-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtai COVID-19 atvejų per dieną, o saviizoliacijoje – tiek pat, kiek gyvena Jonavoje: kas dirbs?

Lietuviai pratinasi kasdien matyti po šimtą ar daugiau susirgimų koronavirusu viršijantį skaičių. Priverstų saviizoliuotis žmonių skaičius kiekvieną dieną pasipildo maždaug tūkstančiu. Darbdaviai jau pradeda nuogąstauti, kad esant tokiems skaičiams verslai ims strigti.
COVID-19 punktas Radviliškyje
COVID-19 punktas Radviliškyje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Pirmą kartą apie šimtą koronaviruso atvejų per parą viršijantį skaičių Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė rugsėjo 24 dieną – tądien per 24 valandas fiksuoti 138 susirgimai.

Saviizoliacijoje esančių asmenų skaičius tada siekė beveik 18 tūkst.

Pateikiame duomenis, kaip nuo šios dienos keitėsi per parą nustatytų koronaviruso atvejų skaičius.

Saviizoliacijoje esančių žmonių skaičius šiuo metu yra toks pats, kiek gyvena į didžiausių Lietuvos miestų dešimtuką patenkančioje Jonavoje.

Namo siunčia net pakosėjus

Realus saviizoliacijoje esančių žmonių skaičius gali būti netgi didesnis, nes dalis įmonių darbuotojus siunčia namo pajutus menkiausius sveikatos sutrikimus, kurie gali būti COVID-19 simptomai.

„Esame priversti namo varyti ir kosėti pradėjusius darbuotojus, nes rizika yra pernelyg didelė“, – 15min sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, pats vadovaujantis aukštųjų technologijų įmonių grupei „BOD Group“.

Taip dalis darbuotojų būna priversti kelias dienas praleisti namuose ir konsultuotis su šeimos gydytoju, o simptomams neatlėgus – darytis koronaviruso testą.

„Kokiais 90 proc. atvejų paaiškėja, kad tie sergantieji būna tiesiog peršalę ar pasigavę kokią infekciją, ar gripą“, – pasakojo V.Janulevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Janulevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Janulevičius

Tokių saviizoliacijos atvejų augant kasdien, gamyba užsiimančios įmonės baiminasi situacijų, kad kai kuriuose padaliniuose nebebus kam dirbti.

Pasak V.Janulevičiaus, problema ypač aktuali todėl, kad pramonėje nemažai daliai darbuotojų dirbti nuotoliniu būdu yra neįmanoma.

„Visa šita situacija turės vis didesnį poveikį gamybinėms įmonėms, kur vyksta darbas prie gamybos linijų. Ilgainiui tai gali tapti ir problema ekonomikai, nes tokios įmonės yra Lietuvos eksporto lyderės“, – tvirtino Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Fabrikas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Fabrikas

Smulkius verslus vers užsidaryti

Dėl augančio koronaviruso atvejų ir izoliacijoje esančių žmonių skaičiaus nerimauja ir smulkus verslas.

Ypač dideles pasekmes pajustų tos mažos ir vidutinės įmonės, kurios glaudžiasi nedidelėse patalpose, pasakoja Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Matukienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Matukienė

Pasak jos, koronaviruso atvejis tokiose įmonėse reikštų, kad izoliuotis turėtų visi darbuotojai, o jeigu jose nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu, verslas stotų.

„Didelė dalis, apie 70 proc. įmonių Lietuvoje yra įmonės nuo vieno iki keturių darbuotojų, – 15min sakė D.Matukienė. – Jeigu tokiame segmente atsiranda ar susirgęs, ar saviizoliacijoje esantis žmogus, viskas stoja“.

Anot verslo atstovės, dar opesnė problema yra šeimos verslai, kur žmonės tarpusavyje bendrauja dar daugiau nei tik darbe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius