Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 27 /13:36

„Standard & Poor's“ obligacijas platinti ketinančiai „Lietuvos energijai“ suteikė BBB+ kredito reitingą

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Standard & Poor's“ obligacijas platinti ketinančiai valstybės valdomai energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“ suteikė BBB+ kredito reitingą su stabilia perspektyva.
„Lietuvos energija“
„Lietuvos energija“ / „Lietuvos energijos“ nuotr.

Įmonių grupei suteiktas kredito reitingas yra aukščiausias tarp analogiškų Baltijos šalių energetikos įmonių ir antras geriausias tarp Rytų Europos analogiškų energetikos įmonių, teigiama „Lietuvos energijos“ pranešime.

„Neabejojame, kad gautas aukštas kredito reitingas „Lietuvos energijos“ žaliosios energetikos projektus pavers dar patrauklesniais ne tik tarptautiniams investuotojams, bet ir Lietuvoje veikiantiems pensijų fondams“, – pranešime teigė „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

Lyginant su kaimyninių šalių bendrovėmis „Latvenergo“ ir „Eesti Energia“, „Lietuvos energijos“ gautas kredito reitingas yra vienu arba dviem laipteliais aukštesnis.

Gavusi aukštą kredito reitingą, „Lietuvos energija“ ruošiasi tapti pirmąją lietuviška bendrove, išplatinusia žaliąsias obligacijas, kurių emisija siekia 200 mln. eurų, o obligacijų trukmė – 7-10 metų.

Obligacijų platinimas numatomas per 2017 metų antrą pusmetį, po „Lietuvos energijos“ vadovybės susitikimų su investuotojais, kurie vyks nuo birželio 29 iki liepos 5 dienos.

Išplatintas žaliąsias obligacijas ketinama listinguoti Liuksemburgo ir „Nasdaq“ Vilnius vertybinių popierių biržose.

Pagal bazinį obligacijų prospektą, kuris pateiktas tvirtinimui Liuksemburgo finansų priežiūros institucijai, „Lietuvos energija“ gali išleisti iki 1 mlrd. eurų obligacijų. Pritrauktomis lėšomis „Lietuvos energija“ pirmiausiai planuoja finansuoti investicijas į vėjo energetiką, elektros skirstomojo tinklo efektyvumo didinimą bei energijos gamybos iš atliekų ir biomasės projektus.

Žaliomis obligacijomis pritrauktas lėšas „Lietuvos energija“ įsipareigoja panaudoti tik tų investicijų finansavimui, kurios skirtos žaliosios energetikos projektams. „Lietuvos energijos“ žaliųjų obligacijų planui (angl. Green Bond Framework) aukščiausią žalumo kategoriją yra suteikęs nepriklausomas Norvegijos klimato tyrimų institutas „Cicero“ ir Švedijos aplinkosaugos institutas.

Tiek programos, tiek išleidžiamų žaliųjų obligacijų platintojais „Lietuvos energija“ pasirinko bankininkystės grupę „BNP Paribas“ ir SEB banką.

„Džiaugiamės, kad mūsų bankas prisideda prie svarbaus verslo partnerio debiuto tarptautinėse kapitalo rinkose, kuriose bankas atlieka svarbų vaidmenį pritraukiant investuotojus ir išlaikant ilgalaikius santykius su kapitalo rinkos dalyviais. Tikime, kad žaliosios obligacijos padės siekti „Lietuvos energijai“ tvarios veiklos tikslų, nes tai investicija į ateitį“, – komentare BNS sakė SEB banko valdybos narys, Verslo bankininkystės tarnybos vadovas Vilius Juzikis.

Agentūra „Standard & Poor's“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą A – su stabilia perspektyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius