-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Small Planet Airlines“: investicijos į skrydžių vėlavimo mažinimą negali būti nepagrįstai didelės

Pastaruoju metu pasipylė nepatenkintų „Small Planet Airlines“ klientų skundai dėl atidėtų skrydžių ir neišmokėtų kompensacijų. Pažadėti, kad skrydis nevėluos, įmonė negali – visko nutinka. Tai kainuoja ir pačiai įmonei – dėl nesklandumų padus jai svilina ne tik keleiviai, bet ir kelionių organizatoriai.
15min studijoje - „Small Planet Airlines“ rinkodaros vadovas Simonas Bartkus
15min studijoje - „Small Planet Airlines“ rinkodaros vadovas Simonas Bartkus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pernai visa „Small Planet Group“ išmokėjo beveik 13 mln. eurų kompensacijų, šiemet pinigų išmokėjimas sulėtėjo dėl, kaip tikino įmonės atstovė, „didelių apkrovų“.

„Sunku pasakyti, kiek kompensacijų šiemet išmokėsime. Turime dar tik vasaros pradžią, o keleivių pikas liepą, rugpjūtį, rugsėjį yra pats didžiausias. (…) Aišku, kompensacijų, skundų sprendimo procesas irgi šiek tiek užtrunka. Sudėtingesnis pasidaro vasarą, kai padaugėja skrydžių, keleivių, vėluojančių skrydžių pasitaiko daugiau“, – 15min studijoje sakė bendrovės rinkodaros vadovas Simonas Bartkus.

Skrydžiai kartais vėluoja dėl gedimų, oro sąlygų, streikų, oro uostų apkrovos.

VIDEO: „Small Planet Airlines“ atstovas aiškinosi, kaip genda ir kodėl vėluoja jų lėktuvai

„Ypač šiais metais išryškėjęs oro uostų apkrovimas. Oro uostai apkrauti, tad tenka laukti eilės, kad galėtum išskristi arba nusileisti vienam oro uoste“, – kalbėjo S.Bartkus.

Be to, streikai paveikia kelionių planus: „Prieš dvi savaites vykęs Prancūzijos oro dispečerių streikas lėmė, kad, skrendant kai kuriuos maršrutus, teko apskristi Prancūziją. Skrydis iš Barselonos į Vilnių, kuris paprastai trunka 3 valandas ar mažiau, truko 4 dėl to, kad maršrutas buvo visai kitoks.“

Kaip genda lėktuvai?

Gedimai, dėl kurių vėluoja lėktuvai, dažniausiai, S.Bartkaus teigimu, nėra rimti.

„Paminėsiu vieną pavyzdį, situaciją, kuri prieš mėnesį nulėmė skrydžio vėlavimą. Viena iš įrangos dalių yra deguonies balionai. Kiekvienas jų turi galiojimo laiką. Vien toks dalykas, kad yra nusilupusi etiketė, kuri rodo apie galiojimo laiką, yra priežastis, dėl ko lėktuvas negali skristi. Reikia keisti visą balioną ir tai užtrunka kelias valandas“, – pasakojo S.Bartkus.

Pasak jo, aviacijoje yra daugybė griežtų taisyklių, ir, priešingai nei turint automobilį, gedimai pradedami šalinti daug anksčiau, nelaukiant, kol automobilis nebevažiuos, o lėktuvas nebeskris.

„Gedimai yra dažniausiai žmonių pastebėtos arba elektronikos indikuotos klaidos, kurios sako, kad kažką būtina pakeisti. (…) Lėktuvo gedimas nėra panašus į mūsų automobilio gedimą. Mes automobiliu dažniausiai nevažiuojam tada, kai jis nevažiuoja, kai užsidega tiek lempučių, jog nejauku į juos žiūrėti. Aviacijoje nuolatinis dėmesys ir jokių kompromisų nedarymas skrydžių saugai ir sudaro tvarkaraščių sutrikimus“, – sakė S.Bartkus.

Pakaitiniai lėktuvai – ne panacėja

„Small Planet Airlines“ Europoje šiuo metu turi 2 pakaitinius lėktuvus. Nors jie padeda vėlavimą sumažinti, tačiau nėra panacėja.

„Tas pakaitinis lėktuvas ne visais atvejais gali greitai pakeisti lėktuvą, kuris kažkur užtrunka. Lėktuvas užtrunka ir dėl kitų priežasčių. Pavyzdžiui, oro sąlygų ar streikų. Pakaitiniams lėktuvams reikia surinkti įgulą, atskraidinti lėktuvą ten, kur skrydis sutriko. Pakaitiniai lėktuvai yra pagrindinė priemonė mažinti vėlavimus, bet vis tiek gali užtrukti keletą valandų“, – pasakojo S.Bartkus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – „Small Planet Airlines“ rinkodaros vadovas Simonas Bartkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – „Small Planet Airlines“ rinkodaros vadovas Simonas Bartkus

Paklaustas, ar kompensacijos įmonei atsieina pigiau nei dar kelių pakaitinių lėktuvų laikymas, jis neslėpė, kad taip ir yra.

„Taip. Suprantama, kad investicijos į skrydžių vėlavimo mažinimą negali būti begalinės. Jos turi būti išmatuojamos, nepagrįstai didelės priemonės, nukreiptos vien į skrydžių vėlavimo mažinimą, didintų mūsų sąnaudas, didintų ir kainas. Visos tos priemonės turi būti adekvačios“, – kalbėjo S.Bartkus.

Trūksta įgulos

Su tokiomis problemomis susiduria ne vien tik „Small Planet Airlines“, aiškino Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gaivelienė.

„Dėl techninių kliūčių su vėlavimu susiduria ne tik užsakomųjų skrydžių kompanijos. Su tuo susiduria ir reguliarios oro linijos. Visos oro linijos pasaulyje turi tų problemų, nes neturi pakankamai lėktuvų ir įgulų. Tai lemia stipriai augantis keliaujančiųjų skaičius. Tai, kas vyksta Lietuvoje, tikrai nėra išeitis“, – 15min sakė Ž.Gavelienė.

Žydrė Gavelienė
Žydrė Gavelienė

Jos teigimu, įgulos trūkumo problemos neišspręstų didesni atlyginimai.

„Čia tikrai ne atlyginimo klausimas. Tai specialistų paruošimo ir gebėjimo įsigyti naujų lėktuvų klausimas. Poreikis keliauti yra kur kas didesnis, nei šiuo metu galima pasiūlyti“, – aiškino ji.

Kai kalba pasisuka apie atostogas, mes visi pasidarome jautrūs. Verslui reikia aktyvinti komunikaciją, nes žinojimas mažina nepasitenkinimą, – aiškino Ž.Gavelienė.

Visiems keleiviams, kurių skrydžiai vėluoja dėl įvairių priežasčių, ji rekomenduoja pareiškimus dėl kompensacijų pildyti po atostogų ir taip negadinti savo poilsio laiko.

„Kai kalba pasisuka apie atostogas, mes visi pasidarome jautrūs. Verslui reikia aktyvinti komunikaciją, nes žinojimas mažina nepasitenkinimą. Vilniaus oro uoste paslaugų labai trūksta. Jeigu vėluoja keli reisai, tai žmonėms net atsisėsti kur nėra“, – kalbėjo Ž.Gaivelienė ir sakė, kad reikia didinti patogių vietų atsisėsti skaičių, taip pat maitinimo įstaigų skaičių, kad keleiviams, kurių skrydis vėluoja, laukti jo būtų maloniau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius