jie nepriklauso savivaldai. Ką reikėtų daryti? Arba mums turėtų padaryti kokią išimtį, arba atstatyti įstatymą atgal, nes jis kenkia tik mums“, – svarstė R.Mikšys.

Direktorius atskleidė, kad pagal panaudą iki šiol yra naudojamas toks turtas kaip riedėjimo takeliai, peronas, keletas angarų, technika.

„Apie įstatymo pakeitimus sužinojome tik rudenį. Nebuvo informuota ir savivaldybė. Sprendimas nepalankus tik mums, o mes vos pradėjome atsigauti ekonomiškai ir įsisavinti oro uostui priklausantį turtą“, – aiškino Šiaulių oro uosto vadovas.

R.Mikšys teigia, kad įstatymai pakeisti neatsižvelgiant į pasekmes: „Visi gudrūs klaidas ir nesėkmes nurašyti rinkos dėsniams. Deja, rinka eina ten, kur yra sąlygos ir terpė. Įstatymai kuria tai. Deja, jų reikia laikytis, kad ir kokie kvaili būtų. Manau, kad miesto savivaldybė bando panaudą pakeisti nuoma tik dėl to, kad viskas būtų teisėta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius