Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiuolaikinis lenkų dizainas Vilniuje

2011 m. lapkričio 17 d. Vilniaus dailės akademijos Ekspozicijų salėse „Titanikas“ atidaroma paroda „Pridėtinė vertė. Pasaulinis dizainas iš Lenkijos“. Šiuolaikinio lenkų dizaino paroda Lietuvoje organizuojama pirmą kartą. Ekspoziciją parengė Varšuvos pramoninio dizaino institutas, Vilniuje ji pristatoma bendradarbiaujant su Lenkijos institutu ir Vilniaus dailės akademija.
Dviratis
Dviratis / Parodos organizatorių nuotr.

Paroda veiks 2011 m. lapkričio 18–gruodžio 10 d. Vilniaus dailės akademijos Ekspozicijų salėse „Titanikas“, Maironio g. 3, Vilnius.

Lenkų dizaino potencialas ir įvairovė

Parodoje „Pridėtinė vertė. Pasaulinis dizainas iš Lenkijos“ eksponuojama keturiasdešimt objektų, sukurtų ir pagamintų Lenkijoje per pastaruosius penkerius metus. Jais stengiamės parodyti lenkų dizaino potencialą ir įvairovę, jo pramoninį kontekstą ir galimybes. Pristatome ir patyrusių projektuotojų komandų, ir jaunų dizainerių ar net studentų darbus.

Eksponatai suskirstyti į septynias grupes: estetika, tautiškumas, ergonomika, universalus projektavimas, naujos technologijos, pramonės potencialas, paslaugos.

Jos atspindi stipriąsias lenkų dizaino puses, dėl kurių – esame įsitikinę – lenkų produktai gali sėkmingai konkuruoti pasaulinėje rinkoje. Parodoje, be kitų, eksponuojamas lėktuvo, jachtos modelis, šviestuvai, ekologiška indų plautuvė su uždara vandens apytaka, aplikacijos „iPhonams“.

Paslaugos – suvokimas, kad jas taip pat būtina projektuoti – tai pasaulinė tendencija.

Pramoninio dizaino institutas – lenkų pionierius šiame rinkos sektoriuje. Pristatome ir reklamuojame gerai suprojektuotas paslaugas, nes jų laukia didi ateitis. Pasaulyje ir Lenkijoje.

Lenkų įnašas į pasaulinį dizainą

Ši paroda – tai tarsi bandymas įvertinti lenkų galimybes prasibrauti su savo produktais į pasaulinę rinką, įsitvirtinti šiuolaikinėje sąmonėje. Mums nesvetima svajoti apie tai, kad lenkų dizainas turėtų savo ikonas, kad jos būtų tapatinamos su lenkiškumu taip, kaip didžiųjų skandinavų, italų ar amerikiečių kūrėjų projektai siejami su jų tautiškumu. Tuo pačiu norėtųsi, kad didžiausia lenkų projektų vertė būtų jų pasaulinė kokybė. Džiugu, kad mūsų vidinė 40-milijoninė rinka užtikrina gerų produktų pardavimus ir raidą. Didžiuojamės, jog Lenkijos baldų pramonė pagal eksporto apimtis užima ketvirtą vietą pasaulyje, o lenkų programuotojai kuria aplikacijas mobiliesiems telefonams, kuriais naudojasi milijonai vartotojų.

Judame pirmyn, mūsų produktai tampa vis geresni, o į pasaulinį dizainą įnešame naujų vertybių: šviežią požiūrį, nestandartinius sprendimus ir tai, kas būdinga neramiai lenkiškai „romantinei dvasiai“ – inovatyvumą – didžiausią vertybę šiuolaikiniame pasaulyje. Yra ir dar viena svarbi savybė: lenkų dizainas, nežiūrint santvarkų kaitos, yra demokratiškas, nes, – kaip sakė Pramoninio dizaino instituto įkūrėja ir globėja prof. Wanda Telakowska, – projektuotojo misija yra

Sofa Chopin
Parodos organizatorių nuotr./Sofa „Chopin“

kurti „grožį visų kasdienai“.

Vilnius – trečioji ekspozicijos vieta

Pirmą kartą paroda eksponuota Pramoninio dizaino institute 2009 m. vasarą. Vėliau reprezentavo Lenkiją parodoje „Expo 2010“ Šanchajuje. Vilnius, į kurį paroda atkeliauja atnaujinta, – tai trečioji ekspozicijos vieta ir pirmasis šiuolaikinio lenkų dizaino pristatymas Lietuvoje.

Bendradarbiavimas su pramone

Kasdien pasaulyje sukuriama tūkstančiai produktų. Bet tik maža jų dalis tampa dizaino ikonomis. Ir tik kai kuriuos iš jų žmonės perka visame pasaulyje, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos ir kultūros. Kur slypi šių daiktų sėkmės paslaptis? Į klausimą atsako paroda „Pridėtinė vertė“, kuri atskleidžia, kad raktas į sėkmę yra dizaino bendradarbiavimas su pramone. Nes dizainas yra menas, suteikiantis formą daiktams, kurie palengvina ir padaro malonesnį mūsų gyvenimą. Bet tai ir rimtas verslo procesas, kurio reikia išmokti. Dizaineris turi suprasti, kad pasaulis nuolat keičiasi, ir žinoti paprastų žmonių poreikius. Jis turi šias žinias panaudoti savo darbe. Funkcionalūs, ergonomiški, protingai sukurti ir gražūs produktai turi būti prieinami kuo didesniam vartotojų skaičiui. Tai ir yra sėkmės receptas šiuolaikiniame pasaulyje.

Paroda taip pat atskleidžia lenkų dizaino fenomeną. Stipriosios lenkų dizaino pusės yra kūrėjų aistra, žinios ir talentas, nuolankumas vartotojų poreikiams ir komandinis darbas. Daugiau kaip 100 metų lenkų dizaineriai kartu su inžinieriais, mokslininkais ir gamintojais kuria gražius daiktus, net pačius paprasčiausius ir kasdienius. Naujausia Jungtinių Tautų ataskaita skelbia, kad šis

Parodos organizatorių nuotr./`ildytuvas Cesta
Parodos organizatorių nuotr./Šildytuvas „Cesta“

bendradarbiavimas mus pakėlė į 8 vietą tarp išsivysčiusių šalių pagal dizaino prekių eksportą, kuris siekia 4 mlrd. dolerių. Paroda „Pridėtinė vertė“ atskleidžia, kad kuriame „grožį visų kasdienai“. Tai mūsų sėkmės paslaptis.

Pasaulinio lygio dizainas

Ar šiuolaikinis lenkų dizainas tik tas, kuris paremtas liaudies menu? Ar mūsų liaudies raižiniai, šiaudiniai dirbiniai ir pynyba nenustumia į paribius viso mūsų dizaino? Ši paroda rodo, kad ne. Bent jau nesikratome tradicijos ir tarp septynių skyrių, į kuriuos padalijome parodą, jie yra skirti liaudiškumui. Bet tik vienas iš septynių.

Lenkų dizaineriai naudojasi pažangiomis technologijomis, o įmonės turi mokslo tiriamuosius skyrius, dirbančius inovacijų srityje. Lenkas sukūrė „Jaguar S-type“ prabangų interjerą, kuriame ir gaminame lėktuvus, traukinius, jachtas. Jauni lenkų programuotojai ir dizaineriai sukūrė „Listonic“ – pirkinių sąrašą mobiliesiems telefonams. Tai viena pirmųjų lenkiškų aplikacijų, skirtų visoms mobiliosioms platformoms, tarp jų „iPhone“, „Android“, „Symbian“, „Java“. Parodoje „Listonic“ eksponuojame šalia vieno populiariausių kompiuterinių žaidimų „Raganius 2“, visame pasaulyje tapusio kultiniu paauglių žaidimu.

Bet šioje parodoje yra ir kasdienio dizaino pavyzdžių: dulkių siurblys, šildytuvas, kilimas ir sofa. Gerai sukurti, ergonomiški, patogūs naudoti, trumpai tariant – pasaulinio lygio dizainas. Bandote atspėti, kodėl sofa su nuožulniu atlošu vadinasi „Chopinas“? Nes jo forma primena Varšuvoje esantį lenkų kompozitoriaus paminklą. Vis dėlto esame patriotai.

Paroda surengta vykdant projektą „Sukurk savo pelną“ (Zaprojektój Swój Zysk). Projektas iš dalies finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal „Inovacijų ekonomikos“ programą.
Parodos organizatorius: Varšuvos pramoninio dizaino institutas (www.iwp.com.pl). Parodos partneriai: Lenkijos institutas Vilniuje (www.lenkukultura.lt) ir Vilniaus dailės akademija (www.vda.lt).

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius