Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 10

Šokolado mėgėjai turės paišlaidauti: kakavos kaina pasiekė visų laikų rekordą

Šokolado ar kakavos mėgėjai turės pakloti daugiau pinigų, mat pasaulinės kakavos kainos pasiekė visų laikų rekordą. Aiškinama, kad tai vyksta dėl derlių mažinančių sausrų Vakarų Afrikoje, kurioje užauginama didžioji dalis pasaulinės pasiūlos. Visgi yra manančių, kad čia slypi ir dar viena priežastis.
Šokoladiniai saldainiai
Šokoladiniai saldainiai / Shutterstock nuotr.

Net nebuvo kritusi

„Visi žmonės tikisi, kad infliacija jau sustojo, prekės turėtų pigti parduotuvėse, apie tai kalba ir politikai, tad spaudimas jaučiamas. Bet visų tų, kurie dirba su kakava, traukinys važiuoja į kitą pusę. Mūsų produktas taps prabangus“, – 15min sakė „Vilniaus pergalės“ rinkodaros vadovas Justas Razmus.

O tai vyksta dėl išsipūtusios kakavos kainos.

„Trading Economics“ duomenimis, penktadienį kakavos kaina net pasiekė apie 6020 JAV dolerių (apie 5590 eurų) už toną. Tokių sumų niekada nebuvo matyti. To paties šaltinio duomenimis, per metus kakava pabrango 132 proc.

Didesnis pakilimas paskutinįkart buvo tik 1977 m. Kakavos kaina tąkart siekė apie 4670 JAV dolerių (apie 4336 eurus) už toną ir tai vis tiek toli gražu nesiekia šių dienų skaičių.

Shutterstock nuotr./Kakavos pupelės
Shutterstock nuotr./Kakavos pupelės

Vienas didžiausių pasaulyje šokolado gamintojų „Hershey“ įspėjo: „Manoma, kad istorinės kakavos kainos šiemet apribos pajamų augimą.“

Nors bendrovė apie kainas nenorėjo kalbėti, vis tik paminėjo, kad teks peržiūrėti visas tokios situacijos valdymo priemones, įskaitant ir kainodarą, rašo BBC.

Kakavos kainas aukštyn užvijo sausros Ganoje ir Dramblio Kaulo Krante, be to, kyla ir temperatūra. Visa tai – neigiami aspektai derliui.

„Nepamirškime, kad per metus temperatūra pakilo 1,5 laipsniu“, – 15min paminėjo „Kavos draugas“ pardavimų vadovė Iveta Legotė.

Tačiau J.Razmus tiki, kad tai ne vienintelės priežastys. Kainas koreguoja ir spekuliantų veikimas rinkoje.

„Taip, derliaus problemos yra, bet įžvelgiu, kad didžiausią kainos išsipūtimą lėmė spekuliantai. Ir net nematau šviesos tunelio gale, kada ta kaina nukris“, – komentavo jis.

Tad ką matysime parduotuvių lentynose?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius