Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stanislovas Buškevičius: turime kabintis už Maironio

2012 metus Seimui paskelbus poeto Maironio metais, Kauno miesto vicemeras Stanislovas Buškevičius ėmėsi iniciatyvos paskleisti tautos dainiaus žodžius kiek įmanoma platesniam žmonių ratui.
Vaikas su Lietuvos vėliavėle
Vaikas su Lietuvos vėliavėle

„Maironio poezija gali pasiekti kiekvieną širdį ir įskiepyti patriotizmo daigus“, – įsitikinęs vicemeras.

Šiemet sukanka 150 metų, kai Raseinių apskrityje, Šiluvos valsčiuje, Pasandravio dvare, laisvųjų valstiečių šeimoje gimė Jonas Mačiulis-Maironis – kunigas, profesorius ir poetas, savo eilėmis apdainavęs ir išaukštinęs Lietuvos grožį ir jos istoriją. Todėl 2012 metus buvo nuspręsta paskelbti Maironio metais.

Patriotizmo svarbą nuolat pabrėžiantis S. Buškevičius didžiuojasi tapęs Kaune vyksiančius Maironio metų renginius organizuojančios ir koordinuojančios darbo grupės vadovu, ir yra kupinas sumanymų, kaip Maironio metus Kaune paversti turiningais ir įdomiais.

Tiktų roko ritmai

Vienas iš sumanymų – paskelbti dainos pagal Maironio žodžius konkursą.

„Tai turėtų būti šiuolaikiškai skambantis kūrinys, galbūt roko kompozicija. Neabejoju, kad Maironio talento galios sukurta poezija gali įkvėpti įsimintiną, įtaigų muzikinį kūrinį, kuris suvirpintų jaunimo širdis“, – svarstė S. Buškevičius.

Vicemeras teigė neabejojantis, jog dalis jaunimo skaito poeziją.

„Norėtųsi, kad patriotinės Maironio eilės pasiektų ir poezija nesidominčio jaunimo širdis. Sukūrus įsimintiną kūrinį, šis tikslas būtų pasiektas“, – vylėsi vicemeras.

Skaitys ir bažnyčiose

Didžiojo poeto metus ketinama paminėti ir Pažaislio muzikos festivalio programoje, įvairaus žanro renginiuose, jo eilės bus skaitomos bažnyčiose.

„Populiarioji muzika šiais laikais turi labai stiprų poveikį, todėl ir kilo sumanymas ją pasitelkti propaguojant didįjį mūsų tautos dainių“, – kalbėjo S. Buškevičius.

Vicemeras pabrėžė, kad Maironio eilės dar vaikystės laikais jam paliko neišdildomą įspūdį.

„Man imponavo Maironio patriotiškumas, didžiavimasis savo tautybe, šalimi, jos praeitimi. O žodžiai „čia broliai artojai lietuviškai šneka“ ir ne vienas patriotinės poezijos posmas yra žinomas daugeliui lietuvių“, – neabejodamas pabrėžė vicemeras.

Teks nubraukti dulkes

S.Buškevičius neslėpė, kad pastaraisiais metais retai kada turi laiko atsiversti jo mėgstamų poetų Maironio, Bernardo Brazdžionio, Vinco Kudirkos, Prano Vaičaičio kūrybos tomelius.

„Maironio metai bus puiki proga nubraukti dulkes nuo patriotinės poezijos knygų. Iš naujo skaitysiu, gilinsiuosi, mokysiuosi ir galvosiu, kaip tai perduoti platesniam žmonių ratui“, – apie savo planus pasakojo S.Buškevičius.

Jis pabrėžė, kad Maironio poezija Lietuvai buvo reikšminga visais laikais.

„Tos eilės labai aktualiai skambėjo ir okupacijos metais, ir Sąjūdžio laikais, ir dabar, kai Lietuvos nepriklausomybei, regis, nėra didelių grėsmių. Maironis visada mums bus atspirtis išlaikant kalbą, mums visada už jo reikės kabintis. Dabar mes susiduriame su globalizacijos tendencijomis, kurios niveliuoja kalbas, papročius, tautų unikalumą. Jei atsipalaiduosime, galime prarasti tautiškumą, o jei prarasime tautiškumą, mūsų nepriklausomybė neteks prasmės“, – kalbėjo vicemeras, pasiryžęs surengti prasmingą ir įsimintiną Maironio metų paminėjimo programą.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius