Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 11 /13:37

Skandalas gilėja: Šilalėje kartu su privačios greitosios pagalbos stoties vadovu pasiskiepijo dar vienas vilnietis verslininkas

Ryškėja, kad Šilalėje COVID-19 medikams skirta vakcina be eilės pasiskiepijo ne tik įmonės „Ambulansas“, valdančios privačią Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotį, vadovas Ričardas Ūselis ir trys jo šeimos nariai, atvykę iš Vilniaus, bet ir dar vienas vilnietis verslininkas. Eilėje aplenkus medikus skiepas atiteko nekilnojamojo turto (NT) įmonių grupės „Transmeda“ vadovui Juozui Pranckevičiui – dar vienam R.Ūselio giminaičiui ir buvusiam „Ambulansas“ akcininkui.
Kauno klinikose prasidėjo darbuotojų skiepijimas COVID-19 vakcina.
Skiepijimas COVID-19 vakcina. / Kauno klinikų nuotr.

15min šeštadienį pirmasis pranešė, kad ketvirtadienį iš Vilniaus į Šilalę atvykęs šiame mieste privačią greitosios medicinos pagalbos stotį valdančios įmonės „Ambulansas“ direktorius Ričardas Ūselis ir trys jo šeimos nariai paskiepyti kartu su greitosios medicinos darbuotojais.

Skandalą atskleidė Šilalės mero pavaduotojas Tadas Bartkus, kuris, gavęs „Ambulansas“ greitosios medicinos darbuotojų sąrašą vakcinavimui, išsiaiškino, kad Šilalėje buvo paskiepyti bent penki gyventojai iš kitų miestų – keturi iš jų, turintys Ūselių pavardę.

Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Bartkus, Šilalės vicemeras
Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Bartkus, Šilalės vicemeras

„Tikrai nėra „Ambulanse“ Šilalėje tiek dirbančių Ūselių“, – 15min sakė T.Bartkus.

Sąrašą buvo pasirašęs UAB „Ambulansas“ direktoriaus pavaduotojas kokybei Algirdas Radvila, kurio pavardė taip pat buvo tarp skiepijamų Šilalės greitosios medicinos pagalbos darbuotojų. Jis taip pat nėra Šilalės gyventojas.

Šia ir panašiomis iškilusiomis skiepų be eilės istorijomis susidomėjo ir teisėsauga.

Tačiau minėtas sąrašas, kurį feisbuke paviešino Mišriai Seimo narių grupei priklausantis parlamentaras Remigijus Žemaitaitis, atskleidė ir daugiau galimai be eilės skiepytis įsmukusių Vilniaus ponų.

Pamatė NT bendrovės vadovo pavardę

Į 15min redakciją kreipėsi sostinės Santariškių gyvenvietės bendruomenės nariai, Šilalėje kartu su medikais besiskiepijusių asmenų sąraše pamatę vieną gerai pažįstamą pavardę – tame pačiame rajone gyvenančio verslininko Juozo Pranckevičiaus, neturinčio nieko bendro su medicina.

T.Bartkus 15min sakė, kad, jo duomenimis, šis į sąrašą įtrauktas vilnietis buvo paskiepytas.

„Po jūsų publikacijos pasidomėjome dėl šito šešto asmens paskiepijimo mūsų ligoninėje ir duomenys pasitvirtino. Gavosi, kad iš to sąrašo, kurį pateikė „Ambulansas“, iš 12 asmenų buvo 6 asmenys, kurie yra ne mūsų rajono gyventojai ir tame tarpe galbūt ir šitas verslininkas iš Vilniaus. Negaliu atsakyti, ar jis verslininkas, bet greičiausiai, kad šitas asmuo irgi neteisėtai buvo paskiepytas. Čia ir kiti klausimai kyla – kaip ir už kokius nuopelnus šitas asmenuo, kuris visai nesusijęs su medicina, atsidūrė šitame sąraše“, – komentavo T.Bartkus.

Vilnietis J.Pranckevičius – NT įmonių grupės „Transmeda“, valdančios viešbutį „Art city inn“ (buvęs „Europa city Vilnius“), pastačiusios verslo centrą BC12 ir daugiabutį „Jasinskio namai“, bei vystančios kitus projektus, vadovas. Jis taip pat dailininkas, rengiantis savo parodas ir dalyvaujantis tarptautiniuose pleneruose, viešbučio patalpose įkūręs meno galeriją „JuozasArt“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozas Pranckevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozas Pranckevičius

„Savaitgalį kalbėta tik apie Ūselius, bet visiškai tylėta apie kitą verslininką Vilniuje“, – 15min sakė pavardės nenorėjęs minėti Santariškių bendruomenės narys.

Jis tvirtino, kad J.Pranckevičius Šilalėje paskiepytas galėjo būti neatsitiktinai – jis yra R.Ūselio žmonos brolis.

15min sekmadienį norėjo apie šią situaciją pasiteirauti ir J.Pranckevičiaus, tačiau verslininkas, vos išgirdęs, kad skambina 15min žurnalistė, nepanoro net išgirsti klausimo: ištaręs „Ačiū“, padėjo ragelį.

Visgi tai, kad J.Pranckevičius – R.Ūselio žmonos brolis, patvirtino 20 proc. įmonės „Ambulansas“ akcijų turintis „Greitosios medicinos pagalbos“ asociacijos prezidentas, psichiatras Leonas Kačinskas, pavadinęs R.Ūselio veiksmus savivale ir neteisėtu naudojimusi padėtimi.

„Manau, kad sąraše yra brolis (žmonos brolis – 15min), nes aš kito jokio J.Pranckevičiaus nežinau“, – 15min sakė L.Kačinskas.

Jis pakartojo, kad nei R.Ūselis, dirbdamas administracijoje, nei jo žmona, anksčiau vadovavusi restoranui, nei marti, nei J.Pranckevičius nėra susijęs su medicina.

„Juozas Pranckevičius baigęs architektūrą. Jo verslai – nekilnojamasis turtas, jis taip pat dailininkas“, – vardijo L.Kačinskas.

Beje, panagrinėjus Registro centre esančius „Ambulansas“ dokumentus išaiškėja, kad J.Pranckevičius – buvęs šios įmonės akcininkas. Pavyzdžiui, 2003 metais vykusio visuotinio akcininkų susirinkimo protokole užfiksuota, kad J.Pranckevičius tuo metu turėjo 50 proc. „Ambulansas“ akcijų, o 2005 metais – 90 proc. Be to, 2005–2011 metais jis ėjo įmonės valdybos nario pareigas. Dabar šio verslininko tarp „Ambulanso“ akcininkų ir vadovų nebėra.

O štai dar viena sąsają rodanti detalė – 2016 metais Šilalės rajono savivaldybės viešoji biblioteka skelbė, kad jos patalpose atidaryta profesionalaus dailininko Juozo Pranckevičiaus tapybos darbų ekspozicija „Pavasario nuotaika". O šią parodą, kaip rašoma pranešime, padėjo organizuoti Šilalės rajono savivaldybės tarybos narė, konservatorė Loreta Kalnikaitė – „Ambulansas“ Šilalės greitosios medicinos pagalbos vadovė, kuri ir pateikė ligoninei sąrašą asmenų, kurie turi būti paskiepyti.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinacija nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinacija nuo COVID-19

Pirmadienį J.Pranckevičius atsiuntė komentarą, kuriame tvirtino norintis atsiprašyti ir paraginti nepasiduoti panikos impulsui ieškoti išgyvenimo šiaudo.

„Kvietimą skiepytis gavau iš „Ambulansas“ vadovo, kurio teigimu įmonė gavo daugiau vakcinų, nei buvo norinčių skieptis – dalis žmonių buvo saviizoliacijoje, dalis skiepų atsisakė. Tam, kad pradėtos naudoti vakcinos netektų išmesti, vadovas ieškojo norinčiųjų skiepytis. Pasak vadovo, įmonė iš viso gavo 21 vakciną, tačiau įmonės darbuotojai panaudojo mažiau nei pusę. Tuomet vadovas ieškojo, kaip jas skubiai panaudoti. Besiskiepijančių sąrašas buvo pateiktas ligoninės atsakingiems asmenims ir jį patvirtinus buvau pakviestas skiepytis", - aiškino verslininkas.

Stebisi įžūlumu

„Ambulansas“ bendraturtis L.Kačinskas tvirtino esantis iki šiol priblokštas tokio R.Ūselio poelgio. Įmonės veikloje jis nedalyvauja jau ketverius metus, nes išsiskyrė požiūriai su R.Ūseliu.

„Man smūgis ne mažesnis negu visiems, man net didesnis – dar iki dabar sunkiai suvokiu šitą situaciją. Nežinojau nieko apie skiepijimąsi, nes jau ketverius metus esu patrauktas nuo visų dalykų, mano pozicijos daug kur nesutiko. Nesuderintai su manimi elgdavosi, kažkada buvo valdyba – ji buvo atšaukta be mano žinios, tai pasitraukiau nuo tos veiklos, negaliu dirbti ten, kur dirbama ne pagal man priimtinus principus“, – kalbėjo L.Kačinskas.

Tuo tarpu J.Pranckevičiaus kaimynus ypač papiktino tai, kad vilnietis NT verslininkas nusprendė be eilės gauti skiepą, nors gyvendamas netoli Santariškių ligoninės gerai mato, kokia šalyje įtempta situacija medicinos įstaigose.

„Gyvendamas Santariškių rajone jis šalia mato visa kovido veiksmą – žmones veža greitosios, guldo juos koridoriuje ar lauke. Ir, kas yra baisiausia, kad jam visiškai nusišvilpti”, – piktinosi Santariškių gyvenvietės bendruomenės narys.

Tuo tarpu R.Ūselis 15min žurnalistei šeštadienį minėjo, kad planuoja važiuoti ir antro skiepo: „Važiuosiu antrą skiepą daryti (...). Nežinau, į Šilalę ar Visaginą – kur turės. Vis tiek dabar turi duoti, nepaliks mūsų su vienu skiepu.“

Visagine „Ambulansas“ taip pat valdo privačią greitosios medicinos pagalbos stotį.

R.Ūselis taip pat 15min dėstė nieko blogo nepadaręs. Nieko bendro su medicina neturintys šeimos nariai esą ruošiami savanorystei.

„O ką – mes ne medikai „Ambulansas“? Mes užsisakėme, mums buvo skirta ir nuvažiavome, paskiepijome. Darbuotojai, savanoriai, nes pusę mūsų brigadų guli nuo koronos susirgę“, – aiškino verslininkas.

Tuo tarpu Šilalės vicemeras tvirtina, kad tai, ar galimai neteisėtai paskiepyti asmenys gaus Šilalėje ir antrąjį skiepą, turi nuspręsti Sveikatos apsaugos ministerija.

„SAM prašysime išaiškinimo, ką mums daryti šiuo atveju. Ministras išplatino pranešimą – kontrolė dėl skiepijamų asmenų sąrašo, todėl greičiausiai pamatę sąrašuose šitus asmenis antram skiepui turėtume neskiepyti. Tai ką ministerija tuo klausimu pasisakys, taip turėsime ir pasielgti“, – 15min sakė T.Bartkus.

Tirs teisėsauga

Išryškėjus jau ne vienam atvejui, kai buvo neteisėtai pasinaudota padėtimi, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė jau pradėjusi tyrimus dėl vakcinavimo nuo COVID-19 tvarkos pažeidimų Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje ir Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotyje.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovė spaudai Renata Keblienė BNS informavo, kad atliks vakcinavimo nuo COVID-19 organizavimo antikorupcinį vertinimą.

Darbo grupę, kuri pradės vidinį tyrimą dėl Šilalės ligoninės ir savivaldybės darbuotojų veiksmų, sudarė ir Šilalės rajono savivaldybė.

„Ketiname kreiptis į savivaldybės antikorupcijos ir etikos komisiją, kad ištirtų minimos tarybos narės veiksmus (L.Kanikaitės – 15min), bet kol kas išsiplėsti daug negalime, nes atitinkamos institucijos vykdys tyrimus, todėl negalime viršyti įgaliojimų, jos gal šiek tiek daugiau atsakys. Taip pat kreipsimės į policiją – ar teisėtai šie asmenys atvyko į mūsų savivaldyvę, nepažeidė reikalavimų“, – sakė T.Bartkus.

Praėjusią savaitę BNS pranešė apie pirmąjį galimą pažeidimą – Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje nuo COVID-19 paskiepyti keli darbo sutarčių su šia gydymo įstaiga neturintys Vilniaus universiteto Odontologijos instituto dėstytojai.

O Prokuratūra pranešė, kad Specialiųjų tyrimų tarnybai pavesta aiškintis šiuos įvykius ir bus sprendžiama, ar dėl jų pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius