-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Simno parapijinės pradinės mokyklos 230–ies metų įkūrimo šventė

Alytaus rajono vakarinėje dalyje, Simno ir Gilučio ežerų apsuptas, jau XVI a. pradžioje pradėjo kurtis Simno miestelis. Nuo 1782 m. čia veikė parapijinė mokykla, kurioje mokėsi 10 mokinių: 1 šlėkta, 8 miestiečiai, 1 kaimietis. Tačiau po 1863 m. sukilimo ji buvo uždaryta ir atidaryta rusų mokykla. 19 a. pabaigoje rusiškoje mokykloje mokėsi apie 120 vaikų. Įvairiu laiku ją lankė poetas Ksaveras Sakalauskas-Vanagėlis, skulptorius Antanas Aleksandravičius, istorikas Ignas Jonynas.
Simno gimnazija
Simno gimnazija

Pirmojo pasaulinio karo metu mokykla niekas nesirūpino, ji sunyko, dingo inventorius. Tik atgavus lietuvišką žodį, 1904 m. įkurta pradinė mokykla, kuri veikė iki 1943 m. Mokyklą dienomis lankė vaikai, vakarais – jaunimas, kuris ne tik mokėsi, bet ir ruošė įvairius vaidinimus.

Vaikai mokėsi dvejuose mediniuose pastatuose miestelio centre, vėliau, 1939 m., klebono V. Šeškevičiaus rūpesčiu buvo pradėtas statyti naujas mokyklos pastatas. Taigi 1943 m. rudenį mokslo metai prasidėjo naujoje mokykloje, o viena mokyklos siena buvo palikta netinkuota – manyta, kad ateityje mokykla plėsis. Mokytojų kolektyvo pastangomis nuo 1944 m. buvo atidaryta progimnazija su trimis klasėmis. Po metų veikė jau pilna progimnazija su keturiomis gimnazijos klasėmis, o 1949 m.  gimnazija išleido pirmąją abiturientų laidą (26 mokiniai). Šios laidos auklėtojas buvo poetas Anzelmas Matutis.

1950 m. gimnazija tapo vidurine mokykla. Miestelis augo, mokinių daugėjo, todėl 1969 m. prie senųjų mokyklos patalpų pristatytas naujas 3 aukštų priestatas su mokomaisiais kabinetais, aktų ir sporto salėmis, valgykla.

Simno vidurinėje mokykloje mokėsi ir ją baigė 7 aukso, 13 sidabro medalininkų. Simniškiai didžiuojasi, kad jų mokykloje mokėsi tokie žymūs žmonės kaip:

Stasė Matulaitienė, humanitarinių mokslų daktarė;

Emilija Liegutė, rašytoja;

Alma Stasiulevičiūtė, humanitarinių mokslų daktarė;

Arvydas Šeškevičius, medicinos mokslų daktaras;

Juozas Gecevičius, dailininkas;

Nijolė Maskaliūnienė, humanitarinių mokslų daktarė;

Jonas Mardosa, humanitarinių mokslų daktaras;

Arvydas Stadalnikas, fizinių mokslų daktaras;

Juozas Jakimavičius,  fizinių mokslų daktaras;

Juozapas Šeštakauskas, agrarinių mokslų daktaras;

Romas Žiūkas, medicinos mokslų daktaras;

Vincentas Urbonas, gamtos mokslų daktaras;

Gintautas Veselgas, agrarinių mokslų daktaras;

Jonas Linartas, agrarinių mokslų daktaras;

Bronius Špakauskas, medicinos mokslų daktaras;

Gytis Svinkūnas, technologijos mokslų daktaras;

Mindaugas Stakvilevičius, fizinių mokslų daktaras;

Vincas Kupčinskas, biomedicinos mokslų daktaras

bei daugelis kitų darbščių, kūrybingų, garsinančių ir mylinčių Lietuvą žmonių.

2007 m. Simno vidurinė mokykla tapo gimnazija.

Šiais metais gimnazijoje mokosi 387 mokiniai, Santaikos pagrindinio ugdymo skyriuje 51 mokinys. Čia dirba 66 mokytojai, visi aukštos kvalifikacijos specialistai.

Alytaus r. savivaldybės pastangomis buvo rekonstruotas mokyklos pastatas ir stadionas. Gimnazija dalyvavo ES finansuojamuose projektuose MTP plius: „Bendrojo lavinimo mokyklų modernizavimas“, „Technologijų, menų ir gamtos mokslų infrastruktūra“, skirtas aprūpinti mokyklas šiuolaikinėmis mokymo priemonėmis, „Pedagoginių psichologinių tarnybų infrastruktūros, švietimo įstaigose dirbančių specialiųjų pedagogų, socialinių pedagogų, psichologų, logopedų darbo aplinkos modernizavimas“ .

2011-2012 m. gimnazija dalyvavo ES projekte „Besimokančių mokyklų tinklai“, nuo 2012m. spalio mėn.  dalyvaus tarptautiniame COMENIUS  projekte „Vanduo Europos turtas“, kuris apjungs penkias šalis: Lietuvą, Kiprą, Italiją, Kroatiją, Vokietiją.

Simno gimnazijos direktorius Evaldas Jakubavičius mano, kad nieko nėra maloniau pedagogo darbe, kaip įprasminti mokyklos kultūrinę ir istorinę atmintį. Jau 230 metų tai daro ištisos kartos. Jis tiki, kad mokykloje niekada netrūks žingeidumo, atkaklaus darbo, bendrumo jausmo, skardaus juoko ir pirmosios meilės. Linki, kad mūsų neapleistų pasididžiavimo ir orumo jausmas, juk rašėme, rašome ir rašysime Simno mokyklos istoriją.

Šventės programa:

10.00 val. – šv. mišios Simno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje.
11.00 val. – sveikinimai bei koncertinė programa „Laiko laiptai“ Simno kultūros centre.
14.00 val. – medelio sodinimas gimnazijos sode.
14.30 val. – kartų susitikimas ir  pasivaikščiojimas gimnazijoje.

Visus, norinčius ne tik mintimis sugrįžti į mokyklą, bet ir pasėdėti klasės suole, pabendrauti su buvusiais klasės draugais, mokytojais, kviečiame apsilankyti.

Pavadinimas
Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius