-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statybinių prekių kainos sumažėjo, bet džiaugtis – anksti: lemia sezoniškumas ir nelegalus baltarusiškas metalas?

Metų pabaigoje sumažėjusios statybinių medžiagų kainos yra kasmetinio sezoniškumo pasekmė, teigia Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas Dalius Gedvilas. Jis taip pat mano, kad vienos labiausiai nuo vasaros pigusių medžiagų – metalo – kainos kritimą lėmė nesąžiningi importuotojai, jį vis dar perkantys iš Baltarusijos.
Statybos
Statybos / 123RF.com nuotr.

Metų pabaigoje Valstybės duomenų agentūra (VDA, buvęs Statistikos departamentas) skelbė, kad lapkritį visi statybų elementai, kuriuos sudaro 14 kategorijų, lyginant su spaliu, atpigo puse procento.

Nors pokytis – simbolinis, tačiau iki šiol statybinės medžiagos kaip visuma tik brango.

Tiesa, atskirose kategorijose būta ir ženklesnių pigimų. VDA duomenimis, betono ir gelžbetonio gaminiai bei langai lapkritį, lyginant su spaliu, atpigo po 4 proc.

Metalo kaina lapkritį nusileido 2,4 proc., o kainos mažėjimo tendencija matoma nuo pat birželio. Tiesa, metalo kaina minimaliai 0,1 proc. buvo pakilusi rugpjūtį, tačiau vėliau vėl tęsė kritimą.

Nuosekliausią kainos kritimą rodė izoliacinių medžiagų kategorija – nuo rugpjūčio šios kategorijos prekių kaina nežymiai, tačiau nuosekliai kiekvieną mėnesį vis mažėjo.

Labiausiai per mėnesį pabrangęs sektorius? Statybų sektoriaus darbo užmokestis, kurio augimas fiksuotas ties 1,6 proc. Tiesa, tai tebuvo tik viena iš dviejų kategorijų, kurios per lapkritį brango.

D.Gedvilas: šaltuoju metų laiku statybinių medžiagų kainos visuomet krenta

Palyginus su praėjusiais metais, statybinių elementų kainos išlieka itin aukštos – bendrai statybinės medžiagos 2022 m. lapkritį buvo 17,5 proc. brangesnės nei 2021 m. lapkritį.

Svajoti, kad lapkričio kainų pakritimas pradės didesnę pigimo tendenciją kol kas nėra pagrindo, 15min komentavo LSA vadovas Dalius Gedvilas.

Pašnekovas teigia, kad statybinių medžiagų kaina visuomet mažėja atėjus šaltajam metų laikotarpiui, tad tvirtai prognozuoti, kad jos nuo šiol tik mažės, dabar greičiausiai negalima.

„Žiemą truputį visada yra statybinių kainų medžiagų sumažėjimas. Taigi esu įsitikinęs, kad tas cikliškumas ir šiuo metu statistikoje atsispindi. Bet kol kas apimčių sumažėjimo statybininkai nejaučia ir nemanau, kad dėl rinkos susitraukimo kas nors mažėja. Manau, kad dėl sezoniškumo įtakos“, – kalbėjo D.Gedvilas.

Jis pridūrė, kad vasario–kovo mėnesį mažėja įprastai ir darbo paslaugų užmokestis – lapkritį, kaip minėta, jis buvo vienas iš dviejų augusių kategorijų.

Vis dėlto dažniausiai po vienos pagrindinių šalies statybų parodų „Resta“, įprastai vykstančios balandžio mėnesį, statybinių elementų kainos ir vėl pakyla.

Paklaustas apie dvi kategorijas, kurios nuoseklų kainos kritimą demonstravo jau kurį laiką, izoliacinių medžiagų LSA vadovas vėlgi tai priskyrė sezoniškumui, tačiau dėl metalo kainos turėjo kiek kitokį atsakymą.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Dalius Gedvilas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Dalius Gedvilas

„Mes vieną procesą stebime – nors ES iš Rusijos ir Baltarusijos draudžia pirkti metalą, kitas medžiagas, bet, matyt, trečiųjų šalių įmonės yra atidirbusios know-how, manau, kad jos įsigyja tas medžiagas, bet išduoda kitus gaminio kilmės sertifikatus, kažką jie ten sužaidžia. Manau, kad nemaža dalis metalo, kuris yra pagamintas Baltarusijoje, o gal ir Rusijoje, gaminių patenka į Baltijos šalis. Tokių prielaidų girdime, kalbėdami su metalo tiekėjais – jie sako, kad turi rinkoje konkuruoti su tais, kurie mėgina įsivežti arba įveža tą metalą, kurio pagaminimo šalis yra Baltarusija arba Rusija“, – kalbėjo D.Gedvilas.

Tiekimo grandinės pilnai dar neatsistatė

Pandeminiu laikotarpiu sutrūkinėjus logistikos grandinėms, ėmė trūkti įvairių prekių – ne išimtis ir statybinės medžiagos. Tuo pat metu trūkumą pagilino ir didėjanti paklausa – dviejų karantinų metu sutaupę gyventojai gavo papildomų lėšų ir dalis jų buvo investuota būtent savo aplinkai gerinti.

Dabar COVID-19 pandemijos šešėliui traukiantis padėtis stabilizavosi, tačiau iki galo neatsistatė.

„Iki pandemijos galėjai labai operatyviai išsispręsti statybinių medžiagų patekimą į aikštelę. Šiuo metu tie terminai yra ilgesni, bet kad būtų visiškai akligatvis, kad nėra iš kur gauti – tokios situacijos nėra, tik terminai pailgėję“, – kalbėjo D.Gedvilas.

Jis pridūrė, kad statybininkai terminus daugiau mažiau žino ir derina su užsakovais – pavyzdžiui, tam tikras medžiagas, kurias pristatyti užtrunka ilgiau, tiesiog užsako anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius