Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skelbimuose – darbai taksi bendrovėje tik vyrams arba moterims

Atsiradus naujoms darbo vietoms taksi įmonė „Amber Vilnius“ internete patalpino du atskirus skelbimus – viename ieško vairuotojų vyrų, kitame – moterų. Įmonės vadovas Tomas Peleckas mano, kad čia nėra jokios lyčių diskriminacijos, jos čia neįžvelgia ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba. Tačiau darbo skelbimų portalų atstovai sako, kad tai nėra įprasta, ir atkreipia dėmesį, kad kartais darbdaviai nevengia apeiti įstatymų.
Moteris už vairo.
Moteris prie vairo. / 123RF.com nuotr.

Darbo skelbimų portale cvbankas.lt taksi įmonė „Amber Vilnius“ patalpino du vairuotojo darbą siūlančius skelbimus. Vienas skirtas vyrams, kitas – moterims. Įmonės vadovas nieko blogo nemato ir teigia, kad tai tik bandymas pritraukti daugiau moterų į sferą, kurioje dažniau dirba vyrai.

Nors Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) pažymi, kad darbo skelbimuose draudžiama nurodyti reikalavimus, suteikiančius pirmenybę vienai iš lyčių, šiuo atveju pažeidimo neįžvelgia. Tačiau darbo skelbimų portalo atstovai sako, kad nors tokie atvejai nutinka retai, darbdaviai nevengia apeiti įstatymų.

15min jau rašė apie darbo skelbimus, kuriuose darbdaviai konkrečiai ieško vyrų arba moterų. Braškių prekybai vis dar ieško tik moterų, autoservisai – tik vyrų.

Bando pritraukti daugiau moterų

„Tai yra rinkodaros dalykas. Skelbimų portale patalpinti du mūsų įmonės skelbimai – abu darbą siūlo tose pačiose pozicijose. Vienas yra bendras, skirtas vyrams, kitas skirtas moterims“, – 15min sakė įmonės „Amber Vilnius“ vadovas T.Peleckas.

Vienas yra bendras, skirtas vyrams, kitas skirtas moterims, – sakė įmonės vadovas.

Pašnekovas aiškino, kad įmonė įsigijo naujų automobilių, todėl ieško darbuotojų. Kolektyve šiuo metu dirba apie šimtą žmonių ir tik septynios iš jų yra moterys.

„Išskyrėme, kad moterys atkreiptų dėmesį, nes kai kurios gal net nepagalvoja, kad galėtų būti taksi vairuotojos. Bet čia jokios diskriminacijos nėra. Patalpinti du skelbimai – laukiame ir vyrų, ir moterų“, – sakė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Taksistai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Taksistai

Formalių įstatymo pažeidimų neįžvelgia

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos komunikacijos skyriaus vedėja Mintautė Jurkutė informavo, kad formalių įstatymo pažeidimo požymių neįžvelgia.

„Skelbime, kuriame įmonė ieško „taksi vairuotojų (moterų)“ nurodyta, jog „vyrai taip pat gali pretenduoti į šias darbo vietas kitame mūsų įmonės skelbime“. Taigi formaliai negalima teigti, kad moterims yra suteikiama pirmenybė“, – laiške rašė M.Jurkutė.

„Amber Vilnius“ skelbimas
„Amber Vilnius“ skelbimas

LGKT atstovė akcentavo, kad antrasis skelbimas yra lytims neutralus.

„Tame pačiame portale yra patalpintas ir lytims neutralus darbo skelbimas, kuriame darbo pobūdis ir reikalavimai yra tokie patys. Nepaisant to, kad minite, jog įmonės direktorius nurodė, kad bendras skelbimas yra skirtas vyrams, jis suformuluotas neutraliai, o tai reiškia, kad į darbą gali pretenduoti tiek moterys, tiek vyrai. Galimo lygių pažeidimo požymių neįžvelgiame“, – aiškino LGKT atstovė.

„Amber Vilnius“ skelbimas
„Amber Vilnius“ skelbimas

Kartais apeina įstatymus

Tomas Toleikis
Tomas Toleikis

Portalo, kuriame patalpinti šie du skelbimai, vadovas Tomas Toleikis sakė, kad tokie atvejai pasitaiko retai ir atrodo keistai.

„Taip įvyksta tikrai labai retai. Konkrečiai šio skelbimo pats nepastebėjau, nežinau, kodėl taip padarė. Logiškai žiūrint pakaktų vieno skelbimo. Galbūt keistas pačios įmonės sprendimas“, – sakė cvbankas.lt portalo vadovas.

Lyg ir nenusižengia tvarkai, bet darbdavys lyg ir parodo, kad orientuojasi labiau į moteris. Tokios smulkmenos kartais sufleruoja, kokio kandidato darbdavys tikisi, – sakė R.Karavaitienė.

Darbo skelbimų portalo cvonline.lt rinkodaros atstovė Rita Karavaitienė sakė, kad darbo skelbimuose darbdaviai kartais apeina įstatymus.

„Nėra dažnas atvejis, bet pasitaiko. Nors nenusižengiant tvarkai, tačiau matyti, kad yra kažkokia konkreti kryptis ir konkretus darbdavio pageidavimas. (...) Neretai darbdaviai turi įsivaizduojamą idealų kandidatą, o kad į jį pataikytų, naudoja gana siaurą informaciją. Pavyzdžiui, tam tikras formuluotes, spalvas.

Kartais pareigų formuluotę rašo moteriška gimine, o skliausteliuose vyrišką. Pagal reikalavimus turėtų būti atvirkščiai. Lyg ir nenusižengia tvarkai, bet darbdavys lyg ir parodo, kad orientuojasi labiau į moteris. Tokios smulkmenos kartais sufleruoja, kokio kandidato tikisi darbdavys“, – sakė R.Karavaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius