Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas paliko „Huawei“ už 5G tvoros: kaip reaguoja Lietuvos operatoriai?

Lietuvoje diegiant 5G mobiliojo ryšio tinklą didžiausias kinų telekomunikacijų įrangos gamintojas „Huawei“ nedalyvaus, o operatoriai turės iki 2025 m. pakeisti šio tiekėjo aparatūrą ir įrenginius. Tai paaiškėjo po šią savaitę priimto Seimo sprendimo. Operatoriai teigia pasigesiantys didesnio pasirinkimo, tačiau tvirtina susitvarkysiantys su esamų ar naujų partnerių pagalba. Sprendimas nei jiems, nei politikos ekspertams nebuvo naujiena – tarptautiniame kontekste Lietuva eina koja kojon su JAV ir didžiuma ES šalių.
„Huawei“ logotipas
„Huawei“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį Seime priėmus Elektroninių ryšių bei Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymų pataisas, nepatikimiems gamintojams ir tiekėjams buvo uždrausta dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje. Taip pat nuo šiol radijo dažniai 5G ryšiui bus skiriami tik įvertinus, ar šio ryšio tinklams naudojama įranga atitinka nacionalinio saugumo interesus.

Nors įstatyme atviru tekstu tai nepasakyta, šie pakeitimai buvo pirmiausia nukreipti į vieną didžiausių pasaulio telekomunikacijų įrangos gamintojų „Huawei“. Diskusijos dėl šio kinų gamintojo saugumo ir jo ryšių su Kinijos valdžia atsikartoja visame demokratiniame pasaulyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus Nepriklausomybės aikštė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus Nepriklausomybės aikštė

Anksčiau Lietuvos karinė žvalgyba Kinijos „Huawei“ dalyvavimą kuriant 5G tinklą yra įvardijusi kaip rizikos veiksnį dėl komunistinės Kinijos įstatymų, įpareigojančių bendroves dalytis informacija su valdžia.

15min pasidomėjo, kaip šis sprendimas paveiks Lietuvos mobiliojo ryšio operatorius ir ar Lietuva apskritai galėjo priimti kitokį sprendimą.

Lietuvoje „Huawei“ įrangą naudoja du operatoriai

„Huawei“ įrangą savo tinkluose naudoja beveik visi operatoriai. Labiausiai nuo šio gamintojo priklausoma yra „Telia Lietuva“, kuri naudodama „Huawei“ įrangą sukūrė savo radijo prieigos tinklą (RAN – angl. radio access network). Tiesa, bendrovės technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius 15min patvirtino, kad pagrindiniuose tinkluose (angl. core) „Telia Lietuva“ niekada nenaudojo nei „Huawei", nei jokio kito Kinijos gamintojo įrangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius