-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 09 /2021 01 10

Šilalėje medikams skirta COVID-19 vakcina paskiepytas vietinės greitosios pagalbos stoties vadovas ir jo šeimos nariai iš Vilniaus

Šilalėje COVID-19 medikams skirta vakcina ketvirtadienį buvo paskiepytas įmonės „Ambulansas“, valdančios privačią Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotį, vadovas Ričardas Ūselis ir jo šeimos nariai, atvykę iš Vilniaus. Šį atvejį atskleidęs Šilalės mero pavaduotojas Tadas Bartkus piktinasi, kad rajone skiepijasi vilniečiai, nors skiepų trūksta Šilalės medikams ir senelių globos įstaigų gyventojams. Tuo tarpu mediko išsilavinimo neturintis R.Ūselis 15min tvirtino nesijaučiantis padaręs nieko blogo ir tvirtino, kad paskiepyti jos šeimos nariai, jei reikės, į pagalbos stotį ateis savanoriauti.
Pacientų ir darbuotojų skiepijimas Kauno klinikose
COVID-19 vakcina / Kauno klinikų nuotr.

Šilalės mero pavaduotojas Tadas Bartkus penktadienį sulaukė skambučio iš pasipiktinusių gyventojų, kad iš Vilniaus atvykęs privačią Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotį valdančios įmonės „Ambulansas“ direktorius Ričardas Ūselis ir jo šeimos nariai skiepijami kartu su greitosios medicinos darbuotojais. Šį atvejį Šilalės vicemeras paviešino feisbuke.

Pradėjęs domėtis šia situacija T.Bartkus išsiaiškino, kad Šilalėje buvo paskiepyti penki Vilniaus gyventojai – keturi iš jų, turintys Ūselių pavardę.

„Tikrai nėra „Ambulanse“ Šilalėje tiek dirbančių Ūselių“, – 15min informavo T.Bartkus.

Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Bartkus, Šilalės vicemeras
Asmeninio archyvo nuotr./Tadas Bartkus, Šilalės vicemeras

Vicemeras pasakojo, kad medikai Šilalėje skiepyti pradėti gruodžio 28 dieną, o ketvirtadienį paskiepyti ir įmonės „Ambulansas“ vadovas ir jo šeimos nariai iš Vilniaus.

„Kreipėsi pasipiktinę gyventojai ir pavykus gauti skiepijamų žmonių sąrašą pamačiau, kad kai kurias pavardes žinau, kaip vietinių, bet kai kurios nematytos. Suvedęs internete vieną pavardę radau, kad Ričardas Ūselis yra įmonės generalinis direktorius. Bet jis nėra rajono gyventojas“, – 15min pasakojo T.Bartkus.

Kauno klinikų nuotr./Pacientų ir darbuotojų skiepijimas
Kauno klinikų nuotr./Pacientų ir darbuotojų skiepijimas

Skiepytų „Ambulansas“ Šilalės greitosios pagalbos darbuotojų sąraše be R.Ūselio įrašytos dar trys panašios pavardės.

Šiuo sąrašu feisbuke pasidalijo ir Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, atkreipęs dėmesį, kad „Ambulansas“ Šilalės greitosios medicinos pagalbos vadovė Loreta Kalnikaitė, pateikusi skiepijamų asmenų skaičių, yra konservatorė, išrinkta į Šilalės rajono savivaldybės tarybą.

Aiškindamasis situaciją T.Bartkus kreipėsi į rajono gyventojų vakcinavimu užsiimančios Šilalės rajono ligoninės laikinai direktoriaus pareigas einančią Jolantą Milašiūnienę, prašydamas paneigti arba patvirtinti faktą apie paskiepytus vilniečius vadovus.

Šilalės rajono ligoninės direktoriaus pavaduotoja atsakė, kad Šilalės greitosios medicinos darbuotojai buvo skiepijami Klaipėdos universitetinės ligoninės pavedimu. Prieš tai buvo informuota UAB „Ambulansas“ Šilalės greitosios medicinos pagalbos vadovė L.Kalnikaitė, suderintas skiepijimų laikas bei skiepijamų asmenų skaičius, pagal jį užsakyta ir atvežta vakcina iš Klaipėdos universitetinės ligoninės.

„Skiepijamų darbuotojų sąrašą skiepijimą atliekančiai slaugytojai pateikė L.Kalnikaitė. Nei slaugytoja, nei kažkas kitas nekontroliavome šio sąrašo, tiesiog atlikome mums pavestą darbą. Atsakyti į klausimą, ar ten buvo vadovai, negaliu, prašau to klausti UAB „Ambulansas“ vadovės“, – teigiama Šilalės rajono ligoninės l. e. p. direktorės rašte.

T.Bartkus pasakojo, kad Šilalė gavusi tik apie 150 COVID-19 vakcinos dozių, nors vien ligoninėje dirba 180 darbuotojų.

Tadas Bartkus įrašas feisbuke
Tadas Bartkus įrašas feisbuke

„Didžiausias pasipiktinimas kyla, kad mes esame gavę tik pusantro šimto vakcinos dozių, dauguma gyventojų laukia vakcinos, medikai ne visi paskiepyti, senelių globos įstaigų darbuotojai ir seneliai laukia, o atsitinka, kad atvažiuoja žmonės iš Vilniaus ir gauna skiepus. Man dar kyla klausimas, kaip jie atvyko, kai yra draudimas tarp savivaldybių važiuoti“, – piktinosi vicemeras.

Pasak jos, vakcinos dar negavusi viena rajono senelių globos įstaiga, kurioje koronavirusas jau nusinešė 11 gyvybių.

„Tokie atvejai nepuošia tos įmonės vadovo, – įsitikinęs T.Bartkus. – Man kyla klausimas, kai po trijų savaičių tie žmonės turės būti antrą kartą skiepijami, kaip bus pasielgta? Lieka atviras klausimas“.

Įmonės vadovas nieko blogo nemato

15min susisiekus su įmonės „Ambulansas“, valdančios privačias greitosios pagalbos stotis Šilalėje ir Visagine, vadovu R.Ūseliu jis pripažino, kad ketvirtadienį vyko į Šilalę skiepytis tiek jis, tiek jo šeimos nariai. O paklaustas, kodėl skiepijosi Šilalės medikams skirta vakcina nustebo.

„O ką – mes ne medikai „Ambulansas“? Mes užsisakėme, mums buvo skirta ir nuvažiavome, paskiepijome. Darbuotojai, savanoriai, nes pusę mūsų brigadų guli nuo koronos susirgę“, – aiškino verslininkas.

O ką – mes ne medikai „Ambulansas“? Mes užsisakėme, mums buvo skirta ir nuvažiavome, paskiepijome.

„O ką mes užsieniečiai?“, – savo laikėsi vadovas, paklaustas, ar mano, kad būdamas vilniečiu galėjęs skiepytis Šilalės rajonui skirta vakcina.

Pasiteiravus, ar jis ir pats dirba mediku ir ar turi mediko išsilavinimą R.Ūselis tvirtino, kad ne, bet ir toliau gynėsi nieko blogo nepadaręs.

„Mes visą laiką taip skiepijamės – ir nuo gripo taip skiepijamės. Užsakome Šilalėje ar Visagine, ne Vilniuje. Šilalėje yra „Ambulanso“ padalinys, ne tai, kad būtume nuvažiavę ir pasiėmę ne savo (skiepus – 15min). Mes per ten visus vaistus imame, tik Vilniuje mūsų ofisas pagrindinis", – aiškino verslininkas.

„Mes visą laiką taip skiepijamės – ir nuo gripo taip skiepijamės.

„Nieko blogo nematau, nieko neapvogiau, nieko nepadariau“ , – pridūrė jis.

Pasak verslininko, Šilalei įmonė teikė ir Vilniaus darbuotojų sąrašą, nes sostinėje vakcinos neužsakinėjo. Iš viso iš 55 darbuotojų, dirbančių sostinėje, Šilalėje ir Visagine, buvo paskiepyta per 20.

Važiuos ir antro skiepo

„O kur parašyta, kad tik medikams?, – pasiteiravus, kodėl skiepijosi mediku nedirbantis verslininkas ir jo šeimos nariai gynėsi vadovas. – O kaip klinika susiskiepijo visus darbuotojus, kiek turėjo? (...). Skiepų trūks visą laiką. Šilalėje yra virš 20 mūsų darbuotojų, po pusę nesiskiepijo, nes persirgę, aš nepavogiau nė vieno skiepo. Aš išnaudojau mažiau nei užsisakėme“.

Paklaustas, kodėl skiepijosi net šeimos nariai, nedirbantys „Ambulanso“ padalinyje Šilalėje, R.Ūselis tvirtino, kad juos ruošia savanoriauti.

123RF.com nuotr./Vakcina
123RF.com nuotr./Vakcina

„Nes nėra kam dirbti. Pavyzdžiui, Visagine pusė dirba po kelias pamainas, esame pasiruošę padėti kiek įmanoma – pavairuoti mašiną. Tuos šeimos narius prišnekinau savanoriauti, ruoštis darbui, bijau, kad nesugriūtų man stotis. Dabar apmažėjo, bet praėjusi savaitė buvo iš viso – per Naujus buvo tragiška“, – dėstė R.Ūselis.

Jis tvirtino, kad sūnus dirba paramediku „Ambulanse“, o dvi tokias pačias pavardes turinčias moteris pristatė kaip savanores.

„Jos mano savanorės, tai paėmiau ir nusivežiau, galite mano šitą klaidą parašyti, jei nuo to jums bus lengviau“, – aiškino vadovas.

Jos mano savanorės, tai paėmiau ir nusivežiau, galite mano šitą klaidą parašyti, jei nuo to jums bus lengviau.

Tačiau paklaustas, ar šiuo metu jis ar šeimos nariai padeda medikams Šilalėje, atsakė esantis namuose.

„Dabar nereikia šiuo momentu (padėti – 15min), rytoj gal reikės“, – pareiškė R.Ūselis.

Tad pasidomėjus, kada planuoja vykti į Šilalę, verslininkas informavo, kad vyks antrojo skiepo.

„Važiuosiu antrą skiepą daryti (...). Nežinau, į Šilalę ar Visaginą – kur turės. Vis tiek dabar turi duoti, nepaliks mūsų su vienu skiepu“, – neabejoja Vilniuje gyvenantis įmonės vadovas.

Važiuosiu antrą skiepą daryti (...). Nežinau, į Šilalę ar Visaginą – kur turės. Vis tiek dabar turi duoti, nepaliks mūsų su vienu skiepu, – neabejoja Vilniuje gyvenantis įmonės vadovas.

Beje, kaip esant judėjimo suvaržymams ir policijos postams iš Vilniaus nuvyko į Šilalę R.Ūselis paaiškino: „Mes nuvažiavome iš ryto, išvažiavome 6 valandą, nė vieno posto nebuvo. Šiandien gal bus, o mes ketvirtadienį važiavome. Be to, turime leidimą, galime važiuoti darbo reikalais“.

„Ambulansas“ bendrasavininkis L.Kačinskas: „Tai savivalė ir neteisėtas naudojimasis padėtimi

Kilus skandalui dėl Šilalėje paskiepyto UAB „Ambulansas“ vadovo ir jo šeimos narių, 20 procentų įmonės akcijų turintis bei „Greitosios medicinos pagalbos“ asociacijos prezidentas ir nusipelnęs Lietuvos psichiatras Leonas Kačinskas išplatino pranešimą, kurį atsiuntė ir 15min redakcijai. L.Kačinskas ne tik apgailestauja dėl susiklosčiusios situacijos, bet ir smerkia įmonės vadovo Ričardo Ūselio veiksmus, vadindamas juos visiška savivale ir visai neteisėtu naudojimusi padėtimi, tai vertindamas kaip nusikaltimą ne tik prieš visuomenę, bet ir kolegas medikus.

Labai gaila, kad dažnai įmonės „Ambulansas“ generalinis direktorius ne tik pamiršta, kad yra ir kitų įmonės savininkų, bet apskritai – užsiima savivale.

„Labai gaila, kad dažnai įmonės „Ambulansas“ generalinis direktorius ne tik pamiršta, kad yra ir kitų įmonės savininkų, bet apskritai – užsiima savivale. Labai gaila, kad Ričardas, žinodamas, kad aš sukuosi pirmuose frontuose ir matau, kokia situacija yra iš tikrųjų, nepasitarė ir nepaklausė patarimo: tokio skandalo šiandien neturėtume. Iš pradžių Išgirdus tokias naujienas, kokios jos yra, negalėjau patikėti. Tuo labiau, kad pats Ričardas neturi medicininio išsilavinimo ir neturi tiesioginio pirminio kontakto su ligoniais. Lygiai taip pat ir su jo aplinkos žmonėmis“, – apgailestauja bendrasavininkis.

Ji taip pat teigė nesuprantantis ir sūnaus sprendimo elgtis taip iracionaliai, neparodant atitinkamos pagarbos kolegoms Vilniuje.

„Juk jis pats dirba Vilniaus miesto greitosios pagalbos dispečerinėje. Jį ir taip kartu su visais būtų vakcinavę. Kam atimti davinį iš tų, kuriems jo reikia labiau?“ – teigia LSMU Kauno ligoninės Aleksoto sektoriaus psichiatrijos ligoninėje (ir „COVID-19” skyriuje) dirbantis Leonas Kačinskas.

Pasak jo, Šilalei buvo skirta 150 vienetų vakcinų, tad skaičiuojant čia dirbančius medikus, ir pastarųjų turima per mažai. Be jų – dar senoliai senelių namuose, tiesiogiai papuolantys į aiškiai apibrėžtą rizikos faktoriaus zoną. Leoną Kačinską pasiekusiais duomenimis, kartu su generalinio direktoriaus šeimos nariais šios „prioritetinės“ vakcinacijos metu buvo paskiepyti 20 iš turimų 55 darbuotojų. Deja, pasak jo, bet vakcinuoti asmenys didžiąja dalimi susiję ne su būtinos ar pirminės medicininės pagalbos suteikimu, o įmonės administravimu ar tiesiog susiję šeimos ryšiais ir įmonėje nedirba.

Vakcinuoti asmenys didžiąja dalimi susiję ne su būtinos ar pirminės medicininės pagalbos suteikimu, o įmonės administravimu ar tiesiog susiję šeimos ryšiais ir įmonėje nedirba.

„Man labai labai gėda ir liūdna, kad tiek metų kurta įmonė ir daugiametis įdirbis į privačių įstaigų veiklos įvaizdį žlunga akyse. Labai gaila, kad vieno žmogaus egoizmas per vieną dieną gali sugriauti tai, ką su kolegomis kūrėme itin ilgai ir atsakingai. Dėl vadovo neatsakingumo, tiek kolegų medikų, tiek visuomenės akyse daroma neištaisoma žala. 22 įmonės veiklos metai – tiesiai į kanalizacijos šulinį“, – rašė medikas.

„Jūs pagalvokite, kiek turime tų, kurie pirmoje eilėje stovi kovoje su liga, bet jų vakcinos dar nepasiekė? Ką kalbėti apie solidaus amžiaus bendruomenės dalį. Nejau visi kiti mažiau verti nei vienas žmogus, kuris tiesiog valdo privačią greitąją? Aš suprantu, kad jis serga, tačiau sergu ir aš. Ir didžioji dalis bendruomenės. Bet čia turi veikti sąmoningumas ir atsakingumas tiek prieš savo darbuotojus, tiek prieš kitus kolegas medikus, tiek prieš bendruomenę.

Negaliu kalbėti apie priesaikos dirbti ligoniams laužymą, nes jis jos nedavė, tačiau prioritetai visiems juk aiškūs. Dabar gaunasi, kad net pačioje įmonėje vakcinuoti ne tie darbuotojai, kurie turėtų būti ir to negalėčiau pavadinti kaip personalo gynimu ir stengimusi, kad išliktų kuo daugiau medikų, galinčių suteikti pagalbą. Kalbu apie medikus, kurie galėtų padėti kaimynui, draugui, mamai – ar net jam pačiam. Toks Ričardo sprendimas ne tik nesuprantamas, bet ir nepateisinamas. Jaučiu pasipiktinimą, nusivylimą ir gėdą. Atsiprašau bendruomenės, medikų ir privačių įstaigų už padarytą žalą“ – sakė Leonas Kačinskas.

Ragina kontroliuoti

Apibendrindamas Šilalėje kilusį skandalą T.Bartkus pasigedo sąrašo asmenų, kurie pirmieji skiepijami COVID-19 vakcina, kontrolės. Pasak jo, ne kiekviena pagal sąrašą skiepijanti seselė gali jį patikrinti ir ne kiekviena išdrįs pasakyti, kad kažko neskiepys.

„Gal kažkiek ir Šilalės rajono ligoninė nepasižiūrėjo į sąrašą, bet keisčiausia, kaip išvis drįso teikti tokį sąrašą, kuriame buvo ir ne mūsų rajono gyventojų. Kai vyko skiepijimas, suvedimas į sistemą, tai jau pamatė ir seselė, kad ne mūsų rajono gyventojai. Sąrašas teikiamas mūsų aptarnaujančiai ligoninei – Klaipėdos universitetinei, jie irgi greičiausiai netikrino tų sąrašų“, – svarstė T.Bartkus.

Tad galimą piktnaudžiavimo atvejį atskleidęs Šilalės vicemeras įsitikinęs, kad būtina griežtesnė kontrolė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19

„Aš keliu klausimą, ar iš viso kažkas tikrina tuos sąrašus, ar ką pateikė įstaigos, tą ir skiepija. Vilniuje irgi paskiepijo būsimus dėstytojus. Toks įtarimas, kad sąrašų kontrolės mechanizmo kaip tokio ir nėra. Manau, kad neturime tiek daug skiepų, kad ministerija tų sąrašų negalėtų sukontroliuoti, patikrinti. Kai atsiras dideli kiekiai, nebereikės ir kontrolės“, – įsitikinęs T.Bartkus.

Aš keliu klausimą, ar iš viso kažkas tikrina tuos sąrašus, ar ką pateikė įstaigos, tą ir skiepija.

Šiuo metu pirmieji vakcinacijos etapai Šilalėje baigti, tačiau gavus naujų vakcinų, rajono vadovai ketina prašyti ligoninės atidžiau vertinti skiepijamų asmenų sąrašus.

„Prašysime atkreipti dėmesį, pasitikrinti tuos sąrašus ir jei kiltų bent menkiausia abejonė, kad praneštų ar susilaikytų nuo skiepo, kol bus išsiaiškinta, ar asmuo mūsų rajono, ar ne mūsų rajono gyventojas“, – apibendrino T.Bartkus.

Įmonės akcininkas: jaučiu pasipiktinimą, nusivylimą ir gėdą

Psichiatras Leonas Kačinskas, turintis 20 proc. įmonės „Ambulansas“ akcijų šeštadienį vakare išplatino pranešimą, reaguodamas į žinią, apie Šilalėje pasiskiepijusį įmonės direktorių bei jo šeimą.

„Labai gaila, kad dažnai įmonės „Ambulansas“ generalinis direktorius ne tik pamiršta, kad yra ir kitų įmonės savininkų, bet apskritai – užsiima savivale.

Labai gaila, kad Ričardas, žinodamas, kad aš sukuosi pirmuose frontuose ir matau, kokia situacija yra iš tikrųjų, nepasitarė ir nepaklausė patarimo: tokio skandalo šiandien neturėtume. Iš pradžių Išgirdus tokias naujienas, kokios jos yra, negalėjau patikėti.

Tuo labiau, kad pats Ričardas neturi medicininio išsilavinimo ir neturi tiesioginio pirminio kontakto su ligoniais. Lygiai taip pat ir su jo aplinkos žmonėmis. Nesuprantu ir sūnaus sprendimo elgtis taip iracionaliai, neparodant atitinkamos pagarbos kolegoms Vilniuje – juk jis pats dirba Vilniaus miesto greitosios pagalbos dispečerinėje. Jį ir taip kartu su visais būtų vakcinavę. Kam atimti davinį iš tų, kuriems jo reikia labiau?“, – klausia LSMU Kauno ligoninės Aleksoto sektoriaus psichiatrijos ligoninėje dirbantis Leonas Kačinskas.

Anot L.Kačinsko, Šilalėje vakcinuoti „Ambulansas“ darbuotojai didžiąja dalimi susiję ne su būtinos ar pirminės medicininės pagalbos suteikimu, o įmonės administravimu ar tiesiog susiję šeimos ryšiais ir įmonėje nedirba.

„Man labai labai gėda ir liūdna, kad tiek metų kurta įmonė ir daugiametis įdirbis į privačių įstaigų veiklos įvaizdį žlunga akyse. Labai gaila, kad vieno žmogaus egoizmas per vieną dieną gali sugriauti tai, ką su kolegomis kūrėme itin ilgai ir atsakingai. Dėl vadovo neatsakingumo, tiek kolegų medikų, tiek visuomenės akyse daroma neištaisoma žala. 22 įmonės veiklos metai – tiesiai į kanalizacijos šulinį.

Jūs pagalvokite, kiek turime tų, kurie pirmoje eilėje stovi kovoje su liga, bet jų vakcinos dar nepasiekė? Ką kalbėti apie solidaus amžiaus bendruomenės dalį, kuri supranta, jog turi laukti vasaros, nes gal tada... Gal sulauks vakcinos ir jie? Nejau visi kiti mažiau verti nei vienas žmogus, kuris tiesiog valdo privačią greitąją?

Aš suprantu, kad jis serga, tačiau sergu ir aš. Ir didžioji dalis bendruomenės. Bet čia turi veikti sąmoningumas ir atsakingumas tiek prieš savo darbuotojus, tiek prieš kitus kolegas medikus, tiek prieš bendruomenę.

Negaliu kalbėti apie priesaikos dirbti ligoniams laužymą, nes jis jos nedavė, tačiau prioritetai visiems juk aiškūs. Dabar gaunasi, kad net pačioje įmonėje vakcinuoti ne tie darbuotojai, kurie turėtų būti ir to negalėčiau pavadinti kaip personalo gynimu ir stengimusi, kad išliktų kuo daugiau medikų, galinčių suteikti pagalbą.

Kalbu apie medikus, kurie galėtų padėti kaimynui, draugui, mamai – ar net jam pačiam. Toks Ričardo sprendimas ne tik nesuprantamas, bet ir nepateisinamas. Jaučiu pasipiktinimą, nusivylimą ir gėdą. Atsiprašau bendruomenės, medikų ir privačių įstaigų už padarytą žalą“, – laiške cituojamas Leonas Kačinskas.

SAM: visi tokie atvejai tikrai bus ištirti

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Aistė Šuksta LRT radijui sakė, kad visi atvejai, kai COVID-19 vakcinomis buvo paskiepyti ne medikai ar kiti pažeidimai, bus ištirti.

„Sveikatos apsaugos ministerijos specialistams bus pavesta surinkti visą viešą informaciją apie galimus pažeidimus. Žinoma, taip pat bus kreipiamasi į atskirų ligoninių, klinikų vadovybę su prašymu paaiškinti, kodėl buvo priimtas sprendimas skiepyti žiniasklaidoje nurodomus asmenis bei pateikti visą išsamią informaciją, susijusią su tuo faktu. Tad visi tokie atvejai tikrai bus peržiūrimi ir tiriami“, – LRT radijui sakė A.Šuksta, rašo portalas lrt.lt.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovė spaudai Renata Keblienė BNS informavo, kad atliks vakcinavimo nuo COVID-19 organizavimo antikorupcinį vertinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius